ΑφιερώματαΤοπικά Νέα

Εντυπωσιάζει το Λαογραφικό Μουσείο Φλόκας – Το στολίδι του χωριού! [εικόνες]

Μαρτυρά την ιστορία της περιοχής

Η κοινότητα της Φλόκας απέκτησε ένα ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο με εντυπωσιακά εκθέματα. Ένα μουσείο-στολίδι όπου τοπικές φορεσιές, οικιακά σκεύη, όργανα χειροτεχνίας, χρηστικά αντικείμενα, έπιπλα, υφαντά και κεντίδια κοσμούν την αίθουσα του παλιού δημοτικού σχολείου της κοινότητας Φλόκας.

Η έκθεση έχει στηθεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε τα εκθέματα να βρίσκονται μέσα στο σύνολο, σαν να είναι δύο όροφοι, όπως ήταν τα παλιά σπίτια, οπού υπάρχει το κατώι και ο πρώτος όροφος με το υπνοδωμάτιο αλλά και προθήκες με μικροαντικείμενα. Οι κάτοικοι της κοινότητας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φλόκας “Άγιος Δημήτριος ο Νεομάρτυρας” με αυτή την κίνηση κρατούν ζωντανή την ιστορία του τόπου, εκθέτοντας αριστουργήματα που κάποιοι φύλαγαν στο σπίτι τους και τα προσέφεραν απλόχερα, για να δημιουργηθεί αυτό το υπέροχο Λαογραφικό Μουσείο.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φλόκας “Άγιος Δημήτριος ο Νεομάρτυρας” ιδρύθηκε από τους κατοίκους του χωριού 7 χρόνια πριν σε μια προσπάθεια αναβάθμισης του πολιτιστικού επιπέδου του χωριού αλλά, περισσότερο, της διατήρησης των πατροπαράδοτων ηθών και εθίμων, αυτών που κινδυνεύουν να χαθούν λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Το παλιό δημοτικό σχολείο χωρίστηκε και με τις απαραίτητες εργασίες διαμόρφωσης μετατράπηκε σε μουσείο. Όπως εξηγούν στο «gargalianoionline» ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Θανάσης Καλκαβούρας και ο γραμματέας κ. Σταμάτης Καλκαβούρας, το μουσείο ήταν όνειρο ετών και ολοκληρώθηκε χάρη στην αγάπη των κατοίκων για τον τόπο τους. Για να γίνει όλοι έβαλαν πλάτη.  «Όλοι βοήθησαν προσφέροντας είτε προσωπική εργασία, είτε οικογενειακά τους κειμήλια και αντικείμενα. Στον χώρο έγιναν μεγάλες αλλαγές και έγιναν εργασίες χωρίς καμία βοήθεια από καμία επίσημη αρχή. Ο στόχος όλων ήταν κοινός, να γίνει κάτι για να διαφυλαχθούν τα ήθη, τα έθιμα και η ιστορία του τόπου.» ανέφερε ο κ. Θ. Καλκαβούρας, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες στα αδέλφια Διονυσία και Κων/νο Μπινιώρη.

Το Λαογραφικό Μουσείο σύντομα θα είναι επισκέψιμο και οι επισκέπτες θα μπορούν να ταξιδέψουν στην ιστορία της περιοχής μέσα από μια αξιόλογη συλλογή εκθεμάτων που σχετίζονται με τις γεωργικές ασχολίες, είδη καθημερινής χρήσης, παραδοσιακές φορεσιές και οικιακό εξοπλισμό.

Δείτε εικόνες:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button