Τοπικά Νέα

Η αλλαγή χρήσης το πλέον πιθανό σενάριο για το στρατόπεδο της Καλαμάτας

Η μείωση των στρατοπέδων μπαίνει στην ατζέντα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ του “Θ” σημειώναμε ότι η τύχη του Στρατοπέδου της Καλαμάτας είναι ένα θέμα που θα βρει μπροστά της η σημερινή κυβέρνηση και θα πρέπει να δώσει μια λύση, αρεστή ή όχι στην τοπική κοινωνία. Σύμφωνα, με την πρακτική που αρχίζει να διαμορφώνει σε ανάλογες περιπτώσεις σε άλλες πόλεις είναι να προσπαθεί να δημιουργήσει επενδυτικό ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση των χώρων τους.
Μάλιστα στην περίπτωση του στρατοπέδου “Καρατάσιου” στη Θεσσαλονίκη “έκλεισε τα’ αφτιά” στις προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας και προχώρησε σε ανακοίνωση παραχώρησής του σε ιδιώτη για την εκμετάλλευσή του.
Με δεδομένο ότι και στην περίπτωση της τύχης του Στρατοπέδου της Καλαμάτας δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση πέρα από την…ευχή για τη διατήρησή του, τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα για μια απόφαση παραχώρησή του σε ιδιώτη.
Μάλιστα, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, χθες, μια ανάλογη κίνηση φαίνεται ως η πλέον προφανής. Ειδικότερα,  σύμφωνα με δημοσιεύματα, αλλαγές στην στρατιωτική θητεία επεξεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υπογεννητικότητας που μαστίζει την χώρα και κατ’ επέκταση των στρατευμένων.
Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός -και πρώην αρχηγός ΓΕΣ- Αλκιβιάδης Στεφανής, σε συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία, εξετάζουν λύσεις που δεν θα αυξάνουν στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων τη στρατιωτική θητεία, αλλά θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της λειψανδρίας που, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, παρατηρείται σήμερα στο στράτευμα. Είναι χαρακτηριστικό πως σε σύγκριση με την Τουρκία, το τελευταίο έτος γεννήθηκαν στη χώρα μας 35.000 περίπου αγόρια, ενώ στη γειτονική χώρα 720.000 αγόρια.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του News247, η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας εξετάζει, μεταξύ άλλων και την  λύση για μείωση των στρατοπέδων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Σήμερα μόνο ο στρατός ξηράς διαθέτει 1596 στρατόπεδα. Μόνο ένας νεοσύλλεκτος να πάει σε καθένα από αυτά, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, απαιτείται πάνω από τη μισή ΕΣΣΟ (από τους μισούς νέους, δηλαδή, που στρατεύονται σε κάθε “σειρά”).
Η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας θα παρουσιάσει τις ολοκληρωμένες τις προτάσεις το επόμενο διάστημα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως έχει δεσμευτεί κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε μαζί του.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη στο Θάρρος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button