Αγροτικά

ΕΡΕΥΝΑ: Η φράουλα το πιο… «φαρμακερό» φρούτο;

Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας διενήργησε 39.000 ελέγχους σε 47 είδη φρούτων και λαχανικών. Η έρευνα έδειξε ότι τα αγροτικά προϊόντα φέρουν περίπου 70% υπολείμματα φυτοφαρμάκων, κατά μέσο όρο. Για τις φράουλες, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, όμως, το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται ακόμα και στο 98%.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Environmental Working Group (EWG) δημοσίευσε λίστες με τη «βρώμικη δωδεκάδα (Dirty Dozen)» και την «καθαρή δεκαπεντάδα (Clean 15)», ή αλλιώς τα 12 πιο επιβαρυμένα και 15 πιο καθαρά από φυτοφάρμακα φρούτα και λαχανικά. Οι φράουλες βρίσκονται στην κορυφή της βρώμικης λίστας, ενώ με μικρή διαφορά ακολουθούν το σπανάκι και τα νεκταρίνια. Από την άλλη, τα αβοκάντο και το γλυκό καλαμπόκι έχουν υπολείμματα σε ποσοστό μικρότερο του 1%, γεγονός που τα φέρνει στην πρώτη και στη δεύτερη θέση της καθαρής λίστας.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά που οι φράουλες εμφανίζονται ως τα πιο επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα φρούτα. Το EWG συστήνει στους καταναλωτές να αγοράζουν βιολογικά φρούτα και λαχανικά, ωστόσο, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Δημητριακών και Αγροτικών Προϊόντων, που εκπροσωπεί τις βιολογικές και τις συμβατικές καλλιέργειες, υποστηρίζει ότι η λίστα των «βρώμικων δώδεκα» δεν έχει ισχυρή βάση. Επισημαίνει ότι τα δεδομένα από το υπουργείο Γεωργίας και τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων δείχνουν ότι το 99% των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων είναι ακόμη «αρκετά κάτω από τα επίπεδα ασφάλειας που έχει καταρτίσει η αμερικανική υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος».

Πάντως, για την πληρότητα του ρεπορτάζ, το Freshplaza αναφέρει ότι η λίστα των «δώδεκα βρώμικων» περιλαμβάνει φράουλα, σπανάκι, νεκταρίνι, μήλο, σταφύλι, ροδάκινο, κεράσι, αχλάδι, ντομάτα, σέλερυ, πατάτα και γλυκιά πιπεριά. Αντίστοιχα, η λίστα των «δεκαπέντε καθαρών» απαρτίζεται από αβοκάντο, γλυκό καλαμπόκι, ανανά, λάχανο, κρεμμύδι, κατεψυγμένο αρακά, παπάγια, σπαράγγι, μάνγκο, μελιτζάνα, πεπόνι, ακτινίδιο, πεπόνι hami, κουνουπίδι και μπρόκολο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button