Αγροτικά

Εσπεριδοειδή: Συνεχίζεται η καλή πορεία που διέγραψαν από την αρχή της σεζόν

Με καλή απορρόφηση όσον αφορά την εμπορία και θετικό ισολογισμό για το εισόδημα των παραγωγών, παρά τη σημαντικά μειωμένη παραγωγή σε πολλές περιοχές της καλλιέργεια, εξελίσσεται η σεζόν τόσο για τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια, όσο και τα λεμόνια.

Στην Αργολίδα, οι παραγωγοί, έχοντας ολοκληρώσει τη συγκομιδή της Ναβαλίνας που ήταν μειωμένη φέτος κατά 40%, έχουν ήδη ξεκινήσει να κόβουν Μέρλιν. Όπως μας λέει ο Θανάσης Γεωργόπουλος, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δαλαμανάρας, η παραγωγή είναι και στη μεσοπρώιμη ποικιλία μικρότερη από τα κανονικά επίπεδα, σε ποσοστά που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Οι τιμές αυτή την περίοδο διαμορφώνονται στα 18-22 λεπτά το κιλό, ανάλογα με το μέγεθος και την ποιότητα. Θετικό πρόσημο δημιουργείται φέτος και στις Κλημεντίνες και στα Νόβα, η συγκομιδή των οποίων έχει ήδη ολοκληρωθεί. Οι απώλειες και στις δύο ποικιλίες όσον αφορά την παραγωγή υπολογίζονται στο 30%-40%, ωστόσο οι τιμές αποζημίωσαν τους παραγωγούς, καθώς ξεκίνησαν από τα 45 λεπτά και δεν έπεσαν στη διάρκεια της εμπορίας κάτω από 35 λεπτά το κιλό.

Μέχρι τα 23-24 λεπτά «κατέβηκε» στην πορεία της σεζόν η τιμή για τις Ναβαλίνες, από τα 27 λεπτά που ξεκίνησε, ανέφερε ο Γιώργος Ντόκος, μέλος του ΔΣ της ΚΑΣΟΑ «Δαναός», ενώ τα πρώτα Μέρλιν έπιασαν 19-22 λεπτά. Όσον αφορά τις Κλημεντίνες και τα Νόβα, η μειωμένη παραγωγή κράτησε την τιμή στα 38-40 λεπτά κατά μέσο όρο.

Προβληματικές οι όψιμες

Στη Λακωνία, τα προβλήματα εντοπίζονται στις όψιμες ποικιλίες, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών ΑΣΕ Σκάλας Λακωνίας, Στέλιος Σαρρής. Οι απώλειες δεν ξεπέρασαν το ποσοστό του 15% στη Ναβαλίνα, η οποία εξακολουθεί να κόβεται, γιατί η περιοχή είναι πιο όψιμη σε σχέση με άλλες, με μέση τιμή μέχρι τώρα τα 25 λεπτά το κιλό καθαρά στον παραγωγό. Αντίθετα, οι απώλειες στα Μέρλιν υπολογίζονται στο 25%, καθώς, όπως εξήγησε «ο αλευρώδης που είχαμε πέρσι δεν άφησε να δέσουν καλά οι καρποί», ενώ στο 20% αναμένεται ότι θα φτάσει η μείωση της παραγωγής στα Βαλέντσια που μπαίνουν στην παραγωγή τον Μάρτιο.

Οι Κλημεντίνες στη Σκάλα Λακωνίας τελειώνουν αυτές τις μέρες με καλές αποδόσεις, χωρίς προβλήματα και την τιμή παραγωγού στα 28-32 λεπτά καθαρά, ενώ στα 32-35 λεπτά διαμορφώνεται η τιμή για τα Νόβα, η συγκομιδή των οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, με μειωμένη παραγωγή κατά 40%. Στην περιοχή, οι παραγωγοί θα αρχίσουν να μαζεύουν την ποικιλία Ορτανίκ η οποία καταλαμβάνει και το μεγαλύτερο ποσοστό της καλλιέργειας μανταρινιών.

