Τοπικά Νέα

Ερωτήματα και ανησυχίες του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων για το δρόμο Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι

Ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων σε επιστολή του με θέμα “Πρόσκληση σε επιτόπια αυτοψία του υπό βελτίωση οδικού άξονα Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι και κατάθεση υπομνήματος”, την οποία κοινοποιεί στον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μεσσηνίας κ. Καπέλιο Βασίλειο, τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα κ. Αναστοσόπουλο Ευστάθιο, τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Μεταφορών κ. Βερούτη Θεόδωρο και την ανάδοχο εταιρία του έργου «Γ.ΠΕΤΡΗΣ ΑΤΕ», θέτει μια σειρά από σημαντικά ερωτήματα, με κυριότερο ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα του έργου.

Αναλυτικά η επιστολή:

Ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων απότυπώνοντας τις ανησυχίες που εκφράζονται στην τοπική κοινωνία και στους αγρότες μέλη του, όσον αφορά το υπό εξέλιξη έργου της βελτίωσης του εθνικού δρόμου ”Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι”, κρίνει απαραίτητο να υποβάλλει προς την αρμόδια αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και την ανάδοχο εταιρεία του έργου “Γ. ΠΕΤΡΗΣ Α.Τ.Ε.” ,υπόμνημα με τα ερωτήματα και τις ανησυχίες. Ερωτήματα που μέχρι στιγμής μένουν αναπάντητα, καθώς δημόσια δεν έχουν τεθεί από κανέναν υπεύθυνο, με αποτέλεσμα ο κόσμος να βρίσκεται στο σκοτάδι.

 

Παρακαλούμε να μας διαφωτίσετε στα παρακάτω ερωτήματα:

Ερώτημα 1ο: Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα του έργου; Πότε αναμένεται η περάτωσή του;

Πρόκειται για έργο που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το 2019, άρχισε την 1η Αυγούστου του 2022 και πρέπει να παραδοθεί έως την 24η Ιανουαρίου του 2024, ενώ το τρέχον ΕΣΠΑ ολοκληρώνετε στις 31.12.2023. Πιστεύετε πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό ή θα γίνουμε μάρτυρες αντίστοιχης παρωδίας με αυτήν που βιώσαμε με το δρόμο ”Γαργαλιάνοι – Ρωμανός”, όπου ο ένας προϋπολογισμός υπερέβαινε τον άλλο και ο ένας ανάδοχος διαδεχόταν τον άλλο. Επισημαίνουμε ότι μέχρι τώρα αυτό που έχει γίνει είναι η κοπή των δένδρων στην ζώνη απαλλοτρίωσης και ουσιαστικά οι εργασίες κατασκευής του έργου δεν έχουν ξεκινήσει.

Ερώτημα 2ο: Θα παρθούν κάποια πρόσθετα μέτρα ασφάλειας στον παραλιακό δρόμο από Γαργαλιάνους προς Φιλιατρά μέσω Μαραθόπολης, που λειτουργεί πλέον ως παράκαμψη για τη διευθέτηση της κυκλοφορίας.

Επισημαίνουμε ότι ο συγκεκριμένος δρόμος έχει σοβαρά προβλήματα, όπου τα προηγούμενα χρόνια και χωρίς να δέχεται τέτοιο όγκο κυκλοφορίας έχει εκθέσει δεκάδες οδηγούς σε σοβαρά ατυχήματα.

Ερώτημα 3ο: Είναι εξασφαλισμένη η πρόσβαση στις παρακείμενες ιδιοκτησίες, προκειμένου οι κάτοχοί τους να τελούν ανεμπόδιστα τις απαραίτητες αγροτικές τους εργασίες;

Ερώτημα 4ο: Υπάρχει πλήρης υδραυλική μελέτη; Εγγυάστε ότι θα κατασκευαστούν τα απαιτούμενα υδραυλικά έργα για να μη βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις;

Εκπλήξεις ανάλογες του Γαργαλιάνοι – Ρωμανός όπου με τις πρώτες βροχές ύστερα από  την ολοκλήρωση του δρόμου καταστράφηκαν περιουσίες.

Ερώτημα 5ο: Τι θα συμβεί ύστερα από τη διατάραξη του ανάγλυφου και της φυσικής απορροής των υδάτων μετά την κοπή τόσων ελαιόδεντρων, χωρίς να διαφαίνεται κάποια πρόβλεψη για τη διευθέτηση αυτών; Σκοπεύετε να λάβετε μέτρα για την απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη κίνηση των όμβριων στις επικείμενες βροχοπτώσεις και μέχρι την κατασκευή των οριστικών υδραυλικών τεχνικών έργων;

Ερώτημα 6ο: Η κοινωνία βοά και διερωτάται τι απέγινε η βιομάζα των ελαιόδεντρων. Εμβρόντητοι οι ιδιοκτήτες και η τοπική κοινωνία μπροστά σε έναν δυσοίωνο ενεργειακά χειμώνα, που όλοι προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τη θέρμανσή μας, είδαν τα δέντρα τους να παίρνουν ένα δρόμο άγνωστο για την ώρα. Δεν τους δόθηκε η ευκαιρία ούτε να κάψουν ή να δωρίσουν σε συνανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, τη δουλειά και τον κόπο τόσων χρόνων ή ακόμη να αναλάβει ο Δήμος ή η Περιφέρεια να κόψουν και να διαθέσουν τα ξύλα σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη. Υπογραμμίζουμε ότι τα ξύλα είναι δημόσια περιουσία, μετά την αποζημίωση των ιδιοκτητών και δεν ανήκουν στην ανάδοχο εταιρία.

