Αθλητικά

Ευρωλίγκα: Οι TOP 10 μεταγραφές του καλοκαιριού!

Το καλοκαίρι αποτελεί μία από τις πλέον αγαπημένες εποχές του μπασκετικού κοινού που παρακολουθεί καθημερινά τις μεταγραφικές κινήσεις! Το Eurohoops παρουσιάζει τα 10 σημαντικότερα deals με παίκτες που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στη νέα τους ομάδα.

Του Γιώργου Ορφανάκη / info@eurohoops.net

Η μεταγραφική περίοδος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι περισσότεροι σύλλογοι της Ευρωλίγκας έχουν ολοκληρώσει εντυπωσιακές συμφωνίες που ανεβάζουν επίπεδο τα ρόστερ αλλά και την ίδια τη διοργάνωση.

Οι ποιοτικοί παίκτες που παραμένουν ελεύθεροι είναι βεβαίως αρκετοί αλλά ορισμένοι εξ αυτών έχουν βάλει ήδη την υπογραφή τους σε νέο συμβόλαιο πρωταγωνιστώντας στις σημαντικότερες μεταγραφές του καλοκαιριού.

Ποια είναι λοιπόν τα 10 deals που έχουν ξεχωρίσει μέχρι στιγμής; Τo Eurohoops παρουσιάζει με τυχαία σειρά…

Σέιν Λάρκιν (Αναντολού Εφές)

Έπειτα από μία σεζόν παρουσίας στο ΝΒΑ με τους Μπόστον Σέλτικς, ο Σέιν Λάρκιν επιστρέφει στην Ευρώπη για να κάνει πραγματικότητα τη δεύτερη θητεία του στην Ευρωλίγκα.

Η Αναντολού Εφές κατάφερε να ολοκληρώσει ένα από τα σπουδαιότερα deals του καλοκαιριού και να ανεβάσει επίπεδο την περιφερειακή της γραμμή. Την αγωνιστική περίοδο 2016-2017, ο Αμερικανός αγωνίστηκε σε 33 Ευρωπαϊκά παιχνίδια με την Μπασκόνια και σημείωσε κατά μέσο όρο 13.1 πόντους, 2.7 ριμπάουντ και 5.7 ασίστ όντας ένας από τους πρωταγωνιστές των παρκέ.

Πρόκειται φυσικά για έναν παίκτη που ανήκει στο πάνω ράφι και αποτελεί πολυτέλεια για κάθε ομάδα. Γρήγορος, διεισδυτικός, εξαιρετικός δημιουργός και σκόρερ! Η διοίκηση της Εφές αξίζει πολλά εύσημα για όσα κατάφερε στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδο…

Μάικ Τζέιμς (Αρμάνι Μιλάνο)

Η διοίκηση της Αρμάνι Μιλάνο ρίχνει εδώ και χρόνια πολλά χρήματα στο μεταγραφικό παζάρι όμως δεν έχει δει τις επενδύσεις της να φέρνουν τα ανάλογα αποτελέσματα. Φέτος ωστόσο η αισιοδοξία είναι μεγάλη και ένας από τους βασικούς λόγους είναι η έλευση του Μάικ Τζέιμς.

Ο Αμερικανός κόμπο γκαρντ αφήνει τον Παναθηναϊκό για να μετακομίσει στην Ιταλία και έχοντας πλέον απόλυτα πρωταγωνιστικό ρόλο να οδηγήσει τον σύλλογο στα playoffs της Ευρωλίγκας. Ο στόχος μοιάζει πολύ δύσκολος αλλά το ρόστερ της Μιλάνο επιτρέπει στον κόσμο της να κάνει όνειρα.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει άλλωστε πως εκτός από τον Μάικ Τζέιμς στην ομάδα ήρθαν μεταξύ άλλων οι Αμαντέο Ντελα Βάλε, Τζεφ Μπρουκς και φυσικά ο Νεμάνια Νέντοβιτς.

Κρις Σίνγκλετον (Μπαρτσελόνα)

Ο Κρις Σίνγκλετον έχει περίοπτη θέση τη λίστα με τις κορυφαίες μεταγραφές του καλοκαιριού! Πώς να γίνει διαφορετικά όταν έχουμε να κάνουμε με έναν παίκτη που καλύπτει τη θέση “4” και σουτάρει με 46% έξω από τη γραμμή του τριπόντου, “γεμίζει” τη στατιστική του και προσφέρει σε όλους τους τομείς.

Ο Αμερικανός ολοκλήρωσε την περσινή σεζόν με μέσο όρο 10.3 πόντους, 5.8 ριμπάουντ, 1.1 ασίστ και 1 κλέψιμο με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και πλέον μετακομίζει στη Βαρκελώνη για να συνεχίσει τις σπουδαίες εμφανίσεις.

