Αγροτικά

Εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 2.000 αρνιά χωρίς ενώτια σε σταύλο

«Λαβράκι» έβγαλαν οι έλεγχοι των υπηρεσιών ελέγχου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, λίγες ημέρες πριν το Πάσχα. Σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση της Κεντρικής Ελλάδας εντοπίστηκαν και δεσμεύτηκαν το περασμένο Σάββατο 2.000 αρνιά χωρίς ενώτια, τα οποία επρόκειτο άμεσα να σφαγούν. Τη Μεγάλη Δευτέρα, τη σκυτάλη πήρε η οικονομική αστυνομία, η οποία διενεργεί περαιτέρω έλεγχο μέσω των τιμολογίων προκειμένου να διαπιστωθεί η ταυτότητα και η διαδρομή των ζώων (από πού αγοράστηκαν, που έγινε η εκτροφή τους κλπ.). Ωστόσο, όπως εκτιμά ανώτατο στέλεχος του υπουργείου, το αδίκημα φαίνεται ότι είναι οικονομικό, και δεν αφορά ελληνοποιήσεις ζώων, καθώς ο… κλινικός έλεγχος πιστοποιεί εγχώρια εκτροφή.

Σε κάθε περίπτωση, το «έγκλημα», σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχει το ίδιο αποτέλεσμα με τις ελληνοποιήσεις, δηλαδή απαξίωση των ελληνικών προϊόντων που οδηγεί σε χαμηλές τιμές για τους παραγωγούς.
Εδώ και μία εβδομάδα, οι υπηρεσίες ελέγχου του υπουργείου ελέγχουν τη διακίνηση προϊόντων σε όλα τα στάδια, από τις πύλες εισόδου, τους τόπους παραγωγής, μέχρι τους χώρους πώλησης. Όπως επεσήμανε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου μιλώντας στο κανάλι της Βουλής, οι έλεγχοι ειδικά στα αμνοερίφια αφορούν όλες οι εισαγωγές από την αρχή της χρονιάς και θα συνεχιστούν έως την ημέρα έναρξης εφαρμογής της υποχρεωτικής αναγραφής των χωρών προέλευσης του κρέατος στις αποδείξεις που εκδίδουν οι ταμειακές μηχανές, δηλαδή έως τις 19 Απριλίου 2018.
Οι έλεγχοι της αγοράς τροφίμων αυτήν την περίοδο γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και από τους οργανισμούς που εποπτεύει, όπως είναι ο ΕΦΕΤ και ο ΕΛΓΟ , στα σημεία διακίνησης και εμπορίας κάθε είδους τροφίμων και σε σημεία του εθνικού, επαρχιακού και αστικού δικτύου, διόδια, λιμάνια κλπ. Συχνά συμμετέχουν και οι συναρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, ΣΔΟΕ, υπηρεσίες της Περιφέρειας και το Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Παραεμπορίου.
Οι διασταυρωτικοί έλεγχοι έχουν σημαντικά αποτελέσματα, όπως ήταν η υπόθεση εταιρείας που εισήγαγε την περασμένη χρονιά από τη Ρουμανία στην Ελλάδα περίπου 10.000 αρνιά, τα οποία είτε επιχειρήθηκε να εμφανιστούν ως ελληνικά, είτε δεν είχαν δηλωθεί στο σύστημα «Άρτεμις», δηλαδή την ψηφιακή πλατφόρμα – μητρώο των σφαγείων και επιχειρήσεων κρέατος ανά τη χώρα.
Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές
– Να αγοράζουν από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς
– Να αγοράζουν κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προσθήκες
– Τη σφραγίδα καταλληλότητας, η οποία για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής έχει χρώμα «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») και ωοειδές σχήμα. Τα εγχώρια έχουν και τη μπλε σφραγίδα που αναφέρει “ΕΛΛΑΣ”.
– Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες φέρουν κι αυτά την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας, αλλά σε χρώμα καστανό.
– Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
– Τις προβλεπόμενες ενδείξεις κατά την προμήθεια νωπών αυγών στη συσκευασία, όπως η ημερομηνία ωοτοκίας, η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης και η ημερομηνία λήξης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button