Ερώτημα 7ο: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση; Γιατί δεν είχε προχωρήσει από το 2019 έως σήμερα; Πότε θα γίνει δυνατόν να αποζημιωθούν οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες; Η άρνηση πολλών ιδιοκτητών στην επίταξη δεν θα επιφέρει μεγάλες καθυστερήσεις στο έργο; Έχετε λάβει υπόψη σας ότι παράλληλα με τον δρόμο και εντός ζώνης εκτέλεσης του έργου υπάρχουν ιδιωτικά δίκτυα άρδευσης; Δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως επικείμενα και να αποζημιωθούν, όπως έγινε και με το τμήμα Γαργαλιάνοι – Ρωμανός;

    Κλείνοντας θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι σκοπός του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων δεν είναι να παρεμποδίσει κανένα έργο που θα βελτιώσει τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών της Τριφυλίας αλλά και των επισκεπτών της. Είναι όμως υποχρέωσή μας να εκφράζουμε τις αγωνίες και τα ερωτήματα που θέτουν τα μέλη μας, ο αγροτικός κόσμος της περιοχής και οι πολίτες του τόπου μας. Προς τούτο ζητάμε την συνεργασία σας ώστε να μπορέσουμε να ενημερώσουμε υπεύθυνα αλλά και να βοηθήσουμε για να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστες συνέπειες.

Πάνω σε αυτόν τον άξονα σας υποβάλλουμε το παρόν υπόμνημα και αναμένουμε τις απαντήσεις σας άμεσα. Σας δηλώνουμε δε, ότι όπως υποχρεούμαστε από τον καταστατικό σκοπό του Συλλόγου μας, θα προασπίσουμε τα συμφέροντα των αγροτών μελών μας με κάθε νόμιμο τρόπο.

Το Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων

Σχετικά Άρθρα

8 Σχόλια

 1. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΗ !!
  ΕΡΩΤΗΜΑ 1ο
  ΟΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΝΘΕΝ ΚΑΙ ΕΝΘΕΝ -ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ??
  ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΣΚΟΙ,ΠΡΟΕΔΡΑΚΙΑ ,ΠΡΟΕΔΡΑΡΕΣ ΥΨΙΣΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΥΨΟΥΣ, ΕΠΙΔΟΞΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΝΥΝ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ !!!
  ΟΛΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΦΗΣΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΙΛΟΤΟ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΖΥΜΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΖΥΜΑΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ !!
  ΞΥΠΝΑΤΕ ΧΩΡΙΑΝΟΙΙΙΙΙΙΙΙ
  ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝΕ ΤΟ ΒΟΔΙ ΟΙ ΓΡΑΒΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΜΑ”Ι”ΝΤΑΝΟΙ !!!!!!
  ΕΡΩΤΗΜΑ 2ο
  ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ …ΜΗΔΕΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΧΕΙΜΩΝΑΣ
  ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΕΔΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΤΕ ΑΜΕΣΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ!!

  1. Είναι ευκαιρία όλοι μαζί να ενισχύσουμε τον αγροτικό σύλλογο και να ενώσουμε την φωνή μας. Ο αγροτικός σύλλογος ειναι η φωνή του αγρότη και του κάθε δημότη που συλλογικά διεκδικεί τα δίκαια δικαιώματα του

 2. Κύριε Δήμαρχε, Κύριοι του Δημοτικού Συμβουλίου δεν πάει άλλο. Ούτε ένα σοβαρό έργο δεν έχει γίνει. Παρακαλώ ενημερώστε τον κόσμο της Τριφυλίας.
  Επιτέλους διαθέσετε τα κλειστά κτίρια του Δήμου προς την στέγαση εργατών γης…..

 3. Η Ένωση Γεροντοπαλήκαρων Αγροτών Ελεύθερων Επαγγελματιών Τριφυλίας θέλει να επιστήσει την προσοχή σε όλους σχετικά με την αγροτική οδοποιία; δεν έχει γίνει τίποτα!

 4. Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΑΣ ΦΑΝΕΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.
  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΕΙΣΘΕ .
  Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΛΟΣ ΣΑΣ ΛΕΕΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

 5. Επιβάλλεται η άμεση παρέμβαση για την βελτίωση του δρόμου Φιλιατρά-Μαραθόπολη. Αρχικά με φωτισμό σε όλο το μήκος του. Ας ζητήσουν και χορηγία από το ξενοδοχείο μιας και πολλοί πελάτες του χρησιμοποιούν και θα χρησιμοποιούν για μεγάλο χρονικό διάστημα τον συγκεκριμένο δρόμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button