Κόσμος

Εντυπωσιακό: «Βρήκαν» το ναυάγιο του πλοίου του Κάπτεν Κουκ -Ανοικτά του Ρόουντ Αϊλαντ στις ΗΠΑ

Το ναυάγιο του πλοίου με το οποίο ο θρυλικός Βρετανός θαλασσοπόρος κάπτεν Τζέιμς Κουκ είχε ανακαλύψει την Αυστραλία πιστεύουν ότι εντόπισαν ειδικοί στην ενάλια αρχαιολογία στο λιμάνι του Νιούπορτ, ανοικτά του Ρόουντ Άιλαντ.

Δείγματα και σαρώσεις που έκαναν στο σημείο έχουν σταλεί για εργαστηριακή ανάλυση και οι ειδικοί ευελπιστούν ότι θα επιβεβαιώσουν τις αρχικές τους υποψίες για το ναυάγιο, σηματοδοτώντας τη λήξη των πολύχρονων ερευνών για τον εντοπισμό του Endeauvour του κάπτεν Κουκ, που βύθισαν εσκεμμένα οι Βρετανοί στα τέλη του 18ου αιώνα.

Έρευνες στο βυθό του λιμανιού του Νιούπορτ για το Endeavour του Κάπτεν Κουκ.
Οι έρευνες στο βυθό του λιμανιού του Νιούπορτ για το Endeavour του Κάπτεν Κουκ θα συνεχιστούν και το ερχόμενο καλοκαίρι / Φωτογραφία: RIMAP 2019

«Δεν νομίζουμε ότι θα βρούμε κάτι που να λέει “ο κάπτεν Κουκ κοιμήθηκε εδώ”, αυτό είναι απίθανο. Αλλά αν εντοπίσουμε κάτι που συνάδει με όσα γνωρίζουμε για τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε ως μεταφορικό μέσο και ως πλοίο φυλακή στο Νιούπορτ, τότε θα ξέρουμε ότι έχουμε πετύχει διάνα», είπε η Κάθι Άμπας του Rhode Island Marine Archaeology Project στο Live Science. Και συμπλήρωσε: «Όλα όσα βλέπουμε φέτος δείχνουν ότι πρόκειται για το Endeavour, δεν βρήκαμε τίποτε που να αποδεικνύει το αντίθετο».

Η ιστορία του θρυλικού πλοίου του Κάπτεν Κουκ

Το Endeavour χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τη μεταφορά άνθρακα, μέχρι που το παρέλαβε ο κάπτεν Κουκ, υποπλοίαρχος τότε του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού για να ταξιδέψει μεταξύ του 1768 και του 1771 σ’ ολόκληρο τον κόσμο, περιλαμβανομένης και της πρώτης επιστημονικής αποστολής του στην Ταϊτή.

Γκραβούρα του Endeavour του Κάπτεν Κουκ.
Γκραβούρα του Endeavour του Κάπτεν Κουκ / Φωτογρφία: Wikimedia Commons

Στη συνέχεια το πλήρωμα του Endeavour προχώρησε στην εξερεύνηση του Νότιου Ειρηνικού χαρτογραφώντας τις ακτές της Νέας Ζηλανδίας προτού ανακαλύψει την Αυστραλία. Ελλιμενίστηκαν το 1770 στον κόλπο Μπότανι, κατέγραψαν την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής και έγιναν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που αντίκρισαν καγκουρό.

Άγαλμα του κάπτεν  Κουκ στο Λονδίνο.
Άγαλμα του κάπτεν Κουκ στο Λονδίνο / Φωτογραφία: Wikipedia

Τελικά το Endeavour επέστρεψε στην Αγγλία και το αγόρασε κάποιος ιδιώτης. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια του αμερικανικού πολέμου της Ανεξαρτησίας για να μεταφέρει βρετανικά στρατεύματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ενώ χρησιμοποιήθηκε και ως πλοίο-φυλακή μέχρι το 1778 που οι Βρετανοί το βύθισαν μαζί με άλλα δώδεκα σκάφη για να εμποδίσουν μια εισβολή των Γάλλων.

Ένα από τα κανόνια του Endeavour εκτίθεται στο Ναυτικό Μουσείο στο Λονδίνο / Φωτογραφία: Wikipedia

Το Endeavour πιστεύεται ότι βρίσκεται κοντά στο La Liberte, ένα άλλο βυθισμένο πλοίο που βρέθηκε στο λιμάνι του Νιούπορτ. Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι το La Liberte ήταν παλαιότερα το “Resolution” που είχε επίσης χρησιμοποιήσει ο κάπτεν Κουκ στη διάρκεια ενός μεγάλου ταξιδιού μεταξύ του 1772 και του 1775. Κι αν ισχύει αυτό, τότε δύο από τα τέσσερα πλοία που χρησιμοποίησε ο κάπτεν Κου στα ταξίδια του ανά την υφήλιο ίσως έχουν εντοπιστεί το ένα κοντά στο άλλο. Οι ειδικοί είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις καταδύσεις στο ναυάγιο στη διάρκεια του χειμώνα και να διεξάγουν νέες έρευνες το ερχόμενο καλοκαίρι.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button