ΑγροτικάΤοπικά Νέα

Ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον για το περσινό ελαιόλαδο σε Λακωνία και Μεσσηνία

Εν αναμονή της νέας ελαιοκομικής περιόδου και έχοντας πλέον βγει από την αυγουστιάτικη ραστώνη, παραγωγοί και συνεταιρισμοί στη Λακωνία ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους για να διαχειριστούν τις ποσότητες ελαιολάδου εσοδείας 2019-2020, που έχουν απομείνει στις αποθήκες τους, ενόψει και της «φρέσκιας» παραγωγής που έρχεται το προσεχές διάστημα.

Το σκηνικό της υπερπαραγωγής της προηγούμενης χρονιάς δεν δείχνει να επαναλαμβάνεται στην περιοχή, καθώς πέρα από τη φύση της ελιάς, οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος δεν ευνόησαν την ανθοφορία και την καρπόδεση. Η ελαφρώς ανοδική τάση που ακολούθησε η τιμή τον Αύγουστο (πριν πάψουν οι εμπορικές πράξεις κατά την περίοδο των διακοπών), φτάνοντας μέχρι το επίπεδο των 2,60-2,65 ευρώ/κιλό για το χαμηλόβαθμο, εξαιρετικής ποιότητας, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο του νομού, αλλά και το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται τις τελευταίες ημέρες, κατευθύνουν τους συνεταιρισμούς να προγραμματίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Άνοδος 10 λεπτών/κιλό

Μηνύματα στα μέλη του να δηλώσουν τις ποσότητες που επιθυμούν να διαθέσουν έχει αποστείλει ο ΑΣ Πετρίνας, προκειμένου να προβεί σε δημοπρασία πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου. Ούτως ή άλλως, ο συνεταιρισμός θα πρέπει να αδειάσει τις δεξαμενές του έως το τέλος Οκτωβρίου, κάτι που ισχύει με απόφαση της γενικής συνέλευσης για κάθε χρόνο, ώστε να κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες για την υποδοχή της νέας σοδειάς.

Σύμφωνα με τον διαχειριστή του, Παναγιώτη Πουλάκο, η τιμή που επικρατεί στην περιοχή δείχνει μία άνοδο της τάξεως των 10 λεπτών από εκείνη με την οποία ο συνεταιρισμός πραγματοποίησε την τελευταία εμπορική του πράξη τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου (στα 2,55 ευρώ/κιλό), ενώ αγοραστικό ενδιαφέρον εκφράζεται κυρίως από Ιταλία. Για τη συνεταιριστική οργάνωση, οι ποσότητες που έχουν μείνει πίσω αφορούν περίπου το 15% της περσινής παραγωγής που δεν θεωρούνται ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας, ενόψει και της νέας σοδειάς. Η τελευταία, σύμφωνα με τον κ. Πουλάκο, αναμένεται «φτωχή» λόγω και του καύσωνα του Μαΐου.

«Ο πάγος του Μαρτίου και αργότερα ο καύσωνας δεν επέτρεψαν να γίνει η απαιτούμενη καρπόδεση», εξηγεί στην «ΥΧ» ο Παναγιώτης Ντανάκας, διευθυντής του ΑΣ Μολάων-Πακίων, προβλέποντας μία μέτρια χρονιά από άποψη όγκων για το 2020-2021. Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα περίοδο, έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον εντοπίζει ο διευθυντής του συνεταιρισμού, τόσο από ελληνικά σχήματα, όσο και από εταιρείες του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένων των Ιταλών και των Ισπανών. Ωστόσο, κατά τον ίδιο, το διάστημα αυτό εκδηλώνεται το εξής παράδοξο: Το ενδιαφέρον για αγορά ελαιολάδου είναι υπαρκτό χωρίς οι αγοραστές να έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους ως προς την τιμή.

Ο συνεταιρισμός, έχοντας στείλει δείγματα στους ενδιαφερόμενους, για να μπορέσει να υποδεχθεί προσφορές, προσανατολίζεται την επόμενη εβδομάδα να βγάλει πρόγραμμα πώλησης εναπομείναντος ελαιολάδου από την περυσινή σοδειά. Θεωρώντας διαχειρίσιμη την ποσότητα που έχει «μείνει πίσω», ο κ. Ντανάκας σημειώνει ότι ο συνεταιρισμός προτίθεται να ζητήσει κάτι περισσότερο από την τιμή που έκλεισε τις πράξεις του τον Αύγουστο, η οποία κινούνταν στο επίπεδο των 2,65-2,70 ευρώ/κιλό.

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button