Τοπικά Νέα

Ερευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη – Τι προβλέπει η προκήρυξη

 

ydrogonanthrakes.3.12.57-640x289


Οι προσφορές για έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και την Κρήτη θα αξιολογηθούν με οικονομικά, περιβαλλοντικά και ποιοτικά στοιχεία, σύμφωνα με τις προκηρύξεις που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι διαγωνισμοί προκηρύσσονται ύστερα από την εκδήλωση ενδιαφέροντος δύο σχημάτων: της Energean Oil & Gas (που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου) για τη θαλάσσια περιοχή στο Ιόνιο και της Κοινοπραξίας Total – ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια για την Κρήτη. Αλλοι τυχόν ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν προσφορές εντός 90 ημερών από τη δημοσίευση, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Ο διαγωνισμός αφορά συνολική έκταση 6671,13 τ.χλμ. στο Ιόνιο και 40.000 περίπου τ. χλμ. στην Κρήτη (20.058,4 είναι το μπλοκ Δυτικά της Κρήτης και 19.868,37 τ.χλμ. το μπλοκ νοτιοδυτικά), επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι αιτήσεις θα εξεταστούν με βάση τα ακόλουθα κριτήρια αξιολόγησης:

  1. Οικονομική βιωσιμότητα του αιτούντος να διεξάγει έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή ενδιαφέροντος.
  2. Αποδεδειγμένη τεχνική ικανότητα και εμπειρογνωμοσύνη.
  3. Αποδεδειγμένη εμπειρία στην εκτέλεση εργασιών έρευνας, ανάπτυξης, παραγωγής (εκμετάλλευσης) υδρογονανθράκων, ειδικά σε θαλάσσιες περιοχές μεγάλου και εξαιρετικά μεγάλου βάθους.
  4. Ποιότητα του υποβληθέντος προγράμματος και του χρονοδιαγράμματος εργασιών για την αξιολόγηση του πλήρους δυναμικού της περιοχής για την οποία κατατίθεται η αίτηση.
  5. Κατανόηση του γεωλογικού περιβάλλοντος της γεωγραφικής περιοχής και ο τρόπος με τον οποίο ο επιλεγείς αιτών προτείνει τη διεξαγωγή αποτελεσματικής και ασφαλούς έρευνας υδρογονανθράκων.
  6. Εμπειρία στην όρυξη γεωτρήσεων υπό την παρουσία υδρόθειου.
  7. Ικανότητα περιβαλλοντικής διαχείρισης, καθώς και εμπειρία στην εκτέλεση εργασιών σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και στη διατήρηση υψηλού επιπέδου ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος σε περιοχές όπου ο τουρισμός είναι ανεπτυγμένος και μεγάλης οικονομικής σημασίας.
  8. Έμφαση θα δοθεί σε κάθε έλλειψη αποτελεσματικότητας και υπευθυνότητας ή σε περιπτώσεις μη εκπλήρωσης που έχει τυχόν επιδείξει ο αιτών ως προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από προηγούμενες παραχωρήσεις σε αυτόν.
  9. Στοιχεία δημοπράτησης
  10. Πρόγραμμα ελάχιστων ερευνητικών εργασιών
  11. Οικονομική δέσμευση
  12. Μίσθωμα Ελληνικού Δημοσίου (Royalties)
  13. Ποσοστό αποσβέσεων (%)
  14. Αντάλλαγμα υπογραφής σύμβασης και αντάλλαγμα παραγωγής
  15. Εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη
  16. Ποσοστό αποδέσμευσης της περιοχής (%)
  17. Στρεμματική αποζημίωση κατά το Στάδιο Ερευνών και το Στάδιο Εκμετάλλευσης.

Για κάθε ένα από τα κριτήρια η νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένη βαθμολογία και βαρύτητα στη διαμόρφωση της τελικής επίδοσης του υποψήφιου. Σε περίπτωση ανακάλυψης κοιτάσματος το μίσθωμα θα είναι τουλάχιστον 4 % επί της παραχθείσας ποσότητας και η φορολογία εισοδήματος σταθερά 20% για το Δημόσιο συν 5 % περιφερειακό φόρο.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button