Κόσμος

Εμβόλιο Pfizer: Αποτελεσματικότητα 86% μετά την τρίτη δόση σε άτομα άνω των 60 ετών

Εμβόλιο Pfizer: Τι δείχνει έρευνα από το Ισραήλ.

Η τρίτη δόση από το εμβόλιο Pfizer /BioNTech κατά της Covid διαπιστώθηκε ότι έχει αποτελεσματικότητα 86% σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ανακοίνωσε η Maccabi Health Services, ένας από τους τέσσερις οργανισμούς παροχής υπηρεσιών υγείας που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ, επικαλούμενη στοιχεία χιλιάδων μελών της. Υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ ξεκίνησε τη χορήγηση τρίτης δόσης στους άνω των 50, ενώ ο FDA, έδωσε το «πράσινο φως» για τη χορήγησή της σε ανοσοκατασταλμένους.

Εμβόλιο Pfizer: Τι δείχνουν τα στοιχεία από το Ισραήλ

Η Maccabi Health Services, η οποία καλύπτει περί το ένα τέταρτο του ισραηλινού πληθυσμού των 9,3 εκατομμυρίων, συνέκρινε τα αποτελέσματα 149.144 ατόμων άνω των 60 ετών που έλαβαν τρίτη δόση του εμβολίου τουλάχιστον επτά ημέρες πριν με τα αποτελέσματα 675.630 ατόμων που έχουν λάβει μόνο δύο δόσεις του εμβολίου, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

«Το εμβόλιο απέδειξε και πάλι την αποτελεσματικότητά του», δήλωσε ο δρ Ανατ Εκκα Ζοχάρ, επικεφαλής της έρευνας. «Εδειξε επίσης προστασία απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα. Η τριπλή δόση είναι η λύση για την αντιμετώπιση της παρούσας αναζωπύρωσης». Εμβόλιο Pfizer

Από τα 149.144 άτομα που εμβολιάσθηκαν με την τρίτη δόση, εντοπίσθηκαν μόνο 37 περιστατικά θετικά στον κορονοϊό, σε σχέση με τα 1.064 θετικά περιστατικά που εντοπίσθηκαν στην ομάδα των 675.630 ατόμων που είχαν λάβει δύο δόσεις. «Η χορήγηση τριών δόσεων έχει ως αποτέλεσμα υψηλή προστασία κατά τόσο της προσβολής όσο και της σοβαρής νόσησης», κατέληξε ο επικεφαλής της έρευνας.

Ισραήλ: Με τρίτη δόση οι άνω των 50

Το Ισραήλ έχει προηγηθεί από την αρχή στους εμβολιασμούς, ενώ τώρα αναμένεται να ξεκινήσει την τρίτη δόση του εμβολίου με το σκεύασμα της Pfizer. Η χώρα συνεχίζει να προηγείται στον αγώνα για τον γρήγορο εμβολιασμό των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα, τα νεότερα στοιχεία που έρχονται από το Ισραήλ, πρωτοπόρο στους μαζικούς εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού, δημιουργούν ανησυχίες και δεύτερες σκέψεις σε αρκετούς επιστήμονες, καθώς η χώρα, παρόλο που έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο (78% του πληθυσμού άνω των 12 ετών έχει πλήρως εμβολιαστεί), εμφανίζει επίσης έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς νέων ημερήσιων κρουσμάτων παγκοσμίως (9.379 νέα κρούσματα χθες). svg%3E

Για «κρίσιμη φάση» και για «αγώνα δρόμου εναντίον της πανδημίας» έκανε λόγο ο Ισραηλινός υπουργός Υγείας, ο οποίος έκανε τρίτη ενισχυτική δόση στις 13 Αυγούστου και η χώρα του, που έχει πληθυσμό περίπου 9,3 εκατομμυρίων κατοίκων, έγινε προ ημερών η πρώτη στον κόσμο που πλέον κάνει τρίτη δόση στους άνω των 50 ετών.

Όπως επισημαίνει το περιοδικό «Science», αν και η συντριπτική πλειονότητα των εμβολιασμών στο Ισραήλ έχει γίνει με Pfizer/BioNTech, πάνω από τα μισά νέα κρούσματα αφορούν πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους, κάτι που δείχνει την εντυπωσιακή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού και παράλληλα εγείρει ανησυχίες κατά πόσο η προστασία των εμβολίων εξασθενεί με το πέρασμα του χρόνου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button