Ελλάδα

Εμβολιασμός: Ποιοι και πότε θα χρειαστούν τρίτη δόση εμβολίου – Σύντομα οι αποφάσεις

Για τη χορήγηση μιας ενισχυτικής τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών εξετάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με τις σχετικές αποφάσεις να αναμένονται εντός του Αυγούστου.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, τη Δευτέρα κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία» εξήγησε ότι το θέμα της ενισχυτικής δόσης εμβολίου για την πρόληψη της λοίμωξης Covid-19 «απασχολεί όλους τους επιστήμονες σε όλες τις χώρες».

Μάλιστα ανέφερε ότι στο Ισραήλ πραγματοποιείται ήδη ενισχυτικός εμβολιασμός προκειμένου να μην δημιουργηθούν «ρωγμές» στο τείχος ανοσίας και να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Με ποιους θα ξεκινήσουν οι ενισχυτικές δόσεις
Τρίτη δόση κατά προτεραιότητα φαίνεται ότι θα χρειαστούν άτομα με μειωμένη ανοσιακή απόκριση από τον εμβολιασμό. Ψηλά στην προτεραιοποίηση για ενισχυτική δόση βρίσκονται και οι υγειονομικοί καθώς οι περισσότεροι εμβολιάστηκαν πριν από επτά μήνες.

Για τα άτομα που δεν ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες και δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα η ανοσία ξεπερνά το εξάμηνο.

Τα επίπεδα ανοσίας μετά τον εμβολιασμό
Ο Ηλίας Μόσιαλος καθηγητής της πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι σε ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 4% με 8% ο εμβολιασμός δεν οδηγεί σε ισχυρή ανοσοαπόκριση.

«Ξέρουμε πόσοι είναι εμβολιασμένοι αλλά δεν ξέρουμε σε πόσους ήταν πετυχημένο το εμβόλιο» είπε και εξήγησε πως είναι γνωστό ότι σε ένα μικρό ποσοστό εμβολιασμένων της τάξης του 4-8% δεν έχει ισχυρή ανοσοαπόκριση και δεν θα προστατεύεται από τον εμβολιασμό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τι κάνουν στο Ισραήλ
Στο Ισραήλ πάντως υπάρχουν σκέψεις για χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19 στους άνω των 60, ακόμη και πριν από την έγκριση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), προκειμένου να αποκρούσει την παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού.

Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button