ΑγροτικάΤοπικά Νέα

Εμφανίστηκε νωρίτερα φέτος ο δάκος – Ξεκινά το πρόγραμμα δακοκτονίας

Την Παρασκευή (26/06) θα ξεκινήσει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η διενέργεια της δακοκτονίας σε περιοχές της Μεσσηνίας, καθώς εμφανίστηκε νωρίτερα φέτος ο δάκος σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις του αναρτημένου δικτύου των παγίδων, σε περιοχές της τοπικής ΔΑΟΚ.

Η αρχή θα γίνει με παραλιακές περιοχές, ως είθισται, καθώς στο παραλιακό μέτωπο είναι πιο πρώιμη η σοδειά και έχει επέλθει πήξη του πυρήνα. Βαρύτητα δίνεται αυτή την περίοδο στη Μάνη, όπου εμφανίστηκε νωρίτερα ο δάκος στις παγίδες που είχαν τοποθετηθεί.
Οι περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στην πρώτη φάση του ψεκασμού πέραν της Μάνης, περιλαμβάνονται ακόμα Κορώνη, Πεταλίδι αλλά και μεμονωμένες περιοχές της Πυλίας.

Νωρίτερα φέτος ο ψεκασμός
Φέτος ο ψεκασμός ξεκινά νωρίτερα απ’ ότι τις προηγούμενες χρονιές-περίπου 10 ημέρες-καθώς είθισται να γίνεται στις 3-5 Ιουλίου τα περασμένα έτη. Υπενθυμίζουμε πως η παγιδοθεσία ξεκίνησε στις 10 Ιουνίου και αφορούσε 4.500 παγίδες σε όλη τη περιοχή.
Κατά την παγιδοθεσία, κάθε πέντε μέρες γίνεται αλλαγή των παγιδών και κατά τις δυο πρώτες παγιδοθεσίες παρατηρήθηκε πληθυσμός δάκου κατάλληλος για ψεκασμό.
Παράλληλα, αρκετοί γεωπόνοι και παραγωγοί έχουν εντοπίσει σε δικές τους παγίδες δάκο και έχουν ζητήσει ψεκασμό.
Τα φάρμακα έχουν ήδη διανεμηθεί στους εργολάβους για την διενέργεια της δακοκτονίας.
Να σημειώσουμε πως η δακοκτονία στη Μεσσηνία αφορά περίπου 9 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και καλύπτει το 90% των κοινοτήτων της περιοχής ευθύνης της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, εκτός της Τριφυλίας και πως το πρόγραμμα εκτελείται σε 150 περίπου τοπικές κοινότητες.

Εν εξελίξει οι προσλήψεις
Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι προσλήψεις 12 ατόμων ως εποχικό προσωπικό δακοκτονίας, απόφοιτους ΤΕΙ Τεχνολόγων-Γεωπονίας, Τομέαρχες Δακοκτονίας, καθώς και 4 εργάτες αποθήκης στην ΔΑΟΚ Μεσσηνίας μέσω ΑΣΕΠ.
Βασική αρμοδιότητα του προσωπικού θα είναι ο έλεγχος, η επιτήρηση και η εποπτεία του έργου της παγιδοθεσίας και των ψεκασμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν προσληφθεί μέχρι στιγμής τρία άτομα και το προσεχές διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ζητά καλή συνεργασία η Επιτροπή Δακοκτονίας
Σωστή και ευεργετική συνεργασία από τους παραγωγούς και γεωπόνους κατά την διενέργεια της δακοκτονίας ζήτησε η Επιτροπή Δακοκτονίας της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας.
Οι επαφές με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων είναι συνεχείς, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, θα πρέπει να υπάρχει ουσιαστική συμμετοχή των παραγωγών-γεωπόνων στους ελέγχους που θα πραγματοποιούν οι τομεάρχες, οι οποίοι θα ελέγχουν συνέχεια και θα επεμβαίνουν κατά την διάρκεια του ψεκασμού στα χωράφια.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Ντι Μπενεντέτο στο “eforigi.com.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button