Τοπικά Νέα

Επιστολή «καταπέλτης» στο Δήμο Τριφυλίας από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τεχνικών Εταιρειών

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών με επιστολή διαμαρτυρίας προς το Δήμο Τριφυλίας, η οποία κοινοποιείται στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, ζητά την ακύρωση του διαγωνισμού του έργου: «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ «ΚΑΠΕΤΑΝ ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ», έπειτα από τις προσφυγές δύο εταιρειών στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι, “οι εν λόγω σωρευτικές απαιτήσεις σε ISO είναι απολύτως περιττές για το συγκεκριμένο έργο, δεν εξυπηρετούν απολύτως τίποτα και, εν τέλει, παραβιάζουν κατάφωρα τις αρχές της αναλογικότητας, της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης”.

Επιπλέον, “η απαίτηση τα εν λόγω ISO να είναι σε ισχύ ΠΡΙΝ τη δημοσίευση της προκήρυξης, καθιστά πλήρως «φωτογραφική» την εν θέματι διακήρυξη”.

Μάλιστα, ο Σύνδεσμος φτάνει στο σημείο να ζητά από το Υπουργείο Υποδομών και την ΕΑΑΔΗΣΥ “να διερευνήσουν τι υποκρύπτεται πίσω από αυτές τις πρόδηλες φωτογραφικές διατάξεις”.

Αναλυτικά η επιστολή:

ΑΘΗΝΑ, 15 Μαρτίου 2022
Π Ρ Ο Σ
Δήμο Τριφυλίας
Υπόψη
i) Δημάρχου
κ. Γεωργίου Λεβεντάκη
ii) Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών
ΑΝΑΚ.: Α) Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Υπόψη
i) Υφυπουργού Υποδομών
κ. Γεωργίου Καραγιάννη
ii) Γενικής Γραμματέα Υποδομών
κας Μαρίας Έλλης Γεράρδη
Β) Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων
Συμβάσεων -ΕΑΑΔΗΣΥ
Υπόψη
Δ/νσης Ελέγχου
ΚΟΙΝ.: Ομάδα Εργασίας / Απόφαση Γ.Γ.Υ με Α.Π.
74177/22.03.2021 περί ενιαίας
εφαρμογής των διατάξεων του ν.
4412/2016 (Α’ 147) ως ισχύει μετά την
τροποποίησή του με τον ν.4782/2021
(Α’ 36)
ΘΕΜΑ: Ακύρωση του διαγωνισμού του έργου: «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ
ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ «ΚΑΠΕΤΑΝ ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ»» (Α/Α
ΕΣΗΔΗΣ:187128).

Κύριοι,
Κατόπιν ενημέρωσης εταιρειών-μελών μας πληροφορηθήκαμε ότι στην εν θέματι διακήρυξη και συγκεκριμένα στο άρθρο «22Ε – Πρότυπα διασφάλισης ποιότητας και πρότυπα περιβαλλοντικής διαχείρισης» έχετε περιλάβει σωρευτικές απαιτήσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τις προϋποθέσεις που θα όφειλε μια αναθέτουσα Αρχή να θέσει για συμμετοχή στον εν λόγω διαγωνισμό ύψους 10.502.800,00€ περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό αναιτίως και αδικαιολογήτως τον ανταγωνισμό.

Συγκεκριμένα με το εν λόγω άρθρο απαιτείται:
«Οι οικονομικοί φορείς που συμμετέχουν στο διαγωνισμό θα πρέπει να διαθέτουν εν ισχύ πριν την δημοσίευση της προκήρυξης:
α) Πιστοποιητικό ISO 9001:2015 ή ισοδύναμο για την διασφάλιση ποιότητας, για την δραστηριότητα στην κατασκευή ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ & ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ Έργων.
β) Πιστοποιητικό ISO 14001:2015 ή ισοδύναμο για την εφαρμογή συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης, για την δραστηριότητα στην κατασκευή ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ & ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ Έργων.
γ) Πιστοποιητικό ISO45001:2018 ή ισοδύναμο για την Διαχείρισης Υγιεινής &Ασφάλειας στην Εργασία, για την δραστηριότητα στην κατασκευή ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ & ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ Έργων.
δ) Πιστοποιητικό κατά ISO 39001:2012 για την διενέργεια του μεταφορικού έργου στα δημόσια έργα.
ε) Πιστοποιητικό κατά ISO 50001:2018 για την διαχείριση του ενεργειακού συστήματος στην κατασκευή ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ & ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ Έργων.
στ) Πιστοποιητικό SA 8000 για την κοινωνική και εταιρική υπευθυνότητα στην κατασκευή ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ & ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ Έργων».

