Τοπικά Νέα

Επικούριος Απόλλωνας: Γέμισε κόσμο ο «Παρθενώνας» της Πελοποννήσου

Άγρυπνοι στο ναό , καλλιτεχνική πρόταση «Από το σκοτάδι στο φώς»

Περισσότεροι από 800 θεατές, Έλληνες και ξένοι, 40 διανυκτερεύοντες, μία συναρπαστική περφόρμανς για την ανθρώπινη συνάντηση με την Ιστορία και τη Φύση σε 1.000 τ.μ. αρχαιολογικού χώρου είναι ένας πρώτος απολογισμός της ολονύχτιας διαδραστικής παράστασης “From Darkness to Light” της διακεκριμένης χορογράφου Αποστολίας Παπαδαμάκη, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουλίου στον «Παρθενώνα» της Πελοποννήσου, το ναό του Επικούριου Απόλλωνα, στη Φιγαλεία, σε ύψος 1.130 μέτρων.
Η παράσταση, αφιερωμένη στις άγνωστες και αμέτρητες δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος, πλημμύρισε τη βραδιά για 14 ώρες με εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς και όνειρα. Βασικό ζητούμενο της Αποστολίας Παπαδαμάκη ήταν να εδραιωθεί ο διάλογος του αρχαιολογικού χώρου με την τέχνη, προωθώντας παράλληλα τη σκέψη και την ενασχόληση με το ανθρώπινο σώμα και την κίνηση, σε όλα τα επίπεδα: προσωπικό, συλλογικό, φιλοσοφικό, καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό.
Η καλλιτεχνική πρόταση «Από το Σκοτάδι στο Φως», με πολλούς συμβολισμούς για τις δύσκολες μέρες που περνάμε ως κοινωνία, συνέθεσε μια ονειρική εμπειρία και η χορογράφος με την ομάδα της κατάφερε να παρασύρει τους θεατές να… διαδράσουν. Ανάμεσά τους ενήλικοι, παιδιά συνοδευόμενα από τους γονείς τους, άνθρωποι χωρίς όραση, που ποτέ δεν είχαν φανταστεί ότι θα βιώσουν μια τέτοια εμπειρία… από το σκοτάδι στο φως.
Οι διανυκτερεύοντες επισκέπτες κλήθηκαν να δώσουν γραπτώς το όνειρό τους (ανώνυμο). Λίγο μετά τις 11.00 το βράδυ, όταν αποχώρησαν οι θεατές με ελεύθερη είσοδο, οι διανυκτερεύοντες τοποθέτησαν στο «χώρο των ονείρων» τον υπνόσακό τους. Λίγα λεπτά αργότερα η χορογράφος ξεκίνησε να διαβάζει με την αισθαντική φωνή της το κάθε όνειρο, υπό την πρωτότυπη μουσική του βραβευμένου μουσικού και συνθέτη Τρύφωνα Κουτσουρέλη και με «τελετουργικές» δράσεις.
Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, δρ. Ερωφίλη-Ίρις Κόλια, μίλησε για την ιστορία και τη σημαντικότητα του ναού, ενώ το «παρών» στην εκδήλωση, που επιχορηγείται από το υπουργείο Πολιτισμού, έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Γεωργιόπουλος και ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Μιλτιάδης Γεωργακόπουλος.
Την εκδήλωση τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κα Αλειφέρη, ο δήμαρχος Οιχαλίας κ. Σταθόπουλος, ο δήμαρχος Ζαχάρως – Φιγαλείας κ. Φάμελος, πρώην δήμαρχοι της Βόρειας Μεσσηνίας, η πρώην βουλευτής Ηλείας κα Αυγερινοπούλου, πολλά μέλη του Δ.Σ του Δήμου Οιχαλίας, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος, πρώην και νυν αντιδήμαρχοι Δήμων της Ηλείας και της Μεσσηνίας, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι και εκπρόσωποι φορέων της Ηλείας και της Μεσσηνίας.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν, εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κα Αλειφέρη, εκ μέρους του Δήμου Οιχαλίας ο δήμαρχος κ. Σταθόπουλος, εκ μέρους του Δήμου Ζαχάρως – Φιγαλείας ο δήμαρχος κ. Φάμελος. Στόχος όλων, τέτοιες εκδηλώσεις να γίνουν θεσμός στο ναό του Επικούριου Απόλλωνα και να ενώσουν όλες τις γύρω από αυτό το σπουδαίο μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς περιοχές.

*Πηγές  κειμένου “Εφημερίδα των Συντακτών”, Θάνος Χουλιάρας. Φωτό: Θάνος Χουλιάρας

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button