Η Μπαρτσελόνα έκανε δικό της τον Σίνγκλετον προσφέροντας του 2 εκατομμύρια δολάρια για την αγωνιστική περίοδο 2018-2019 και ευελπιστεί πως μετά από διαδοχικές αποτυχημένες σεζόν, οι μεταγραφές θα την οδηγήσουν μέχρι το Final 4 και την κορυφή.

Σκότι Ουίλμπεκιν (Μακάμπι Τελ Αβίβ)

Οι περιπτώσεις της Μακάμπι Τελ Αβίβ και της Μπαρτσελόνα παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες. Πρόκειται για δύο μεγάλες δυνάμεις του Ευρωπαϊκού μπάσκετ που εδώ και χρόνια αναζητούν την ιδανική φόρμουλα για να επιστρέψουν στον δρόμο των επιτυχιών.

Η “ομάδα του λαού” έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη και έκανε δικό της τον MVP του περσινού Eurocup, ο οποίος προέρχεται από μία ονειρεμένη σεζόν με μέσο όρο 19,7 πόντους, 4,8 ασίστ και 42,8% πίσω από την γραμμή του τριπόντου.

Το όνομα του ακούστηκε έντονα για την Εφές, ο παίκτης έφτασε κοντά στην παραμονή του στην Τουρκία, αλλά η Μακάμπι ήταν αυτή που τα βρήκε με την Νταρουσάφακα ολοκληρώνοντας το σπουδαίο deal. Πλέον, μένει να φανεί αν ο Σκότι Ουίλμπεκιν θα δικαιολογήσει την εμπιστοσύνη που του έδειξε η διοίκηση ως ηγέτης των Ισραηλινών.

Κιθ Λάνγκφορντ (Παναθηναϊκός)

O Κιθ Λάνγφορντ έρχεται στον Παναθηναϊκό για να καλύψει μαζί με τον Νίκο Παππά τη θέση “2” και να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από όλους… Να σκοράρει!

Στα 35 του χρόνια ο Αμερικανός παραμένει ένας χαρισματικός σκόρερ που έχει κερδίσει δύο φορές στην καριέρα του το βραβείο “Alphonso Ford” και μετράει μέσο όρο καριέρας 17.1 πόντους. Στην τελευταία του σεζόν μάλιστα στην Ευρωλίγκα (2016-2017) σημείωσε 21.8 πόντους ανά παιχνίδι σε συνολικά 28 συμμετοχές με τη φανέλα της Ούνιξ Καζάν, με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που ξεπερνάει τους 600 πόντους σε μία χρονιά.

Αυτός ήταν λοιπόν ο βασικός λόγος που οι “πράσινοι” πρόσθεσαν στο ρόστερ τους έναν παίκτη που γεννήθηκε για να σκοράρει. Ο Κιθ Λάνγκφορντ αποτελεί μία από τις πιο “value for money” μεταγραφικές κινήσεις του καλοκαιριού και μένει να φανεί πόσο γρήγορα θα “δέσει” με τον Νικ Καλάθη.

Κέβιν Πάνγκος (Μπαρτσελόνα)

Η Ζαλγκίρις Κάουνας πραγματοποίησε μία μυθική πορεία μέχρι το Final 4 και ένα από τα πρόσωπα που ξεχώρισαν ήταν χωρίς αμφιβολία ο Κέβιν Πάνγκος. Ο Καναδός γκαρντ εξαργύρωσε τη διαρκή πρόοδο του με μία μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα, εκεί όπου μαζί με τον Τόμας Ερτέλ θα αποτελέσουν ένα από τα κορυφαία δίδυμα κοντών στην Ευρωλίγκα της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Υπό τις οδηγίες του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο Πάνγκος βελτίωσε σημαντικά το εκτελεστικό και δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού του με αποτέλεσμα να γίνει ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στη θέση του σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σε 36 αγώνες σημείωσε κατά μέσο όρο 12.7 πόντους, 2.7 ριμπάουντ και 5.9 ασίστ εκτινάσσοντας τις μετοχές του.

Γίνεται εύκολα κατανοητό πως με τις προσθήκες των Σίνγκλετον και Πάνγκος η Μπαρτσελόνα αλλάζει επίπεδο.

Τζόφρι Λοβέρν (Φενέρμπαχτσε)

Ένας κύκλος για τον Τζόφρι Λοβέρν έκλεισε, ένας άλλος ξεκινάει! Ο Γάλλος πάουερ φόργουορντ/σέντερ πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην Ευρώπη έπειτα από 4 χρόνια παρουσίας στο ΝΒΑ και η διοίκηση της Φενέρμπαχτσε μπορεί να περηφανεύεται πως πραγματοποίησε την ίσως σπουδαιότερη κίνηση του καλοκαιριού.

