ΑφιερώματαΤοπικά Νέα

Η “αυτοκτονία” της μαθήτριας από το Βόλο και η λύση του μυστηρίου στους Γαργαλιάνους το 1969

Από τα «Τετράδια Ιστορίας» του Παναγιώτη Α. Κατσίβελα , ιατρού .

 

Η ζωή δεν είναι μόνο τα μεγάλα , τα σπουδαία , τα τρανά , τα περίπλοκα . Έχει και μια άλλη διάσταση , τα πιο απλά τα καθημερινά , τα χαρούμενα , τα δυσάρεστα , τα προσωπικά .Η σημερινή μας ιστορία δεν είναι από αυτές που αν δεν ξέρεις , χάνεις κάτι . Είναι όμως μια ψυχογραφία , αναδεικνύει ήθη, συμπεριφορές και πρακτικές μιας εποχής , όχι και τόσο μακρινής. Μια υπόθεση με αγωνίες ανατροπές και μυστήριο .

Η εξαφάνιση της Βασιλικής Β. μαθήτριας του Βόλου ετών 18, που συντάραξε το πανελλήνιο .

Η μαθήτρια του Βόλου δεν ευρέθη

Μακεδονία αριθ. φυλ 17957 , 26/6/1969, Σελίδα: 1

Παρά τας επισταμένας έρευνας -Η μαθήτρια του Βόλου δεν ευρέθη – Κατέφυγεν εις μοναστήριο – Οι γονείς της αποκλείουν αισθηματική περιπέτεια .

Βόλος , 25 . Έχουν περάσει δύο ολόκληρα 24ωρα και ακόμα κανένα σημάδι , δεν δείχνει , αν η 18χρονη μαθήτρια Βασιλική Β. , είναι νεκρή η ζωντανή και κρύβεται μέχρι που να περάσει η μπόρα που δημιουργήθηκε , από την αποτυχία που σημείωσε στις γραπτές εξετάσεις της γεωμετρίας .

Η αστυνομία του Βόλου ή λιμενική αστυνομία και πολλοί συγγενείς και φίλοι της οικογένειας Β. « κτενίζουν» συνεχώς κάθε πιθανό και απίθανο σημείο του Βόλου και της περιοχής τους , για να βρουν έστω και ένα μικρό σημάδι που θα παίξει το ρόλο του « μίτου» της Αριάνδης και θα τους οδηγήσει εις το κρησφύγετο της ευαίσθητης μαθήτριας .

Μέχρι όμως αυτή τη στιγμή οι έρευνες είναι χωρίς αποτέλεσμα και η αγωνία των γονέων της Βασιλικής έχει φθάσει στο κατακόρυφο .

Από την πρώτη στιγμή που εξηφανίσθη η Βασιλική Β. , όλοι νόμισαν ότι πικραμένη από την αποτυχία της στο μάθημα της γεωμετρίας , φοβήθηκε την οργή των δικών της και θέλησε να κρυφθεί προσωρινώς μέχρις ότου ησυχάσουν τα πράγματα . Ύστερα , όμως εις μια απόκρημνη ακτή του Βόλου , βρέθηκαν τα πέδιλά της και η σχολική ποδιά , με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η εκδοχή της αυτοκτονίας .

Και άρχισαν οι έρευνες στη ξηρά και στην θάλασσα , χωρίς κανένα αποτέλεσμα . Βενζινάκατοι της λιμενικής αστυνομίας και ιδιωτικά σκάφη , όργωσαν τον Παγασητικό κόλπο , χωρίς μέχρι τώρα να βρουν έστω και το παραμικρό στοιχείο που θα δικαιολογεί μια ενέργεια της Βασιλικής στρεφομένη κατά του εαυτού της .

Υπάρχει και μια άλλη όψη του νομίσματος . Βάσει των μέχρι τούδε δεδομένων η μαθήτρια έβγαλε την ποδιά της και τα πέδιλά της και έπεσε στη θάλασσα για να τερματίσει τη ζωή της . Γιατί όμως να βγάλει την ποδιά στην ακτή και τα πέδιλα ; Μήπως η ύπαρξή των θα την εμπόδιζαν στην απόφασή της ; Αντίθετα θα έφεραν με το βάρος τους πιο γρήγορα το τέλος.

Από το στοιχείο αυτό μπορεί να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι η ευαίσθητη μαθήτρια άφησε επίτηδες τα πέδιλα και την ποδιά της στην ακτή για να υποθέσουν οι δικοί της ότι αυτοκτόνησε . Ακόμα και η μαρτυρία ότι εθεάθη το απόγευμα της Δευτέρας , με παντελόνι θαλασσί ( έχει διαπιστωθεί ότι λείπει από την ντουλάπα της) ενισχύει την εκδοχή της σκηνοθεσίας και ακόμη διαφοροποιεί τα αίτια της εξαφανίσεως .

