Κόσμος

Ημέρα Μνήμης στην Κύπρο: 25 χρόνια από την άνανδρη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ

Το ημερολόγιο έγραφε 11 Αυγούστου 1996

Το ημερολόγιο έγραφε 11 Αυγούστου 1996 όταν ο Κύπριος διαδηλωτής Τάσος Ισαάκ δολοφονήθηκε από τους Γκρίζους Λύκους, μία ομάδα ακροδεξιών, οι οποίοι επιτέθηκαν στην ομάδα των διαδηλωτών που είχε εισέλθει στη λεγόμενη «Πράσινη ζώνη» με αφορμή την διαμαρτυρία κατά της τουρκικής εισβολής της νήσου.

Μία ομάδα μοτοσικλετιστών αποφάσισε να συνεχίσει τη μοτοπορεία προς τα κατεχόμενα. Ένας από αυτούς ήταν και ο 24χρονος Τάσος Ισαάκ. Από ένα αφύλακτο στρατιωτικό φυλάκιο εισήλθαν στη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ, τη λεγόμενη Πράσινη Γραμμή, καθώς η κυπριακή αστυνομία απέτυχε να τους αναχαιτίσει.

Ο Τάσος Ισαάκ, στην προσπάθειά του να βοηθήσει έναν καταδιωκόμενο φίλο του, εγκλωβίστηκε και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από πολίτες και αστυνομικούς του ψευδοκράτους. Δύο Ιρλανδοί αστυνομικοί, μέλη της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (UNFICYP), δεν κατάφεραν να τον αποσπάσουν από τα χέρια των μαινόμενων Τουρκοκυπρίων. Από τη γενικευμένη συμπλοκή στη νεκρή ζώνη τραυματίστηκαν συνολικά 54 Ελληνοκύπριοι, 17 Τουρκοκύπριοι και 12 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης.

Η κηδεία του Τάσου Ισαάκ έγινε με πάνδημο τρόπο στις 14 Αυγούστου.

Μετά την κηδεία ο εξάδελφός του Σολωμός Σολωμού, 26 ετών, προσπάθησε να αφαιρέσει τουρκική σημαία από φυλάκιο της Πράσινης Γραμμής, για να πέσει και αυτός νεκρός από πυρά που προήλθαν από τα κατεχόμενα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button