Ελλάδα

Εργαστήριο διακινούσε νοθευμένο ελαιόλαδο με κρητική επωνυμία

screenshot-2671978


Μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση εντοπίστηκε εργαστήριο παρασκευής και συσκευασίας νοθευμένου λαδιού σε περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Εργαστήριο παρασκευής και συσκευασίας νοθευμένου λαδιού που προσομοίαζε με ελαιόλαδο, εντοπίστηκε σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κιλκίς και της Ομάδας Ασφάλειας του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Παιανίας.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν χθες το πρωί ένας 74χρονος ημεδαπός και ο 30χρονος γιος του και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για απάτη και νοθεία τροφίμων.

Ειδικότερα, μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, εντοπίστηκαν τα παραπάνω άτομα να έχουν εγκαταστήσει σε αποθήκη πλήρη εξοπλισμό αποθήκευσης, επεξεργασίας και νόθευσης λαδιού, το οποίο στη συνέχεια συσκεύαζαν σε δοχεία με την ένδειξη «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο».

Επίσης εντοπίστηκε ακόμη μία αποθήκη σε κοντινή περιοχή που χρησιμοποιούσαν ως χώρο αποθήκευσης και μεταφοράς των δοχείων με νοθευμένο λάδι.

Ως προς τον τρόπο νόθευσης του λαδιού, προέκυψε ότι αρχικά τοποθετούσαν ποσότητες ηλιέλαιου σε δεξαμενές όπου προσέθεταν χρωστικές ουσίες , προκειμένου να προσομοιάζει στο χρώμα και στην όψη με ελαιόλαδο.

Το νοθευμένο λάδι το συσκεύαζαν σε πλαστικά και μεταλλικά δοχεία, με επικολλημένες ετικέτες με επωνυμίες όπως : « ΦΑΡΟΣ », « ΛΙΑΤΙΚΟ », « ΜΠΕΒΕΛΙΝΙ », « ΕΛΙΑΓΡΟΣ », « ΚΡΗΤΗΣ ΓΗ » και την ένδειξη «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» .

Κατά τη διάρκεια των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις δύο παραπάνω αποθήκες, με τη συνδρομή κλιμακίου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΦΕΤ και αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 1 δεξαμενή που περιείχε 1,2 τόνους νοθευμένο λάδι,
  • 603 μεταλλικά και πλαστικά δοχεία τα περισσότερα από τα οποία έμφορτα σε όχημα, που περιείχαν συνολικά 2,4 τόνους νοθευμένο λάδι,
  • 4 δεξαμενές, από τις οποίες οι τρεις έμφορτες σε όχημα, που περιείχαν 3,8 τόνους ηλιέλαιο,
  • χρωστικές ουσίες και διάφορες πρώτες ύλες σε δοχεία, εξοπλισμός και σύνεργα που χρησιμοποιούσαν για τη νόθευση του λαδιού,
  • 17.004 κενά πλαστικά και μεταλλικά δοχεία χωρητικότητας 5 λίτρων και 1 λίτρου,
  • 2.960 συσκευασίες χαρτοκιβωτίων,
  • αυτοκόλλητες ετικέτες με τις επωνυμίες «ΦΑΡΟΣ», «ΛΙΑΤΙΚΟ», «ΜΠΕΒΕΛΙΝΙ», «ΕΛΙΑΓΡΟΣ», «ΚΡΗΤΗΣ ΓΗ» και την ένδειξη «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» .
  • Επιπλέον κατασχέθηκαν τα δυο παραπάνω οχήματα που χρησιμοποιούσαν για την παράνομη δραστηριότητά τους και το χρηματικό ποσό των 165 ευρώ που βρέθηκε στην κατοχή του 74χρονου, ως προερχόμενο από την πώληση του λαδιού.

Κλιμάκιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΦΕΤ έλαβε δείγματα των ελαίων προς εξέταση, ως προς τη σύνθεση και την επικινδυνότητα κατανάλωσής τους.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button