Τοπικά Νέα

Ζαχάρω-Φιγαλεία: Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία

Το μεγάλο μέγεθος καταστροφής που υπέστησαν διάφορες περιοχές του δήμου Ζαχάρως-Φιγαλείας από την έντονη βροχόπτωση του Σαββάτου, αποκαλύφθηκε την Κυριακή με το πρώτο φως της ημέρας. Ολονύχτια η μάχη των ανθρώπων της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και του Δήμου, προκειμένου να μπορέσουν να σώσουν τις περιουσίες των πολιτών που είχαν βυθιστεί στα νερά και στη λάσπη.

Στιγμές πραγματικής αγωνίας έζησαν οι κάτοικοι του δήμου, καθώς η βροχόπτωση που είχε ξεκινήσει το απόγευμα του Σαββάτου και έγινε εντονότερη τα μεσάνυχτα τους κράτησε ξάγρυπνους. Η πολύωρη καταιγίδα προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε υπόγεια σπιτιών, αποθήκες, γεωργικές περιουσίες, δρόμους και ηλεκτροδότηση σε διάφορες κοινότητες του δήμου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ο Κακόβατος

Τις δυσκολότερες καταστάσεις βίωσαν οι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας Κακοβάτου, μιας και η πολύωρη βροχόπτωση προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε πολλά υπόγεια σπιτιών, αποθήκες και γεωργικές περιουσίες. Σύμφωνα με τους κατοίκους το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεφυράκι του ΟΣΕ, το οποίο έχει στενέψει και στάθηκε η αιτία τα νερά να «φρακάρουν» και σπίτια να πλημμυρίσουν. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έδωσε άμεσα το παρόν όπου χρειάστηκε με δυνάμεις από Πύργο, Κρέστενα και Αρχ. Ολυμπία για να αντλήσουν νερά, έχοντας στο πλάι τους και συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και του δήμου Ζαχάρως.

«Σε εξέλιξη ανοιχτές εργολαβίες»

Από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκαν τα πλημμυρικά φαινόμενα κυρίως στους Δήμους Ζαχάρως-Φιγαλείας και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, βρέθηκε στις περιοχές αυτές ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος προκειμένου να έχει ιδιοίς όμασι την εικόνα των ζημιών. Κυρίως βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Ζαχάρως, όπου και συντόνισε τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες με την αντιμετώπιση των πλημμυρών, Πολιτική Προστασία και Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, προκειμένου να γίνουν οι παρεμβάσεις στα σημεία που απαιτούνται έτσι ώστε να περιοριστούν οι καταστροφικές επιπτώσεις από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Στα πλαίσια αυτά, ο κ. Γιαννόπουλος έχει δώσει εντολές έτσι ώστε η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ηλείας να προχωρήσει στην υλοποίηση των εργασιών που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινόμενων και την αύξηση της προστασίας των περιουσιών των κατοίκων της περιοχής.

Στο πλάι του κατά τον έλεγχο των ζημιών είχε το Δήμαρχο Ζαχάρως Κώστα Αλεξανδρόπουλο και προέδρους διαφόρων τοπικών κοινοτήτων. «Υπάρχουν σημαντικά προβλήματα πού εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή του Κακοβάτου, καθώς επίσης και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Θολό-Φιγαλεία», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος που παράλληλα επεσήμανε πως στο συγκεκριμένο οδικό δίκτυο υπάρχει επικίνδυνο σημείο από το νεροφάγωμα και στο οποίο ήδη έχει τοποθετηθεί ειδική σήμανση για την προστασία των διερχομένων οχημάτων, ενώ σήμερα θα μεταβούν στο σημείο κλιμάκια της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων για να διαπιστώσουν το μέγεθος και την έκταση της ζημιάς.

Προσωπική υπόθεση η επίλυση του προβλήματος

Στην πατρίδα του βρέθηκε άμεσα μόλις έμαθε για τις καταστροφές ο Αντιπεριφερειάρχης τουρισμού και πολιτισμού Νίκος Κοροβέσης, που επεσήμανε πως θα φροντίσει προσωπικά την επίλυση του θέματος προκειμένου να μην υπάρξουν ξανά ανάλογα φαινόμενα.

Ειδικότερα είπε: «Η μάχη ήταν ολονυχτία. Πραγματικά τα μηχανήματα και η πολιτική προστασία της περιφέρειας και του δήμου βρίσκονταν όπου χρειαζόταν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους αρμόδιους φορείς για την προσπάθεια αντιμετώπισης ενός μεγάλου προβλήματος. Όλα ξεκίνησαν από μία κακοτεχνία που υπάρχει στη γέφυρα του ΟΣΕ εδώ στον Κακόβατο, με αποτέλεσμα να στενέψει η όχθη του ποταμού, αυτό «έσπασε» και μπήκε εντός του χωριού κάνοντας αυτές τις μεγάλες ζημιές. Από το πρωί όλα τα συνεργεία της περιφέρειας και του δήμου καταγράφουν τις ζημιές. Προσπαθούμε να δώσουμε λύση στα πρώτα προβλήματα και θα φροντίσω προσωπικά να υπάρξει συνεργασία με τον ΟΣΕ για να γίνει ένα καινούργιο γεφύρι με τέτοιες προδιαγραφές ώστε να μην πάθουμε ότι και χθες».

Ενίσχυση του αντιπλημμυρικού δικτύου

Η καταρρακτώδης νεροποντή τρίωρης διάρκειας που άρχισε στις 8 το απόγευμα του Σαββάτου, έπληξε τις περιοχές του Κακόβατου μέχρι τα όρια του Νεοχωρίου, Κάτω Ξηροχώρι, Αρήνη, Λέπρεο και Θολό. Σε διάρκεια μιας ώρας έβρεξε 140 χιλιοστά. Προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε δημόσιες υποδομές και σε επτά κατοικίες που πλημμύρισαν με ζημιές κυρίως στην οικοσκευή τους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος και ο Δήμαρχος Κώστας Αλεξανδρόπουλος έκαναν αυτοψία στα πιο κρίσιμα σημεία όπου χρειαζόταν άμεση επέμβαση για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας και την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας. Με εντολή του Αντιπεριφερειάρχη, κλιμάκιο της Τεχνικής Υπηρεσίας της Αντιπεριφέρειας θα επισκεφτεί σήμερα τις πληγείσες περιοχές για την καταγραφή ζημιών στις δημόσιες υποδομές, αγροτικούς δρόμους και ποτάμια.
Εξάλλου, το πρωί της Κυριακής ο Δήμαρχος Ζαχάρως συγκάλεσε το Συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου με τη συμμετοχή της Πολιτικής Προστασίας της Αντιπεριφέρειας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Α.Τ. Ζαχάρως.
Για το θέμα των καταστροφών μίλησε ο κ. Αλεξανδρόπουλος, που είπε συγκεκριμένα: «Έγινε απολογισμός της κατάστασης και ελήφθησαν αποφάσεις για την αντιμετώπιση πιθανών ακραίων καιρικών φαινομένων κατά το προσεχές 48άωρο,σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ. Τις προσεχείς ημέρες, επιτροπή από δημοτικούς υπαλλήλους θα επισκεφτεί κατόπιν αιτήματός τους τα νοικοκυριά που επλήγησαν για την καταγραφή των ζημιών προκειμένου να αποζημιωθούν».

 

 

via

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button