Οικονομία

Επίδομα ρεύματος: Ποια στοιχεία χρειάζεστε για αίτηση Power Pass στο gov.gr

Στα «σκαριά» η πλατφόρμα του gov.gr για το επίδομα ρεύματος, που αναμένεται να δεχθεί περίπου 5-6 εκατομμύρια αιτήσεις. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Power Pass αναμένεται να ανοίξει τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί ότι τα χρήματα θα μπουν μέσα στον Ιούνιο. Υπενθυμίζεται πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αίτηση να αφορά την πρώτη κατοικία.

Ποια στοιχεία χρειάζεστε για την αίτηση Power Pass

  • Κωδικοί taxisnet
  • ΑΦΜ
  • IBAN τραπεζικού λογαριασμού

Υπογραμμίζεται πως δεν θα χρειαστεί να έχετε διαθέσιμα στοιχεία και δηλώσεις χρεώσεων λογαριασμών. Όλα τα στοιχεία για τη ρήτρα αναπροσαρμογής θα υπάρχουν από τους παρόχους, ωστόσο και το Ινστιτούτο Καταναλωτή έχει κάνει συστάσεις στους καταναλωτές να κάτσουν να μετρήσουν τι έχουν πληρώσει.

Πώς κάνετε αίτηση για το επίδομα ρεύματος

Όταν ανοίξει η πλατφόρμα, θα μπορείτε να μπείτε με τους προσωπικούς σας κωδικούς TaxisNet. Εκεί, θα εμφανίζεται η πρώτη κατοικία που έχει δηλωμένη ο εκάστοτε δικαιούχος στο Ε1, είτε είναι ενοικιαστής, είτε είναι ιδιοκτήτης. Δίπλα στην πρώτη κατοικία, θα υπάρχει και ο αριθμός του ρολογιού αλλά και το ποσοστό κοινής χρήσης συνιδιοκτησίας.

Θα πρέπει να διασταυρώσετε εάν είναι σωστά αυτά τα στοιχεία; Αν όχι, θα μπορείτε να τα διορθώνετε. Ακόμα και την πρώτη κατοικία. Όλες οι αλλαγές θα καταχωρούνται και στο μητρώο της ΑΑΔΕ, δηλαδή της εφορίας.

Πριν την ολοκλήρωση της αίτησης, θα πρέπει να καταχωρήσετε το ΙΒΑΝ.

Πώς υπολογίζεται η επιστροφή χρημάτων για ρεύμα

Η έκπτωση που θα επιστραφεί απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των καταναλωτών προκύπτει από τα εξής:

  • το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής
  • την έκπτωση που έχει δώσει το κράτος
  • την έκπτωση που έχει δώσει ο πάροχος

Από αυτά τα τρία ποσά κάνετε την ακόλουθη μαθηματική πράξη για να προκύψουν τελικά τα χρήματα που θα πάρετε:

Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

Σημειώνεται ότι το επίδομα ρεύματος αφορά τους λογαριασμούς από Δεκέμβριο του 2021 μέχρι τον Μάιο του 2022.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι για Power Pass είναι όσοι πληρούν τα εξής κριτήρια:

  • Ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ
  • Φορολογικός κάτοικος Ελλάδας
  • Ο λογαριασμός ρεύματος που έχει έρθει, θα πρέπει να έχει συνολική αύξηση τουλάχιστον πάνω από 30 ευρώ
  • Η αναδρομική επιδότηση αφορά μόνο σε αυτούς που χρησιμοποιούν το ακίνητο ως κύρια κατοικία

Ποιοι αποκλείονται από το επίδομα έως 600 ευρώ για το ρεύμα

Ο κίνδυνος με το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα: Δεν θα πάρουν επίδομα, όσοι έχουν ετήσιο φορολογικό εισόδημα πάνω από 45.000 ευρώ, το οποίο έχει δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2020 και θα αφορά όλες τις πηγές και όχι μόνο τον μισθό, αλλά και από αποζημιώσεις, ενοίκια, κλπ. Επίσης, για τους έγγαμους, πρέπει να επισημανθεί ότι για να πάρουν το επίδομα θα συνυπολογιστούν τα εισοδήματα των συζύγων. Δηλαδή, αν ο ένας έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ και ο άλλος 26.000 ευρώ (σύνολο 46.000 ευρώ), τότε δεν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους.

Ποιοι μένουν εκτός επιστροφής χρημάτων για το ρεύμα

Δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες: Το επίδομα καλύπτει την κατανάλωση για την κύρια κατοικία. Επομένως, για τα εξοχικά ή τις δευτερεύουσες κατοικίες δεν θα λάβουν στήριξη.

Φοιτητές: Αν δεν έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση και δεν έχουν δηλώσει ως πρώτη κατοικία το σπίτι που διαμένουν, τότε μένουν και αυτοί εκτός.

Κοινόχρηστα: Δεν προβλέπεται επίδομα για το ρεύμα κοινοχρήστων στις πολυκατοικίες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button