Κόσμος

Εμμανουέλ Μακρόν: Να κηρυχθεί η γαλλική μπαγκέτα πολιτιστικός θησαυρός!

Η γαλλική μπαγκέτα πρέπει να μπει στη λίστα με τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Unesco, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.

“Την μπαγκέτα μας τη ζηλεύει όλος ο κόσμος”, συμπλήρωσε, μιλώντας στην εθνική ένωση αρτοποιών που προωθεί την υποψηφιότητα της μπαγκέτας.

Οι Γάλλοι αρτοποιοί εμπνεύστηκαν από την επιτυχία της ιταλικής πίτσας Νάπολι, η οποία από πέρσι προστατεύεται από το πολιτιστικό σώμα του ΟΗΕ.

Ο κατάλογος της Unesco αποσκοπεί στη διάσωση των παραδόσεων από την παγκοσμιοποίηση.

Η Επιτροπή για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς συνεδριάζει κάθε χρόνο για να αξιολογήσει τις υποψηφιότητες από όλο τον κόσμο.

 

Γιατί οι Γάλλοι πιστεύουν ότι αυτό είναι απαραίτητο;

Οι αρτοποιοί λένε ότι δεν είναι μόνο το όνομα και το σχήμα, αλλά η συνταγή και τα συστατικά που πρέπει να κατοχυρωθούν.

“Η αριστεία και η εξειδίκευση πρέπει να διατηρηθούν και γι ‘αυτό πρέπει να συμπεριληφθεί στη λίστα της Unesco”, δήλωσε ο πρόεδρος Macron στο γαλλικό ραδιόφωνο αφότου συναντήθηκε με ομάδα αρτοπωλείων στο προεδρικό παλάτι του Elysée στο Παρίσι την Παρασκευή.

“Όταν βλέπω την ποιότητα του ψωμιού στα σούπερ μάρκετ, είναι αδύνατο να μην θυμώνω”, δήλωσε ο κ. Dominique Anract, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Γάλλων Ζαχαροπλαστών και Αρτοποιείων (CNPBF) στην ιστοσελίδα Atabula για τα τρόφιμα. “Το ψωμί είναι παγωμένο, μερικά υλικά προέρχονται από τη Ρουμανία ή που ξέρει πού, τίποτα δεν γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης”.

Η παραδοσιακή μπαγκέτα προστατεύεται ήδη στη Γαλλία με νόμο του 1993. Για να πληρούνται τα κριτήρια, το ψωμί πρέπει να παρασκευάζεται μόνο από τέσσερα συστατικά: αλεύρι σίτου, νερό, μαγιά και αλάτι. Δεν μπορεί να καταψυχθεί ή να περιέχει πρόσθετα συντηρητικά.

Τι είναι ήδη στον κατάλογο;

Οι λίστες της άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco διαφέρουν από το μητρώο των τόπων που είναι γνωστό ως περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς.

Αντ ‘αυτού, ο κατάλογος επικεντρώνεται στις παραδόσεις – κυρίως χειροτεχνία, μουσική, χορός και κουζίνα. Η γιόγκα, το ισπανικό φλαμένκο και η Όπερα του Θιβέτ έχουν ήδη καταφέρει να μπουν στη λίστα.

 

topontiki

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button