Αγροτικά

Επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ στη γεωργία και τη βιοοικονομία

Στην απελευθέρωση επενδύσεων ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ στους τομείς της γεωργίας και της βιοοικονομίας προχωράει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με στόχο την αντιμετώπιση των αδυναμιών που ταλανίζουν την ευρωπαϊκή αγορά και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα δανειοδότησης ευρείας κλίμακας, που ήδη έχει εγκριθεί από το πακέτο Γιούνκερ, και θα χρηματοδοτεί ποσά από 400 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 850 εκατ. ευρώ, αγγίζοντας ουσιαστικά το 1 δισ. ευρώ, σε επενδύσεις στη γεωργία και τη βιοοικονομία.

Το νέο αυτό πρόγραμμα δανειοδότησης θα εξασφαλιστεί από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τις Στρατηγικές Επενδύσεις, το οποίο αποτελεί κεντρικό πυλώνα του «Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Σχέδιο Γιούνκερ). Σημειώνεται ότι σε νέο κανονισμό που εφαρμόζεται από τις αρχές του έτους, το πεδίο εφαρμογής του EFSI έχει επεκταθεί και περιλαμβάνει και ειδική τομεακή εστίαση στην αειφόρο γεωργία και στην ευρύτερη βιοοικονομία.

Ενίσχυση της υπαίθρου

Η νέα χρηματοδοτική πρωτοβουλία ανακοινώθηκε την Τρίτη 17 Απριλίου, και σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΤΕπ, Γουέρνερ Χόγιερ, θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της ερήμωσης της υπαίθρου, υποστηρίζοντας την αγροτική και περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη. «Θα επιλυθούν οι αδυναμίες της αγοράς που περιορίζουν σήμερα πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς της γεωργίας και της βιοοικονομίας, κινητοποιώντας ιδιωτικές επενδύσεις», ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας, Άντριου Μακντόουελ.

Την πρωτοβουλία χαιρέτισε ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν, ο οποίος εξήγησε ότι η διευκόλυνση της πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης «θα απελευθερώσει τις επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, που είναι ζωτικής σημασίας για να παραμείνει η Ευρώπη παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών τροφίμων».

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν και οι Copa και Cogeca, με τον γενικό γραμματέα, Πέκα Πεσόνεν, να δηλώνει πως «η χρηματοδοτική αυτή πρωτοβουλία θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των γεωργικών συνεταιρισμών, την ανάπτυξη και την απασχόληση στις αγροτικές περιοχές, ενώ θα κρατήσει ζωντανές τις αγροτικές περιοχές στην ΕΕ εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα θετικά περιβαλλοντικά αποτελέσματα».

Ευέλικτο πρόγραμμα

Με δεδομένο ότι στον τομέα της γεωργίας δραστηριοποιούνται κυρίως επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί με σχετικά μικρές επενδυτικές ικανότητες, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θέτει σε εφαρμογή και ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα δανειοδότησης, μέσω των ενδιάμεσων δανείων πολλαπλών δικαιούχων, ύψους 200 εκατ. ευρώ για επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, με τα ατομικά ποσά των δανείων να κυμαίνονται από 7,5 έως 50 εκατ. ευρώ.

Τα έργα, στο πλαίσιο του προγράμματος, θα υλοποιηθούν κατά την περίοδο 2018-2022, με στοχοθετημένες επενδύσεις που αποσκοπούν στην προώθηση της αποδοτικής και βιώσιμης χρήσης των πόρων και της επαναχρησιμοποίησης υποπροϊόντων, καθώς και στη στήριξη της έρευνας, την ανάπτυξη και την καινοτομία στον ιδιωτικό τομέα.

Συμφωνίες για στήριξη 5.000 καινοτόμων ελληνικών επιχειρήσεων

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα 16 Απριλίου, και λίγες ημέρες πριν από την ομιλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο ελληνικό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) υπέγραψαν τρεις συμβάσεις εγγυήσεων ύψους 640 εκατ. ευρώ. Στόχος η βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) της Ελλάδας. Και οι συμφωνίες αυτές υποστηρίζονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων.

Τα κονδύλια που θα διατεθούν με τη μορφή χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους, αναμένεται να στηρίξουν πάνω από 5.000 ελληνικές startups και καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συμφωνίας InnovFin, η ΕΤΕ θα παρέχει χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους σε καινοτόμες ΜμΕ και επιχειρήσεις μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης για περίοδο δύο ετών. Η εγγύηση του ΕΤαΕ παρέχεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «InnovFin – Χρηματοδοτήσεις της ΕΕ για την Καινοτομία», και η στήριξη της ΕΕ προς τις καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις αναμένεται να δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Έπειτα, το πρόγραμμα COSME είναι μια συμφωνία παρατάσεως που θα επιτρέψει στην ΕΤΕ να κατευθύνει χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ σε πάνω από 1.900 μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα σε διάστημα τριών ετών. Το ΕΤαΕ με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα παράσχει στην ΕΤΕ εγγυήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος, γεγονός που θα δώσει στην Τράπεζα τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά τις απαιτήσεις της για παροχή εξασφαλίσεων, και έτσι να διευκολυνθεί η δανειοδότηση των επιχειρήσεων.

Τέλος, το ΕΤαΕ υπέγραψε στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία EaSI, συμφωνία εγγύησης μικροχρηματοδοτήσεων με την ΕΤΕ για να στηριχθούν με 40 εκατ. ευρώ, 3.400 μικρο-δανειολήπτες –πολύ μικρές επιχειρήσεις– που αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης σε δανεισμό σε ολόκληρη τη χώρα.

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button