Site icon Γαργαλιάνοι Online – Οι ειδήσεις και τα νέα της Τριφυλιας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου στην ώρα τους!

ΕΝΦΙΑ – Τα ακίνητα που κερδίζουν έξτρα έκπτωση φόρου

Ο ΕΝΦΙΑ του 2021 αναμένεται να χτυπήσει την πόρτα 7,3 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η πρώτη από τις έξι μηνιαίες δόσεις του φόρου ακινήτων θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021,αν και στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο να δώσουν τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να εξοφλήσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ μαζί με τη δεύτερη δόση έως τις 29 Οκτωβρίου χωρίς την επιβολή προστίμων.

Ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις παλιές αντικειμενικές αξίες, αυτές δηλαδή που ισχύουν μέχρι το τέλος του χρόνου, και ενσωματώνει τις ίδιες εκπτώσεις που εφαρμόστηκαν το 2020, ενώ ορισμένες κατηγορίες ακινήτων κερδίζουν έξτρα έκπτωση στον φόρο που φθάνει μέχρι και 100%. Για να εξασφαλίσουν, ωστόσο, οι φορολογούμενοι τη μείωση αυτή θα πρέπει να έχουν δηλώσει σωστά τα ακίνητα στο έντυπο Ε9, καθώς με βάση τα στοιχεία του Ε9 υπολογίζεται για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου ο φόρος ακινήτων.

Πιο συγκεκριμένα, οι πέντε κατηγορίες ακινήτων για τις οποίες ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με έκπτωση έως και 100% είναι οι εξής:

Οπως πέρυσι

Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί, για όλους τους υπόχρεους, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υπολογίστηκε και ο ΕΝΦΙΑ του 2020, οπότε οι φορολογούμενοι στη συντριπτική τους πλειονότητα θα οφείλουν να πληρώσουν τα ίδια ποσά που εκλήθησαν να καταβάλουν και πέρυσι. Αλλαγές στον λογαριασμό του φόρου ακινήτων θα δουν οι ιδιοκτήτες που απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητα εντός του 2020 με συνέπεια η ακίνητη περιουσία τους την 1η/1/2021 να έχει αυξηθεί ή μειωθεί αντίστοιχα. Και για το έτος 2021 θα χορηγηθούν οι ίδιες ακριβώς μειώσεις που χορηγήθηκαν και κατά τα έτη 2019 και 2020 στο συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων, ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους, ώστε ο φετινός λογαριασμός να παραμείνει στα ίδια επίπεδα με τον ΕΝΦΙΑ του 2019 και του 2020. Ειδικότερα, και για το έτος 2021 θα χορηγηθεί μείωση10%-30% στον κύριο και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων που προκύπτει από την εφαρμογή των προβλεπόμενων κλιμάκων και συντελεστών. Η έκπτωση είναι κλιμακούμενη, σε ποσοστά αντιστρόφως ανάλογα με τη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας, η οποία υπόκειται σε φόρο, ως εξής:

in.gr

Exit mobile version