Ως Σύνδεσμος που εκπροσωπεί την εργοληπτική επιχειρηματικότητα της Χώρας για περισσότερο από μισό αιώνα θεωρούμε ότι οι εν λόγω σωρευτικές απαιτήσεις σε ISO είναι απολύτως περιττές για το συγκεκριμένο έργο, δεν εξυπηρετούν απολύτως τίποτα και, εν τέλει, παραβιάζουν κατάφωρα τις αρχές της αναλογικότητας, της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης.

Ακόμη περισσότερο δε, η απαίτηση τα εν λόγω ISO να είναι σε ισχύ ΠΡΙΝ τη δημοσίευση της προκήρυξης, καθιστά πλήρως «φωτογραφική» την εν θέματι διακήρυξη.

Υπό αυτό το πλαίσιο ζητούμε την ακύρωση του εν θέματι διαγωνισμού και κοινοποιούμε την παρούσα διαμαρτυρία στο Υπουργείο Υποδομών και την ΕΑΑΔΗΣΥ προκειμένου με τις αρμοδιότητες κι ευθύνες που τους έχει παραχωρήσει ο Νομοθέτης να διερευνήσουν τι υποκρύπτεται πίσω από αυτές τις πρόδηλες φωτογραφικές διατάξεις.

Με τιμή,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΒΡΑΪΛΑΣ

Σχετικά Άρθρα

11 Σχόλια

  1. Τι ψηφίσαμε ρε μάγκες. Η φήμη τους έφτασε στην Αθήνα. Τι καλόπαιδα ψηφίσαμε….Αυτοί έχουν “διδακτορικό” στους φωτογραφικούς όρους…
    Εύγε…

  2. Αν είχαν τσίπα έπρεπε να παραιτηθούν προ πολλού. Μας έχουν κάνει ξεφτίλα πανελληνίως. Όλοι μας συζητάνε με τα χειρότερα λόγια, ως παράδειγμα προς αποφυγή, Δήμου που λειτουργεί με αυθαιρεσία, με αδιαφάνεια και άγνοια.

  3. Πολύ ωραία τα πάτε εκεί στον δήμο, εκτός από μικροέργα και αυτά πρόχειρα και χωρίς καμιά σοβαρή μελέτη, είστε ανίκανοι να φέρετε σε πέρας οποιοδήποτε έργο, Είστε πιο ανίκανοι από αυτούς που βρίζατε. Δυστυχώς για την Τριφυλία, μέχρι τώρα, η μια δημοτική αρχή είναι χειρότερη από την άλλη

  4. Τι τους θέλουμε τους μορφωμένους; Έλεγε ο δήμαρχος. Ντροπή να είμαστε περίγελος με αυτά που συμβαίνουν στον δήμο Τριφυλίας

  5. Δυσάρεστη οσμή,πολύ δυσάρεστη αναδύεται κ.Λεβεντάκη.Εσύ ήρθες να λύσεις τα προβλήματα σου και όχι της Τριφυλίας όπως έλεγες.Σε πήραμε είδηση…Οι κ.αντιδήμαρχοι καταλαβαίνουν την συνυπευθυνότητα που έχουν ;

