Αγροτικά

Επιδρομές τσακαλιών στην ορεινή Αχαΐα

«Πονοκέφαλο» έχουν προκαλέσει στους κτηνοτρόφους της ορεινής Αχαΐας οι συνεχείς επιδρομές τσακαλιών, που κατασπαράζουν τα κοπάδια των ζώων τους. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο αριθμός των τσακαλιών έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό και έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στην ελεύθερη βόσκηση των αιγοπροβάτων τους.

Στην προσπάθειά τους να προστατέψουν το κοπάδι, οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να περιορίσουν τα ζώα τους στο ποιμνιοστάσιο και έτσι στερείται η βόσκησή τους στα βοσκοτόπια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για το ζώο και το παραγόμενο προϊόν, όσο και για το κόστος ανατροφής του ζώου.

Η αγορά ζωοτροφών αποτελεί για τους κτηνοτρόφους μεγάλο κόστος και η ελεύθερη βόσκηση, τώρα που ευνοούν οι καλές καιρικές συνθήκες, τους δίνει τη δυνατότητα να εξοικονομήσουν χρήματα για τους δύσκολους μήνες του χειμώνα.

Το δασαρχείο, πάντως, δεδομένου ότι το τσακάλι είναι προστατευόμενο είδος, συμβουλεύει τους κτηνοτρόφους που κινδυνεύουν να φροντίσουν για την υψηλότερη προστασία των χώρων όπου σταβλίζονται τα ζώα τους, αλλά και για τη φύλαξη του κοπαδιού από τσοπανόσκυλα, καθώς τα τσακάλια δεν πλησιάζουν όταν στον χώρο βρίσκονται σκυλιά.

Ανάλογα περιστατικά με επιδρομές τσακαλιών έχουν σημειωθεί κατά το παρελθόν και στο οροπέδιο της Φολόης στην Ηλεία, όπου δεκάδες αιγοπρόβατα είχαν δεχθεί επίθεση. Προβλήματα επίσης αντιμετωπίζουν οι αγρότες με τις επιδρομές αγριόχοιρων, οι οποίοι καταστρέφουν τις καλλιέργειές τους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button