ΑγροτικάΤοπικά Νέα

Εφιάλτης οι τιμές για τους ελαιοπαραγωγούς – Τα καλά ελαιόλαδα πωλούνται 35% χαμηλότερα από πέρυσι

Μείζον θέμα οι τιμές για τους έλληνες ελαιοπαραγωγούς

Μείζον θέμα έχουν δημιουργήσει σε χιλιάδες παραγωγούς ελαιολάδου, αλλά και σε πολλές περιοχές της περιφέρειας, οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές που πωλείται ένα από τα κορυφαία αγροτικά προϊόντα της χώρας.

Ειδικότερα στο Νομό Μεσσηνίας, ο οποίος είχε μία πολύ καλή χρονιά, τόσο από πλευράς ποσότητας όσο και από ποιότητας, τα καλά ελαιόλαδα πωλούνται σε τιμές 2-2,1 ευρώ, δηλαδή 35%-37% χαμηλότερα από πέρυσι, κάτω δηλαδή και από το κόστος παραγωγής!

«Οι παραγωγοί στην περιοχή μας περίμεναν να κάνουν απόσβεση φέτος, μετά την περυσινή καταστροφική χρονιά και τις αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες, εξαιτίας του γεγονότος αυτού, ωστόσο οι τιμές των 2-2,10 ευρώ είναι απογοητευτικές», επισημαίνει στο FnB Daily ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιάννης Πάζιος.

Τόνισε, δε, ότι «δημιουργείται πρόβλημα, όχι μόνο στους ίδιους παραγωγούς, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν θέμα καλλιέργειας για την επόμενη χρονιά, αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες, αφού χάνεται τζίρος για όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες λόγω της δραματικής συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος».

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Κρήτη, η οποία φέτος αντιμετώπισε τα περυσινά προβλήματα της Πελοποννήσου. Ο Νίκος Ρενιέρης, υπεύθυνος πωλήσεων και μάρκετινγκ της εταιρείας Ελ. Ρενιέρης, δήλωσε ότι «οι τιμές στα ελαιόλαδα 1-2 βαθμών και στα βιομηχανικά κυμαίνονται γύρω στο 1,10-1,20 ευρώ, στα τρίγραμμα περίπου σε 2-2,10 κιλό και στα ΠΟΠ-ΠΓΕ στα, 2,42 ευρώ/ κιλό.

Προσθέτει δε ότι «αυτή η εξέλιξη επηρεάζει αρνητικά ολόκληρη την αλυσίδα, από τον παραγωγό και το ελαιουργείο, μέχρι και τον τυποποιητή. Γκρεμίστηκε ό,τι είχαμε καταφέρει να χτίσουμε τα προηγούμενα χρόνια, ανεβάζοντας αισθητά τα επίπεδα των τιμών που πωλείται το τυποποιημένο ελληνικό ελαιόλαδο».

Οι λόγοι για την καθίζηση των τιμών

Οι βασικοί λόγοι των χαμηλών τιμών του ελληνικού ελαιολάδου είναι οι εξής:

•Ισπανία. Τα περυσινά αποθέματα των 700.000 τόνων, σε συνδυασμό με τη φετινή παραγωγή, η οποία υπολογίζεται στους 1.300.000 τόνους, δημιουργούν μία μεγάλη προσφερόμενη ποσότητα σε χαμηλές τιμές.

•Τυνησία. Η E.E. έχει συμφωνήσει να εισάγει συγκεκριμένες ποσότητες τυνησιακού ελαιολάδου χωρίς δασμούς (90.000 τόνους), ως μέτρο στήριξης της χώρας. Η τιμή πώλησης, που έχει οριστεί από την κυβέρνηση της Τυνησίας, είναι στο 1,80 ευρώ, το οποίο μαζί με το κόστος μεταφοράς φθάνει να πωλείται στην Ευρώπη σε τιμές 2-2,1 ευρώ.

•Η γενικότερη άνοδος της παραγωγής από χώρες εκτός Ευρώπης, όπως η Τουρκία, η Συρία και το Μαρόκο.

•Η μεγάλη ποσότητα χύμα προϊόντος στην Ελλάδα.

Έλεγχοι για… καρτέλ

Ωστόσο, με δεδομένο ότι η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου – η οποία είναι γύρω στους 3,1 εκατ. τόνους – αναμένεται να κινηθεί φέτος με μικρή πτώση, παράγοντες του κλάδου αποδίδουν τις χαμηλότερες τιμές παγκοσμίως – ακόμη και στην Ιταλία έχουν υποχωρήσει σε 2,8-3 ευρώ – σε…βιομηχανικά καρτέλ, κάνοντας έκκληση για εξέταση του θέματος και από τα αρμόδια όργανα στις Βρυξέλλες.

Το πρόβλημα με το… χύμα

Αναφορικά δε με το μείζον θέμα του χύμα ελαιολάδου, ο Νίκος Ρενιέρης θεωρεί ότι «πρέπει να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες, με την αρωγή και της Πολιτείας, για να ενισχύσουμε το τυποποιημένο ελαιόλαδο, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε ανταγωνιστικότερο προϊόν στις διεθνείς αγορές και σε πολύ καλύτερες τιμές».

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και ο Γιάννης Πάζιος, ο οποίος προσθέτει ότι «πρέπει να δοθούν κίνητρα και στους παραγωγούς, ώστε να παραδίνουν τη σοδειά τους στους συνεταιρισμούς, οι οποίοι είναι η μοναδική διέξοδος, πλην των εταιρειών, που παράγουν και εμπορεύονται επώνυμο προϊόν, για να παράγουμε τυποποιημένο ελαιόλαδο που να ανταποκρίνεται καλύτερα στο διεθνή ανταγωνισμό.

ΠΗΓΗ: FNB DAILY

Nέες εκτιμήσεις γιατ ην περίοδο 2019/20

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των χωρών και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου της εσοδείας 2019/20 θα είναι μειωμένη κατά 2,3% σε σύγκριση με την περυσινή και θα φθάσει του 3.144.000 τόνους. Η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 6,4% στους 3.094.000 τόνους.

Πιο αναλυτικά, το IOC προβλέπει τις εξής παραγωγές για την καλλιεργητική περίοδο 2019/20 (σε παρένθεση οι προβλέψεις του Olivenews.gr τον Οκτώβριο 2019).

  • Ισπανία 1.230.000 (1,0 – 1,1 εκ. τόνους)
  • Ιταλία 340.000 (290 – 310 χιλ. τόνους)
  • Ελλάδα 300.000 (240.000 χιλ. τόνους)
  • Τυνησία 300.000 (300 – 330 χιλ. τόνους)
  • Τουρκία 225.0000 (170 – 180 χιλ. τόνους)
  • Μαρόκο 145.000 (—-)
  • Πορτογαλία 125.000 (120 – 140 χιλ. τόνους)

Σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά 2018/19, όλες οι παραπάνω χώρες θα έχουν αυξημένη παραγωγή πλην της Ισπανίας (-31%) και του Μαρόκου (-28%).

Παρά τη σημαντική αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης κατά 6,4 %, την εμπορική περίοδο 2019/20 η παραγωγή θα υπερβεί την κατανάλωση κατά 150.000 τόνους, στους οποίους θα πρέπει να προσθέσουμε και τα αποθέματα λήξης της 2018/19, ιδιαίτερα υψηλά στην Ισπανία (700 χιλ. τόνοι).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button