  6. Σας βολευει ρε κου@@λες που πάει να μπει μια σειρά και ένας έλεγχος και να ζητείται η συνδρομή μηχανικών της περιφέρειας για την καλη εκτέλεση του έργου . Είχατε μάθει να κάνετε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι . Δεν θέλετε να μπει μια σειρά . Ας μας πει κάποιος αν λειτουργεί κανονικά ο βιολογικός των Φιλιατρών ή του Κοπανακιου ή η γεώτρηση του Αλικοντουζίου ! Άντε , που κάθε τυχάρπαστος με ένα πτυχίο μηχανικού χωρίς να έχει εμπειρία ή ένα σκαπτικό μηχάνημα πάει και πουλάει το έργο στον έναν και στον άλλο και μια εργολαβία αλλάζει δέκα χέρια ! Θέλετε να μιλήσουμε για το έργο του γηπέδου στα Φιλιατρα με τις κακοτεχνίες που τρέχανε τα νερά δεξιά και αριστερά και ήρθε η σημερινή δημοτική αρχή να το φτιάξει. Σας πειράζει που ούτε στα όνειρα σας δεν φανταζόσασταν όσα γίνονται σήμερα στην Τριφυλια . Όλη η Τριφυλια είναι ενα εργοτάξιο και αν τολμάει ας το αμφισβητήσει κάποιος ! Άντε , που είχαμε να δούμε έργα επι δημαρχίας Γκοτση! Η μόρφωση σας μάρανε ανήθικοι !!!

    1. Κύριε Τιμωρε Τριφυλίας ξέρεις γιατί δεν λειτουργούν καλά όλα αυτά τα έργα που είπες παραπάνω;;
      Γιατί δεν είχαν οι εργολάβοι όταν τα κατασκεύασαν 7 ISO, γι αυτό δεν λειτουργούν καλά. Τώρα που η Δημοτική Αρχή ανακάλυψε τα 7 ISO θα γίνουν τέλεια όλα τα έργα. Το ζήτημα είναι αν θα ξεκινήσουν ποτέ.
      Υ Γ. Πόσα ISO έχει ο “μόνο εγώ μπορώ” στις εταιρείες του; Ας μας πει κάποιος. Αντε από δω που μάθατε και τα ISO.

    2. Προς τιμωρό: Πάει να μπει σειρά στον Δήμο;;; Που ζεις εσύ; Σε άλλο πλανήτη; Δεν είδες τις δεκάδες ενστάσεις, προσφυγές, αγωγές μηνύσεις, που ακυρώνουν συνεχώς παράνομες διαδικασίες; Δεν είδες ότι ο Δήμαρχος και η παρέα του σέρνεται συνέχεια κατηγορούμενος στα δικαστήρια; Ποια συνδρομή μηχανικών της Περιφέρειας; Δεν ξέρεις καν τι λες. Η πρακτική του Δημάρχου με τις δεκάδες απευθείας αναθέσεις, με τις κατατμήσεις και τις μηδενικές εκπτώσεις σε ημέτερους καταστρέφει τον Δήμο. Οι καθαρισμοί παραλιών δεκέμβριο μήνα με δεκάδες χιλιάδες ευρώ υπονοούν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Ο δήμαρχος είναι που δίνει δουλειές σε κάτι τυχάρπαστους με ένα μηχάνημα, που κανείς μετά δεν ελέγχει αν έκανε τη δουλειά. Όσο για το απέραντο εργοτάξιο, ας μην υπήρχαν οι πολιτικές επιδιώξεις του Νίκα και θα κάναμε να δούμε έργο χρόνια. Άντε, γιατί βγήκε ο καθένας να μιλάει…

  7. Τώρα μας έπεισες. Μάθε πρώτα τι σημαίνει ΕΡΓΟΤΆΞΙΟ και μετά έλα να μας το πεις. Γράψε πρώτα τις σκέψεις σου σε ένα χαρτί και μετά να τις μεταφέρεις εδώ. Δεν έχουν καμία συνοχή και κανένα νόημα. Δεν μπορείς να μας πείσεις. Μήπως Τιμωρεις τον εαυτό σου με αυτά που γράφεις. Μάλλον για να
    αυτοαποκαλείσαι ‘τιμωρός τριφυλιας’

  8. Ένα , μόνο ένα έργο από αυτά που εκτελούνται και σας δίνει τη δυνατότητα να χαρακτηρίζετε την Τριφυλία εργοτάξιο, πείτε μας ποιο είναι της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Λίγη σοβαρότητα!!

  9. Η ψήφος σας είναι το είδωλο σας στον καθρέφτη!!Δεν ξέρατε πριν ποιόν ψηφίζατε; Δεν είχατε ακούσει τίποτα;; Ουδείς;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button