Η Βασιλική Β. έφυγε για τελευταία φορά από το σπίτι της για το σχολείο της χωρίς φυσικά να γνωρίζει , φυσικά , ότι θα σημείωνε αποτυχία στο μάθημα της γεωμετρίας . Πως λοιπόν δικαιολογείται , ότι φεύγοντας συναποκόμισε και το θαλασσί παντελόνι ; Μήπως η αιτία της « εξαφανίσεως» της μαθήτριας είναι στο χώρο της ερωτικής απογοητεύσεως και όχι στην πίκρα που δοκίμασε από τη λευκή κόλλα που έδωσε ;

Κι ακόμα δεν είναι καθόλου απίθανο η Βασιλική Β. , να κατέφυγε σε μοναστήρι , προκειμένου να βρει παρηγοριά στη προσευχή , ανεξάρτητα αν αυτή την παρηγοριά την χρειάζεται ή για την αποτυχία που σημείωσε στη γεωμετρία ή για την απογοήτευση που πιθανόν να δοκίμασε στον έρωτα .

Έγινε γνωστό , ότι παρά την λευκή κόλλα η Βασιλική Β. συγκεντρώνει προβιβάσιμο βαθμό και συνεπώς αν αυτή είναι η αιτία της εξαφανίσεως της άδικος ο κόπος της .

Ευρέθη ζώσα η Μαθήτρια

Μακεδονία , αριθ. φυλ. 17762 , 2 Ιουλίου 1969 , σελ. 1

Η εξαφανισθείσα εκ Βόλου – Ευρέθη ζώσα η μαθήτρια – κατέφυγε μετά του εραστή σιδηροδρομικού εις τον Πύργον Τριφυλίας – Συνομήλικοί της την αναγνώρισαν και ειδοποίησαν την αστυνομία .

Στην Κωμόπολη Πύργος Τριφυλίας και μέσα στο σπίτι του Σωτηρίου Σ., ανεκαλύφθη από τα αστυνομικά όργανα η εξαφανισθείσα προ δεκαημέρου μαθήτρια του γυμνασίου Βόλου , Βασιλική Β. , ετών 18 μαζί με τον εραστή της Π. Σ. , υπάλληλο των ΣΕΚ Θεσσαλονίκης , με τον οποίο είχον αλληλοαπαχθεί την προ παρελθούσα Δευτέρα . Το ερωτικό ζεύγος κατέφυγε στον Πύργο Τριφυλίας , διότι ο Σ. κατάγεται από την περιοχή αυτή . Είχε ζητήσει την συνδρομή του φίλου του Στρατηγόπουλου , όταν τον συνάντησε στα Φιλιατρά , μετά την αποχώρησή του από την Αθήνα .

Η εξαφάνιση της Βασιλικής Β. , η οποία επί δέκα περίπου μέρες απασχόλησε τον ημερήσιο τύπο , είχε συγκινήσει βαθύτατα την κοινή γνώμη και ιδιαίτερα τον μαθητόκοσμο . Κάθε μαθήτρια διαβάζοντας τα καθημερινά ρεπορτάζ έβλεπε την ιστορία , ένα κομμάτι από τον ίδιο της τον εαυτό.

Αναγνωρίστηκε.

Στους Γαργαλιάνους το ζεύγος έγινε αντιληπτό από μαθήτριες , οι οποίες έσπευσαν να ειδοποιήσουν την αστυνομία , όργανα της οποίας μετέβησαν μετά από λίγο στον Πύργο Τριφυλίας και ανακάλυψαν το ζευγάρι στο σπίτι του Στρατηγόπουλου . . Η Βασιλική όμως σκληρή και αμετάπειστη και αδιαφορούσα για την δραματική έκκληση των γονιών της , η οποία έγινε από λίγες ημέρες δια του τύπου , επεχείρησε να παραπλανήσει τις αστυνομικές αρχές , ισχυρισθείσα ότι δεν λέγεται Β. και δεν έχει καμία σχέση με τον Βόλο.

Παραλίγο η 18χρονη μαθήτρια να εξαπατήσει και τον διοικητή της χωροφυλακής μοίραρχο κ. Τσαρπόπουλο , όπως επίσης και τον διοικητή της διοικήσεως Χωροφυλακής Γαργαλιάνων υπομοίραρχο κ. Χρυσικό , οι οποίοι επικεφαλής αστυνομικών οργάνων είχαν φθάσει στο σπίτι του Στρατηγόπουλου . , για να την παραλάβουν .

