Πελοπόννησος

Η «Ατλαντίδα της Πελοποννήσου»: Το βυθισμένο χωριό -φάντασμα που “θυσιάστηκε”… Βυθίζεται μέρα με την ημέρα και το τελευταίο εκκλησάκι!

Ο χρόνος έχει σταματήσει να κυλά στο χωριό Τόσκες, στην Αχαΐα.

Οι Τόσκες ήταν χωριό της Αχαΐας που ανήκε στο τότε δημοτικό διαμέρισμα Κριθαρακίων του δήμου Φαρρών. Ο χώρος της περιφέρεια του χωριού απαλλοτριώθηκε, ερημώθηκε και εγκαταλείφθηκε υποχρεωτικά από τους κατοίκους του το 2009 επειδή εκεί προγραμματίστηκε να δημιουργηθεί ο κυρίως ταμιευτήρας του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου. Ο χώρος του ταμιευτήρα κατακλύστηκε το 2020 δημιουργώντας την Τεχνητή Λίμνη Αστερίου βυθίζοντας έτσι το χώρο που βρισκόταν άλλοτε το χωριό.

Βυθίζεται μέρα με την ημέρα και το τελευταίο εκκλησάκι…

Κινδυνεύει να βυθιστεί το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων που βρίσκεται στη μέση του φράγματος Αστερίου στην Αχαϊα και στέκει ακόμη στη μέση της τεχνητής λίμνης να θυμίζει ότι εκεί κάποτε υπήρχε ένα χωριό που «θυσιάστηκε» για να υδροδοτηθεί η Πάτρα. Το δεύτερο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου έχει βυθιστεί.

Το εκκλησάκι υπάρχει κίνδυνος να βυθιστεί είτε εξαιτίας της στάθμης του νερού που ανεβαίνει από τις βροχές, είτε από την υποχώρηση του εδάφους που «τρώγεται» από τη λίμνη. Το εσωτερικό του είναι άδειο. Οτι υπήρχε έχει απομακρυνθεί εξ αρχής. Δεν γκρεμίστηκε για θρησκευτικούς και ίσως συμβολικούς λόγους. Φαίνεται όμως οτι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη διάσωσή του και αργά ή γρήγορα θα αποτελεί παρελθόν.

Δείτε εικόνες με τα τρία στάδια του γεμίσματος του ταμιευτήρα.

στην αρχή…

Όταν ξεκίνησε να γεμίζει νερό ο ταμιευτήρας…

πηγές: thebest.gr, wikipedia

Σήμερα…

Φωτογραφία: Ζήσιμος Αποστολόπουλος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button