Κόσμος

ΗΠΑ: Νέος νόμος για την κομποστοποίηση των νεκρών ενάντια στην κλιματική κρίση

Νόμιμη θα είναι η κομποστοποίηση των νεκρών στην Καλιφόρνια, μετά από σχετικό νόμο που υπέγραψε ο Κυβερνήτης της πολιτείας, Γκάβιν Νιούσομ, την περασμένη Κυριακή.

Ειδικότερα, η κομποστοποίηση αποτελεί νόμιμο τρόπο διαχείρισης των νεκρών αρχής γενομένης από το 2027, ως μία πιο οικολογική εναλλακτική της ταφής και της αποτέφρωσης.

«Λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική αλλαγή, αυτή είναι μία εναλλακτική μέθοδος διαχείρισης των νεκρών, η οποία δεν θα συμβάλει στην εκπομπή βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα», δήλωσε σχετικά ο Νιούσομ.

Όπως μεταδίδει σχετικό ρεπορτάζ της Daily Mail, ο συγκεκριμένος νόμος απαγορεύει το συνδυασμό των σορών διαφόρων ανθρώπων, εκτός και εάν οι άνθρωποι αυτοί είναι μέλη της ίδιας οικογένειας.

Ωστόσο, η νομοθεσία δεν προβλέπει κάποια απαγόρευση για την πώληση του χώματος που θα παραχθεί, ενώ δεν απαγορεύεται και η χρήση του για την καλλιέργεια προϊόντων διατροφής που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Η αποτέφρωση των νεκρών, η οποία αποτελεί δημοφιλή επιλογή στις ΗΠΑ, εκπέμπει περίπου 360.000 μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο, όπως αναφέρει ο National Geographic. Παράλληλα, και η ταφή των νεκρών, η οποία συνηθίζεται στην Ελλάδα, έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς απαιτεί μεγάλες εκτάσεις Γης, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν διαφορετικά.

Η κομποστοποίηση των νεκρών είναι μία διαδικασία κατά την οποία η σορός τοποθετείται σε ένα επαναχρησιμοποιούμενο δοχείο, μαζί με ροκανίδια, το οποίο τροφοδοτείται με αέρα, έτσι ώστε τα μικρόβια και τα βακτήρια να αποδομήσουν το νεκρό σώμα. Η διαδικασία έχει διάρκεια περίπου ενός μήνα, μετά το πέρας του οποίου η σορός πλέον έχει αποσυντεθεί πλήρως και μπορεί να μετατραπεί σε χώμα.

«Ανυπομονώ να συνεχίσω την κληρονομιά μου ως υπέρμαχος του περιβάλλοντος που ενδιαφέρεται για τον καθαρό αέρα, χρησιμοποιώντας τη σορό μου προκειμένου να φυτευτεί ένα δέντρο», ανακοίνωσε η συντάκτρια του νόμου και μέλος της Δημοκρατικής Παράταξης, Κριστίνα Γκαρσία.

Από την πλευρά της, η θρησκευτική κοινότητα της Καλιφόρνια -και ιδίως η καθολική εκκλησία- δεν είναι σύμφωνη με την υιοθέτηση αυτής της πρακτικής.

«Η διαδικασία αυτή αναπτύχθηκε για τα ζώα και όχι τους ανθρώπους. Η χρήση αυτών των μεθόδων για την ‘μεταμόρφωση’ του ανθρώπινου πτώματος μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία ανεπιθύμητη πνευματική, συναισθηματική και ψυχολογική απόσταση από τους νεκρούς», υποστήριξε η επικεφαλής της Καθολικής Συνομοσπονδίας της Καλιφόρνια, Καθλίν Ντομίγκο. σε σχετική της δήλωση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button