Οικονομία

Εφορία: 2,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει Ε1 -Στα 758 ευρώ ο μέσος φόρος

Οι εκλογές οδήγησαν σε ανατροπή των σχεδιασμών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τήρηση – για πρώτη φορά στα χρονικά- των αρχικών προθεσμιών υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Η προθεσμία από τις 30 Ιουνίου παρατάθηκε έως τις 29 Ιουλίου αλλά οι προθεσμίες πληρωμής των φόρων εισοδήματος παρέμειναν αμετάβλητες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσοι φορολογούμενοι υποβάλλουν τις δηλώσεις τους την τελευταία ημέρα της προθεσμίας θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι θα κληθούν να καταβάλλουν την πρώτη δόση δύο ημέρες αργότερα, στις 31 Ιουλίου.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι οι φορολογούμενοι που αφήνουν και φέτος τις υποχρεώσεις υποβολής των δηλώσεών τους την τελευταία στιγμή είναι πολλοί. Μέχρι χθες το βράδυ λιγότεροι από 3,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι είχαν υποβάλλει τις δηλώσεις τους και αυτό σημαίνει ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να «τρέξουν» τις επόμενες 26 ημέρες.

Τα εκκαθαριστικά τα οποία έχουν εκδοθεί είναι πολλαπλάσια των Ε1 και φτάνουν τα 5.256.699, δεδομένου ότι για πρώτη φορά φέτος ο κάθε σύζυγος έχει το δικό του εκκαθαριστικό άσχετα από το εάν υποβάλλει ή όχι κοινή φορολογική δήλωση.

Τρεις στους δέκα φορολογούμενους των οποίων η δήλωση έχει εκκαθαριστεί καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο. Συνολικά ο επιπλέον φόρος υπερβαίνει τα 1,2 δις ευρώ και τον «μοιράζονται» 1.599.930 φορολογούμενοι. Ο μέσος φόρος διαμορφώνεται σε 758 ευρώ και η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Ιουλίου. Οι καταληκτικές ημερομηνίες των επομένων δόσεων εκπνέουν στις 30 Σεπτεμβρίου και τις 29 Νοεμβρίου και μόνο η εμπρόθεσμη πληρωμή ή η ρύθμιση των οφειλών σε δόσεις διασφαλίζει τους φορολογούμενους από τον κίνδυνο κατασχέσεων.

«Τυχεροί» στη μέχρι τώρα διαδικασία εκκαθάρισης των δηλώσεων είναι 3.059.862 φορολογούμενοι (αντιστοιχούν σε ποσοστό 58,21% των εκδοθέντων εκκαθαριστικών) για τους οποίους το αποτέλεσμα είναι μηδενικό ενώ ακόμα πιο «τυχεροί» είναι 596.907 φορολογούμενοι ( 11,36%) οι οποίοι δικαιούνται επιστροφή φόρου ( συνολικά 176 εκατ. ευρώ).

 

 

euro2day

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button