Μειωμένη η παραγωγή μανταρινιού στην Ισπανία

Στην περιοχή της Βαλέντσια, φέτος τα στρέμματα στα οποία καλλιεργήθηκαν εσπεριδοειδή ήταν μειωμένα κατά 11.000 και από αυτά τα 5.150 αφορούν ποικιλίες Κλημεντίνης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας της χώρας. Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Αγροτών, Carles Peris, αυτή η μείωση οφείλεται στην προγραμματισμένη και προοδευτική στροφή σε άλλες ποικιλίες εσπεριδοειδών, με στόχο την αποφυγή της συγκέντρωσης της παραγωγής μέσα σε μόνο δύο μήνες». Έτσι, η μείωση της παραγωγής της μεσοπρώιμης Κλημεντίνης στην Καστίλλη υπολογίζεται σε 42,6% με τη συνολική μείωση της παραγωγής εσπεριδοειδών στο 33,2%. Συνολικά στην περιοχή της Βαλέντσια η παραγωγή εσπεριδοειδών είναι μειωμένη κατά 28,1%. Εκείνη των μανταρινιών είναι μειωμένη κατά 35,1% σε 1,155 εκατ. τόνους, των πορτοκαλιών σε 22,1% και των λεμονιών κατά 26,1%.

Χαμόγελα για τους μανταρινοπαραγωγούς της Άρτας

Χαμογελούν οι καλλιεργητές μανταρινιών φέτος στην Άρτα, οι οποίοι, χωρίς προβλήματα στις αποδόσεις, επωφελήθηκαν από το γενικότερο κλίμα διαμόρφωσης ικανοποιητικών τιμών, λόγω της μειωμένης παραγωγής. Η συγκομιδή τόσο της Κλημεντίνης όσο και των Νόβα έχει ολοκληρωθεί, αφήνοντας πίσω μια σεζόν με θετικό απολογισμό, τόσο σε επίπεδο παραγωγής, όσο και σε επίπεδο τιμών. «Οι τιμές στις Κλημεντίνες δεν έπεσαν για τον παραγωγό κάτω από 36-38 λεπτά παραδοτέα, ενώ στα 38-42 λεπτά κινήθηκε η τιμή για τα Νόβα, με το 90% να εξάγεται», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας-Φιλιππιάδας, Νίκος Γκίζας. Αξιοσημείωτο είναι ότι, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία που επεξεργάζεται ο Incofruit-Hellas, οι εξαγωγές μανταρινιών φέτος είναι αυξημένες κατά 17% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Όσον αφορά τα πορτοκάλια, η Ναβαλίνα «έκλεισε» στα 24-25 λεπτά μεικτά, ενώ στα 18-20 λεπτά παραδοτέα δίνουν οι παραγωγοί τα Μέρλιν. Οι παραγωγοί, όμως, εκφράζουν προβληματισμό για τις τιμές των ποσοτήτων που κατευθύνονται στη χυμοποίηση, οι οποίες διαμορφώνονται στα 6-7 λεπτά το κιλό, έναντι 8-8,5 λεπτών πέρσι. «Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν αποθέματα σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ αναπτύσσεται ραγδαία και η παραγωγή στη λεκάνη της Μεσογείου, όπως στην Αίγυπτο, στην Τυνησία και στο Μαρόκο δημιουργώντας πίεση στις τιμές των χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών», σύμφωνα με τον Νίκο Γκίζα.

Με μέση τιμή τα 20 λεπτά καθαρά στον παραγωγό «έφυγε» η Ναβαλίνα στο Μεσολόγγι, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η συγκομιδή των Lane Late στα οποία επενδύουν τα τελευταία χρόνια οι καλλιεργητές στην περιοχή. «Περιμένουμε καλή παραγωγή, με βάση, βέβαια, την ηλικία των δέντρων, τα οποία ακόμη δεν δίνουν την πλήρη απόδοσή τους. Η τιμή εκτιμούμε ότι θα ξεκινήσει στα 30-32 λεπτά καθαρά στον παραγωγό», μας είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Μεσολογγίου, Απόστολος Ευθυμίου.

Από 45 μέχρι 55 λεπτά τα λεμόνια

Με καλή απορρόφηση από την αγορά συνεχίζεται η συγκομιδή των λεμονιών με την όψιμη ποικιλία των Μαγληνών, η οποία είχε μικρότερες απώλειες από τα πρώιμα Interdonato, της τάξης του 30%. Η συνολικά μειωμένη παραγωγή λεμονιών φέτος συμβάλλει στη διατήρηση των τιμών σε ικανοποιητικά επίπεδα για τους παραγωγούς. Έχοντας ξεκινήσει από τα 70 λεπτά το κιλό, στην πορεία διαμορφώθηκαν στα 58-60 λεπτά, ενώ αυτή την περίοδο δεν πέφτουν κάτω από 50-55 λεπτά στο Κιάτο και 45-50 λεπτά στην Αιγιάλεια.

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button