Lifestyle

Ερευνα: Ακόμα και μισή ώρα παραμένει ο κορωνοϊος μέσα στο ασανσέρ

Ήταν στις αρχές Μαΐου παύθηκε το μέτρο των μηνυμάτων στο 13033 προκειμένου να μετακινηθούν οι πολίτες της χώρας, μία νέα σειρά μέτρων μπήκε σε εφαρμογή για τη μη διασπορά του κορωνοϊού. Ενα από αυτά αφορούσε και τη χρήση των ασανσέρ, σύμφωνα με την οποία η πληρότητά τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 40% από την προβλεπόμενη χωρητικότητα.

Αυτό το… ξεχασμένο μέτρο ήρθε να μας το θυμίσει μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ, σύμφωνα με την οποία σωματίδια του κορονοϊού από βήχα ή ομιλία κυκλοφορούν μέσα στο ασανσέρ ακόμα και για μισή ώρα μετά με τις πόρτες κλειστές, ένας χρόνος που πέφτει στα 12-18 λεπτά όταν ο ανελκυστήρας λειτουργεί με τη συνήθη συχνότητά του.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «International Journal of Indoor Environment and Health» – και αναδημοσιεύει το Έθνος, έκαναν πείραμα σε ασανσέρ νοσοκομείου.

Ετσι με τις πόρτες του ασανσέρ κλειστές, ο κορονοϊός ζει στην ατμόσφαιρα του ανελκυστήρα ακόμα και μισή ώρα μετά. Ενώ με τις πόρτες ανοιχτές, τα σταγονίδια εξαφανίζονται έπειτα από 2-4 λεπτά. Σε συνθήκες κοινής χρήσης του ασανσέρ, με τις πόρτες να ανοιγοκλείνουν συχνά, τα μολυσμένα σωματίδια που προκαλούνται από βήχα κρούσματος ή ομιλία διαρκούν περίπου 12-18 λεπτά.

Οι ερευνητές λένε μάλιστα ότι η χρήση μάσκας μετριάζει το ζήτημα, όπως και ο καλός εξαερισμός του ασανσέρ.Τα σωματίδια του κορωνοϊού που μεταφέρονται με τον αέρα είναι ο βασικός τρόπος μετάδοσης της Covid-19, επιβεβαιώνουν οι ερευνητές, οι οποίοι μιμήθηκαν εργαστηριακά πολλές κοινές συνθήκες χρήσης του ασανσέρ.

Ακολουθήστε το Gargalianoionline στο Google News και στο Facebook

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button