Οικονομία

Επιδότηση ρεύματος: Πότε θα πάρουν τα χρήματα οι δικαιούχοι – Τι θα γίνει με εξοχικά και δεύτερη κατοικία

Διευκρινίσεις για το επίδομα ρεύματος, που φτάνει έως και τα 600 ευρώ, έδωσαν το Σάββατο (07/05) ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ειδικότερα, σε σχετικές δηλώσεις τους στον ΣΚΑΪ, οι αρμόδιοι υπουργοί αναφέρθηκαν στο πότε θα γίνει η καταβολή του επιδόματος ρεύματος στους δικαιούχους και αποσαφήνισαν τι ισχύει με φοιτητές και εξοχικές κατοικίες.

Πότε η πληρωμή της επιδότησης ρεύματος

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι, σε λίγες ημέρες, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις επιστροφές των επιπλέον χρεώσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα ενώ οι πληρωμές θα γίνουν εντός του Ιουνίου. Εν συνεχεία, ο ίδιος διευκρίνισε ότι τα ποσά που θα πιστωθούν στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν οι δικαιούχοι, είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

Ακόμα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, με το οικογενειακό εισοδηματικό κριτήριο των έως 45.000 ευρώ καλύπτεται το 95% των νοικοκυριών και υποστήριξε ότι οι πολίτες «θα δουν πίσω στους λογαριασμούς τους το 60% αυτών που πλήρωσαν την προηγούμενη περίοδο, αφαιρώντας τις επιδοτήσεις κράτους και παρόχων».

Πάντως, ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι υπολογίζεται πως οι καταναλωτές έχουν καταβάλει το προηγούμενο διάστημα 460 εκατομμύρια ευρώ και από αυτά θα επιστραφούν τα 280 εκατομμύρια ευρώ, με χρηματοδότηση απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τι ισχύει για τους φοιτητές

Όσον αφορά στους φοιτητές, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως εάν ο ίδιος ο φοιτητής υποβάλλει φορολογική δήλωση και δηλώνει το σπίτι ως κύρια κατοικία, τότε επιδοτείται κανονικά. Σε περίπτωση, όμως, που η οικία δηλώνεται από το γονέα ως δευτερεύουσα κατοικία, τότε θα υπάρχει στην πλατφόρμα η δυνατότητα ο φοιτητής να το δηλώσει ως κύρια κατοικία και να επιδοτηθεί κανονικά.

Επιδότηση ρεύματος και εξοχικές κατοικίες

Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για το επίδομα ρεύματος, είναι το ακίνητο να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία από τον ενδιαφερόμενο.

Σχετικά με τα εξοχικά, από τώρα μέχρι και τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον ίδιο θα υπάρχει μείωση στις αυξήσεις των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 50% και, από τον Ιούνιο και μετά, θα υπαχθούν και αυτά στο νέο σύστημα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button