Οικονομία

Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2: Πολλά προβλήματα και δυσλειτουργίες

Για τα πολλά προβλήματα και τις δυσλειτουργίες στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ΄ οίκον ΙΙ” ενημερώνει ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Νομού Μεσσηνίας.
Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή του: «Το πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ”, που εντάσσεται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, έχει συγκεντρώσει το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον πολλών συμπολιτών μας. Δυστυχώς, ενώ το ΥΠΕΚΑ είχε ανακοινώσει ως αρχική ημερομηνία εφαρμογής του προγράμματος τις 08/03/2018, γίναμε μάρτυρες μιας απίστευτης προχειρότητας και πολλών τεχνικών προβλημάτων.

Κύρια προβλήματα
-Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος “καταρρέει” συνεχώς, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Βuildingcert
-Δε δόθηκε ικανός χρόνος μελέτης και αφομοίωσης του οδηγού του προγράμματος και των παραρτημάτων του στους μηχανικούς, καθώς τα τελευταία δημοσιοποιήθηκαν μόλις προ ολίγων ημερών
-Δεν τέθηκε η πλατφόρμα του προγράμματος σε περίοδο δοκιμαστικής εφαρμογής. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως υπάρχουν εκατοντάδες απορίες συναδέλφων που ακόμα δεν έχουν απαντηθεί.
Επειδή σε πολύ κόσμο έχουν γεννηθεί μεγάλες προσδοκίες από το εν λόγω πρόγραμμα, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως εάν διαβάσει κάποιος τους προϋπολογισμούς που θα διατεθούν ανά Περιφέρεια και κάνει τους απαραίτητους επιμερισμούς, θα διαπιστώσει πως οι δυνητικά ωφελούμενοι ανά νομό ανέρχονται σε λίγες εκατοντάδες.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, το κύριο κριτήριο επιλογής των δικαιούχων είναι η χρονική σειρά προτεραιότητας της αίτησης υπαγωγής. Με βάση και όλες τις τεχνικές αστοχίες που προαναφέρθηκαν, θεωρούμε πως ένα τέτοιο πρόγραμμα ίσως θα έπρεπε να διαθέτει ένα πιο ορθό σύστημα αξιολόγησης και μοριοδότησης των αιτήσεων σύμφωνα με αντικειμενικά κριτήρια.
Είναι προφανές πως ως Σύλλογος Μηχανικών χαιρετίζουμε την εφαρμογή προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων. Άλλωστε, αυτό το έχουμε αποδείξει και μέσω των ενημερωτικών ημερίδων που πραγματοποιήσαμε για το πρόγραμμα.
Επιθυμούμε, όμως, η υλοποίηση του προγράμματος να γίνεται με τρόπο συντεταγμένο και καλά οργανωμένο από την Πολιτεία. Όλα τα παραπάνω αναφέρονται επειδή θέλουμε να προλάβουμε στρεβλά σκηνικά όπου ο ιδιώτης μηχανικός θα καθίσταται υπόλογος στους πελάτες του για αστοχίες του συστήματος, καθυστερήσεις και προχειρότητες του υπουργείου. Ως μόνη λύση προτείνουμε την παράταση της έναρξης εφαρμογής του προγράμματος σε εύλογο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου θα έχουν διορθωθεί από τους αρμόδιους φορείς όλες οι δυσλειτουργίες».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.