Lifestyle

Η απίστευτη ιστορία του Έλληνα μετανάστη από την Αρκαδία που «καταράστηκε» την ομάδα του Σικάγου… επειδή έδιωξαν από το γήπεδο τον τράγο του!

Στις 6 Οκτωβρίου του 1945 ένας Έλληνας μπήκε στο στάδιο της ομάδας μπέιζμπολ του Σικάγο με έναν τράγο.

Έδειξε τα δύο εισιτήρια που είχε μαζί του, βρήκε τις θέσεις που αντιστοιχούσαν στον ίδιο και το κατοικίδιό του και έκατσε να απολαύσει τον αγώνα.
Λίγη ώρα αργότερα, η ασφάλεια του σταδίου του ζήτησε να φύγει, γιατί η μυρωδιά του ζώου ενοχλούσε τους θεατές.
Ο Έλληνας έγινε έξαλλος με την προσβολή. Πριν αποχωρήσει, φώναξε: «Οι Cubs δεν θα κερδίσουν ποτέ ξανά».
Και πράγματι, η «κατάρα» του έπιασε.
Οι Chicago Cubs έχουν να κερδίσουν πρωτάθλημα από το 1908.

Ο «πολυπράγμων» Μπίλυ Σιάνης

Ο Μπίλυ Σιάνης γεννήθηκε στον Παλαιόπυργο Αρκαδίας το 1895.
Σε ηλικία 17 ετών μετανάστευσε στην Αμερική και εγκαταστάθηκε στο Σικάγο.
Αμέσως καταπιάστηκε με ό,τι δουλειά έβρισκε μπροστά του.
Πουλούσε τα πάντα. Εφημερίδες στα λιμάνια, λάμπες που έκλεβε από καρότσια των τεχνικών, ακόμα και χρησιμοποιημένα εισιτήρια τρένου.
Έμαθε αγγλικά διαβάζοντας εφημερίδες και το 1916, αφού πήρε την αμερικάνικη υπηκοότητα, έπιασε σταθερή δουλειά σε τυπογραφείο.
Όταν μάζεψε λίγα χρήματα, αγόρασε ένα μικρό μαγαζί που μετέτρεψε σε εστιατόριο.
Η επιχείρηση φαλίρισε με το κραχ του ’29 και ο Σιάνης επέστρεψε στις εφημερίδες, αυτή τη φορά ανοίγοντας περίπτερο που πουλούσε και καπνά.
Τον Φεβρουάριο του 1933, δύο μήνες μετά το τέλος της ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ, άφησε το περίπτερο, δανείστηκε 500 δολάρια και αγόρασε ένα μαγαζί απέναντι από το στάδιο Wrigley, όπου έπαιζε η τοπική ομάδα μπέιζμπολ, οι Chicago Cubs.
Όταν πήγε να επιστρέψει τα δανεικά, έμαθε ότι ο δανειστής είχε πεθάνει.
Η χήρα του του είπε να κρατήσει τα χρήματα για καλή τύχη και ο Σιάνης, φυσικά, τα κράτησε.

Το κατσικάκι του Μπίλυ

Ένα πρωινό του 1934, ο Σιάνης βρήκε ένα κατσικάκι στο δρόμο έξω απ’ την ταβέρνα του, που είχε πέσει από ένα φορτηγό.
Το μάζεψε, το τάισε με μπιμπερό και ένας δικηγόρος που έτυχε να κάθεται στο μπαρ τον συμβούλευσε να το κρατήσει για να το κάνει μασκότ του μαγαζιού.
Ο Σιάνης ακολούθησε τη συμβουλή, άλλαξε το όνομα της ταβέρνας σε «Billy Goat Tavern» (billy goat στα αγγλικά σημαίνει τράγος) και φωτογραφιζόταν με το ζώο στα διασημότερα σημεία της πόλης.
Πολύ σύντομα, ο τράγος του Σιάνη είχε γίνει πασίγνωστος και η ταβέρνα γέμιζε με κόσμο που ερχόταν να απολαύσει μια μπύρα μετά τους αγώνες μπέιζμπολ, αλλά και για να δει από κοντά τη χαριτωμένη μασκότ.
Η «Ταβέρνα του Τράγου» έγινε το στέκι δημοσιογράφων, αθλητών και άλλων διασημοτήτων του Σικάγο και ο Έλληνας μετανάστης έκανε χρυσές δουλειές.\

Στις 6 Οκτωβρίου του 1945 αποφάσισε να πάει στον αγώνα τον Chicago Cubs, οι οποίοι έπαιζαν για το πρωτάθλημα εναντίον των Detroit Tigers. Πήρε μαζί και τον τράγο του με σκοπό να φωτογραφηθούν στο θρυλικό γήπεδο. YouTube
Η κατάρα του τράγου