Με αφάνταστη ψυχραιμία η Βασιλική ισχυρίσθη στους δύο αξιωματικούς , ότι λέγεται Μαρία και ότι το μόνο που γνωρίζει για την υπόθεση της εξαφανισθείσας μαθήτριας του Βόλου , είναι όσα διάβασε στις εφημερίδες . Είναι πολύ περίεργο και λυπηρό ταυτόχρονα να διαπιστώνει κανείς τόση σκληρότητα στον συναισθηματικό κόσμο ενός παιδιού της ηλικίας της Βασιλική , η οποία τυφλωμένη από τον έρωτα που ένοιωσε για τον νεαρό σιδηροδρομικό , παραμέρισε κάθε ίχνος αγάπης που ένοιωσε για τους ανθρώπους που την έφεραν στον κόσμο και ακολούθησε τυφλά τον εραστή της , αδιαφορούσα για την συμφορά που έριχνε στους γονείς της .

Η δραματική έκκληση του πατέρα της να του στείλει ένα μήνυμα μόνο αν ζει χωρίς να αποκαλύψει το κρησφύγετό της και ακόμα η δήλωση του τραγικού τελωνειακού , ότι θα πουλήσει όλα τα υπάρχοντά του και αυτή την ζωή του ακόμα , αρκεί να βρει το παιδί του , δεν ήταν αρκετά να την συγκινήσουν , αλλά την άφησαν αδιάφορη προσηλωμένη στον έρωτά της , για τον οποίο δημιούργησε ολόκληρη αυτή την ιστορία , με αποτέλεσμα να αναστατωθεί το πανελλήνιο.

Η απαγωγή ήταν προμελετημένη σε κάθε λεπτομέρεια . Τύπος κρυψίνους η Βασιλική , νόμισε ότι ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγεί από το άγχος των γονέων της , ήταν να σκηνοθετήσει μια αυτοκτονία και για αυτήν φρόντισε να αφήσει δύο αδιάσειστα στοιχεία . Εγκατέλειψε ανάμεσα στα βιβλία της μια μικρή ατζέντα , στην οποία γράφει με δήθεν τρεμάμενο , ότι εγκαταλείπει τη ζωή , γιατί οι αποτυχίες την ακολουθούν σε κάθε βήμα , και ότι «δεν αντέχει να δει τους γονείς της στενοχωρημένους , από την νέα αποτυχία στο σχολείο, μετά την λευκή κόλα που έδωσε στα μαθηματικά»

Το επόμενο βήμα για να εδραιώσει στους γονείς της την ιδέα , ότι έχει χαθεί για πάντα , ήταν που άφησε τα πέδιλα και την ποδιά της στην απόκρημνη ακτή για να νομίσουν όλοι , ότι η μαθήτρια είχε βρει την λύτρωση στην μανιασμένη θάλασσα , που βρίσκεται ανάμεσα στα βράχια . Πόση πώρωση πρέπει να έχει αυτή η 18χρονη μαθήτρια για να επιτρέψει στον εαυτό της να ενεργήσει όπως ενήργησε.; Πόσο ασυνείδητη πρέπει να είναι η νέα αυτή , για να αδιαφορήσει μπροστά στον άφατο πόνο των γονέων της , στα δάκρυα των συγγενών και των φίλων , που μάταια εκλιπαρούσαν δια του τύπου να δώσει σημάδια ζωής .

Αλλά και όταν ακόμα τα βήματα της αστυνομίας έφθασαν στο κρησφύγετο της Βασιλικής δεν άλλαξε μυαλό . Δεν φοβήθηκε ούτε από την παρουσία των αστυνομικών οργάνων και προσπάθησε την ύστατη να περιπαίξει τους δύο αξιωματικούς της χωροφυλακής , ισχυρισθείσα ότι δεν είχε σχέση με την μαθήτρια που αναζητούσαν .

Βέβαια οι λεπτομέρειες αυτές δεν πρόκειται ποτέ να τις ερευνήσουν οι γονείς της μαθήτριας μετά την ανέρευσίν της . Η μεγάλη χαρά τους επισκιάζει κάθε τι που αποδεικνύει σαφέστατα το κακό χαρακτήρα του παιδιού τους. Ίσως δεν θελήσουν ποτέ να κάνουν παρατήρηση για την ταλαιπωρία και την ψυχική οδύνη που τους καταδίκασε κατά το τελευταίο δεκαήμερο. Ίσως ακόμα να προσπαθήσουν με υποσχέσεις να της απαλύνουν την στενοχώρια την οποία θα έχει μετά την ανακάλυψή της από την αστυνομία. Ένα μόνο σημείο φωτεινό και πελώριο , έχει σημασία γι’ αυτούς . Τους φτάνει , ότι το παιδί τους βρέθηκε ζωντανό και αυτό για τους γονείς είναι πολύ μεγάλο .

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button