Οικονομία

Εξετάζονται αλλαγές στη φετινή μείωση του ΕΝΦΙΑ

Στην κατάργηση της διάταξης της προηγούμενης κυβέρνησης που προέβλεπε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά για το 2019 προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο. Ένα σενάριο που εξετάζεται είναι να εφαρμοστεί από φέτος μια οριζόντια περικοπή του φόρου, ως το πρώτο βήμα μιας σταδιακής περικοπής που θα φτάσει το 30%.
Σημειώνεται ότι η νομοθεσία προβλέπει για φέτος τη μείωση κατά 10% μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ (η έκπτωση δε θα ξεπερνάει τα 100 ευρώ) για όσους έχουν ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι περίπου 470.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγαλύτερη περιουσία δε θα έχουν καμία μείωση, παρά το γεγονός ότι πληρώνουν σήμερα σχεδόν το 50% του φόρου.
Σε κάθε περίπτωση, σε εγρήγορση είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων που αναμένει τις αποφάσεις της κυβέρνησης προκειμένου να προχωρήσει στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2019.
Αυτό σημαίνει ότι όλο το προσωπικό θα πρέπει να βρίσκεται επί ποδός για να υλοποιήσει τις κυβερνητικές αποφάσεις εντός του Αυγούστου, καθώς στόχος είναι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ να καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Προηγουμένως, ωστόσο, θα πρέπει οι αλλαγές αυτές να έχουν περάσει από τη Βουλή και να έχουν ψηφισθεί το αργότερο μέχρι τις 10 Αυγούστου. Με όσα λοιπόν έχουν γίνει γνωστά, το φορολογικό νομοσχέδιο θα σπάσει σε δύο μέρη. Το πρώτο θα περιλαμβάνει τις αλλαγές που θα επέλθουν στις 120 δόσεις, τον ΕΝΦΙΑ, καθώς και διάφορες φορολογικές φιλοαναπτυξιακές διατάξεις, όπως για παράδειγμα:
•Τριετές «πάγωμα» ΦΠΑ για τις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων. Σήμερα επιβάλλεται σε κάθε μεταβίβαση νεόδμητου ακινήτου ΦΠΑ με συντελεστή 24%, με εξαίρεση την πρώτη κατοικία. Στελέχη της κτηματαγοράς σημειώνουν ότι επιβολή ΦΠΑ με αυτόν το συντελεστή αποτελεί το βασικότερο αντικίνητρο αγοράς νεόδμητου ακινήτου από τους ενδιαφερόμενους.
•Αναστολή φόρου υπεραξίας για τα νεόδμητα ακίνητα.
•Έκπτωση φόρου έως 50% για ενεργειακή ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.
•Επέκταση της «χρυσής βίζας» στους αγοραστές ακινήτων.
Το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων με τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών. Συγκεκριμένα, ο εισαγωγικός συντελεστής θα μειωθεί στο 9% από 22% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις μειώνεται από 28% σε 20% ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών στην επόμενη διετία και ο φόρος στα διανεμόμενα κέρδη στο 5% από 10% που είναι σήμερα. Πάντως, το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί τις εξελίξεις στις δαπάνες και στα έσοδα του προϋπολογισμού, καθώς τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκαν σημαντικές αποκλίσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος και η πορεία της ρύθμισης των 120 δόσεων είναι καθοριστικοί παράγοντες για την υλοποίηση του προγράμματος. Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η αβεβαιότητα ως προς τα έσοδα του προϋπολογισμού θα λήξει στο τέλος Ιουλίου με την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, ενώ ως προς τις 120 δόσεις, δεν μπορεί να υπάρξει ακόμη ακριβής εκτίμηση. Το οικονομικό επιτελείο προβλέπει, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ότι το 2019 θα κλείσει χωρίς δημοσιονομικό κενό ή με πολύ μικρό, της τάξης του 0,2% του ΑΕΠ, που θα μπορέσει να καλυφθεί.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.