Ο Σιάνης ήταν φανατικός οπαδός του μπέιζμπολ.
Στις 6 Οκτωβρίου του 1945 αποφάσισε να πάει στον αγώνα τον Chicago Cubs, οι οποίοι έπαιζαν για το πρωτάθλημα εναντίον των Detroit Tigers.
Πήρε μαζί και τον τράγο του με σκοπό να φωτογραφηθούν στο θρυλικό γήπεδο.
Αγόρασε μάλιστα και για αυτόν ένα εισιτήριο για να είναι τυπικός.
Έκατσε στη θέση του και δίπλα του κάθισε ο τράγος.
Ο αγώνας κύλησε ήρεμα μέχρι τη στιγμή που τον πλησίασε η ασφάλεια του σταδίου και του ζήτησε το αυτονόητο. Να φύγει ο τράγος.
Εξοργισμένος, ο Σιάνης βροντοφώναξε πως δεν θα περνούσε έτσι αυτή η προσβολή και «καταράστηκε» τους Chicago Cubs να μην ξανακερδίσουν παιχνίδι.

Σύμφωνα με μία μαρτυρία που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Chicago Sun, ο τράγος δεν μπήκε ποτέ στο στάδιο.
Τον έδεσαν έξω απ’ το γήπεδο και ο Σιάνης είδε μόνος του τον αγώνα, αφού απείλησε ότι θα έκανε μήνυση για την προσβολή.
Η οικογένεια του Σιάνη, βέβαια, υποστηρίζει πως μετά τον αγώνα, έστειλε τηλεγράφημα στον ιδιοκτήτη της ομάδας, Philip Wrigley, το οποίο έγραφε:
«Θα χάσετε αυτό το πρωτάθλημα και δεν κερδίσετε άλλο πρωτάθλημα ποτέ ξανά. Δεν θα κερδίσετε γιατί προσβάλλατε τον τράγο μου».

Οι Cubs άρχισαν να χάνουν από το επόμενο κιόλας παιχνίδι.
Αν και είχαν σημαντικό προβάδισμα, κατέληξαν να χάσουν το πρωτάθλημα, ύστερα από τέσσερις συνεχόμενες ήττες.
Η κακοτυχία συνεχίστηκε για χρόνια και η ομάδα, τρομοκρατημένη, έφτασε στο σημείο να ζητήσει να αντιστραφεί η κατάρα.
Το 1969, ο Σιάνης ανακοίνωσε πως την πήρε πίσω, αλλά η τύχη των Chicago Cubs δεν άλλαξε.

Μετά τον θάνατο του Σιάνη το 1970, την ταβέρνα ανέλαβε ο ανιψιός του, Σαμ, ο οποίος προσπάθησε με τη σειρά του να αντιστρέψει την κατάρα.
Το ’84, το ’89, το ’94 και ξανά το ’98, ο Σαμ περπάτησε στο γήπεδο μαζί με έναν τράγο για να «εξευμενίσει» την προσβολή που είχε δεχτεί το ζωντανό το 1945. Οι προσπάθειές του ήταν μάταιες, όμως.

Το 2003, οι οπαδοί των Cubs αποφάσισαν να περάσουν στην αντεπίθεση.
Αντί να αντιστρέψουν την κατάρα, προσπάθησαν να την στρέψουν προς τους αντιπάλους, τους Houston Astros, μπαίνοντας στο γήπεδο με έναν άλλο τράγο, που είχαν ονομάσει Βιργίλιο Όμηρο.
Τους απαγόρευσαν να μπουν και τότε έβγαλαν μία περγαμηνή και άρχισαν να απαγγέλλουν έναν αρχαίο ύμνο, που υποτίθεται ότι θα αντέστρεφε την κατάρα.
Ασφαλώς και απέτυχαν.
Το 2007, ένας νεκρός τράγος βρέθηκε κρεμασμένος έξω από το στάδιο, ενώ το 2009, άγνωστοι κρέμασαν μόνο το κρανίο του ζώου.
Έχει περάσει πλήθος ιερέων για να εξαγνίσουν το γήπεδο, χωρίς αποτέλεσμα.
Το 2011, μία ομάδα οπαδών ίδρυσε φιλανθρωπικό οργανισμό που έστελνε κατσίκια σε οικογένειες σε υπανάπτυκτες χώρες, για να τους παρέχουν φαγητό και γάλα.
Ήλπιζαν ότι βοηθώντας άλλους ανθρώπους, θα βελτίωναν και τις επιδόσεις της αγαπημένης τους ομάδας.

Oι Chicago Cubs σήκωσαν το κύπελο του πρωταθλητή το 2016.
Ίσως ακολούθησαν την προτροπή του Σιάνη ότι ο μοναδικός τρόπος να λυθεί η κατάρα ήταν ένας: οι ιδιοκτήτες του σταδίου να επιτρέψουν την είσοδο στα κατσίκια όχι με κάποιον απώτερο σκοπό, αλλά επειδή το επιθυμούσαν πραγματικά. Πάντως η ομάδα του 2016 ήταν από τις πιο ταλαντούχες στην Ιστορία του Σικάγο. Άλλωστε είναι αυτή που έσπασε την κατάρα.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: YouTube

[πηγή]

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button