Σε ηλικία μόλις 26 ετών, ο Λοβέρν έχει όλα όσα χρειάζονται για να πρωταγωνιστήσει στην Ευρωλίγκα και να βοηθήσει το σύνολο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς να φτάσει στη δεύτερη κατάκτηση ενός Ευρωπαϊκού τίτλου.

Σε αυτά τα 4 χρόνια στον “μαγικό κόσμο” ο Γάλλος μέτρησε συνολικά 208 συμμετοχές με τη φανέλα των Νάγκετς, Σπερς, Θάντερ και Μπουλς, σημειώνοντας κατά μέσο όρο 5.6 πόντους και 3.8 ριμπάουντ. Η Φενέρ των Λοβέρν, Μέλι, Βέσελι και Ντουβερίογλου διαθέτει μία φροντ λάιν που… τρομάζει!

Γιάνις Τίμα (Ολυμπιακός)

O Ολυμπιακός κράτησε την καλύτερη μεταγραφή για το τέλος! Μετά από μόλις ένα χρόνο παρουσίας στη Μπασκόνια, ο Γιάνις Τίμα έμεινε ελεύθερος και συμφώνησε άμεσα με τους “ερυθρόλευκους” αποτελώντας διακαή πόθο του Ντέιβιντ Μπλατ.

Ο Λετονός φόργουορντ πήρε μέρος σε 33 παιχνίδια με τη φανέλα των Βάσκων και διατήρησε συμπαθητικούς μέσους όρους με 7.6 πόντους, 2.4 ριμπάουντ και ποσοστό 41% έξω από τη γραμμή του τριπόντου. Τα συγκεκριμένα στατιστικά ωστόσο δεν είναι ανάλογα των πραγματικών ικανοτήτων του παίκτη.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ ευελπιστεί πως ο Τίμας θα ξεδιπλώσει στον Ολυμπιακό ολόκληρο το ταλέντο του και θα δώσει σπουδαίες λύσεις σε επίθεση και άμυνα καλύπτοντας με το παραπάνω το κενό που άφησε ο Ιωάννης Παπαπέτρου έπειτα από τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό.

Ροντρίγκ Μπομπουά (Αναντολού Εφές)

Η Αναντολού Εφές ξεκίνησε πολύ δυνατά την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο αφού μόλις στις 21 Ιουνίου ανακοίνωσε την απόκτηση του Ροντρίγκ Μπομπουά. Η μεταγραφή μπορεί να ξεχάστηκε διότι ολοκληρώθηκε νωρίς και ακολούθησαν πολλές ακόμα για την τουρκική ομάδα (Λάρκιν, Μόερμαν, Μίτσιτς, Τζέιμς Άντερσον) αλλά ο Γάλλος έχει αποδείξει πως μπορέι να κάνει τη διαφορά εντός παρκέ.

Την τελευταία διετία ο 30χρονος γκαρντ φόρεσε τη φανέλα της Μπασκόνια και την αγωνιστική περίοδο 2017-2018 σημείωσε 12.4 πόντους, 2.4 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ με ποσοστό 40% στα τρίποντα σε συνολικά 33 συμμετοχές.

Δεν χωράει αμφιβολία πως ο Ροντρίγκ Μπομπουά μαζί με τον Σέιν Λάρκιν αποτελούν ένα από τα top δίδυμα κοντών σε ολόκληρη την Ευρωλίγκα, αν όχι το κορυφαίο, και το ταβάνι της Εφές δείχνει να βρίσκεται πολύ ψηλά.

Τάιλερ Ένις (Φενέρμπαχτσε)

Για ακόμα ένα καλοκαίρι οι τουρκικές ομάδες πρωταγωνιστούν στο μεταγραφικό παζάρι! Μετά την ολοκλήρωσε της συμφωνίας με τον Τζόφρι Λοβέρν, η Φενέρμπαχτσε “πυροδότησε” ακόμα μία βόμβα με την απόκτηση του Τάιλερ Ένις.

Σε ηλικία μόλις 23 ετών, ο Καναδός γκαρντ αφήνει το ΝΒΑ για να αγωνιστεί υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και να αποδείξει πως διαθέτει όλα όσα χρειάζονται για να κάνει τη διαφορά.

Άλλωστε, έχουμε να κάνουμε με έναν παίκτη που προέρχεται από “γεμάτη” σεζόν στον “μαγικό κόσμο” αφού φόρεσε για 54 αγώνες τη φανέλα των Λος Άντζελες Λέικερς και μέτρησε κατά μέσο όρο 4.1 πόντους, 1.8 ριμπάουντ και 1.9 ασίστ. Ο Ένις έχει αγωνιστεί επίσης σε Σανς, Μπακς, Ρόκετς και πλέον μένει να φανεί πόσο γρήγορα θα προσαρμοστεί στα Ευρωπαϊκά δεδομένα για να προσφέρει αυτά που μπορεί.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button