Πολιτιστικά - Εκδηλώσεις

Η “Δυαδικότητα” από τη Μεσσηνία στο υπέροχο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας

 

4ad0a18fde347f7405b125bae1f201b0_XL


ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Την «δυαδικότητά της» βγάζει εκτός Μεσσηνίας η διεθνής καλλιτεχνική ομάδα που χρόνια τώρα συνομιλεί, εκπέμπει μηνύματα, προκαλεί συναισθήματα, σε διάφορους χώρους του Νομού, ιδιαίτερα στο παλιό νηπιαγωγείο της Καρδαμύλης τα καλοκαίρια. Η έκθεση «Δυαδικότητα» θα παρουσιαστεί όλο σχεδόν το Φλεβάρη και το Μάρτη στο υπέροχο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας. Αν και πολλοί από τους καλλιτέχνες της έκθεσης έχουν να παρουσιάσουν ατομικές συνεργασίες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού, η συγκεκριμένη έκθεση είναι η πρώτη φορά που βγαίνει από τα σύνορα της Μεσσηνίας και αυτό προσφέρει ευχαρίστηση στους δημιουργούς…

Weinert-Thalassa.jpg
Weinert-Thalassa
Η «Δυαδικότητα» θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάτρας από τις 4 Φλεβάρη μέχρι τις 31 Μάρτη. Θα λάβουν μέρος 23 δημιουργοί, σχεδόν όλοι Μεσσήνιοι, με την έννοια ότι ζουν στη Μεσσηνία τουλάχιστον για μεγάλο χρονικό διάστημα κάθε χρόνο και νοιώθουν τη Μεσσηνία ως τη βάση που τους βοηθάει να δημιουργήσουν.
StuartCox.jpg«Είμαστε χαρούμενοι», δήλωσε στην KalamataJournal ο εικαστικός Σπύρος Φέγγος, από τα μέλη της ομάδας που έχουν επιφορτιστεί το διοργανωτικό βάρος. Όπως σημείωσε, η ιδέα για την παρουσίαση της έκθεσης ήταν του κεραμίστα από την Πάτρα Ηλία Χριστόπουλου, που συνδέεται με τη Μεσσηνία καλλιτεχνικά και κοινωνικά. Ο Σπύρος Φέγγος επισκέφθηκε τους υπεύθυνους του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας, τους έκανε την πρόταση και εκείνοι αντέδρασαν θετικά. Σημείωσε σχετικά ότι «το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, όπως πολλά μουσεία πλέον στη χώρα, έχουν μια πολιτική να φιλοξενούν περιοδικές εκθέσεις οι οποίες δεν σχετίζονται υποχρεωτικά με το βασικό θέμα του Μουσείου. Αυτό αρέσει σε εμάς τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες, το να παρουσιάσουμε δηλαδή την τέχνη μας σε ένα χώρο που είναι αφιερωμένος στην τέχνη μιας άλλης πολύ παλιότερης εποχής. Είναι μια καλή συνεύρεση και είναι και σαν συνέχεια μιας αλυσίδας. Πιστεύω και ως καλλιτέχνης αλλά και ως φιλόλογος ότι αυτές οι εκδηλώσεις είναι καλές και για τα ίδια τα Μουσεία, να δίνουν δηλαδή τη δυνατότητα στους επισκέπτες τους να δουν και τις συλλογές τους αλλά και τη σύγχρονη τέχνη».
TSAKIRIAN.jpg
Μαριάμ Τσακιριάν
Επιπλέον, ο Σπύρος Φέγγος σημείωσε ότι οι καλλιτέχνες της «Δυαδικότητας» είναι χαρούμενοι όχι μόνο επειδή τους δίνεται η ευκαιρία μεγαλύτερης προβολής σε ένα σημαντικό πολιτιστικό χώρο σε από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας αλλά και γιατί θα έχουν την ευκαιρία «της συνύπαρξης στο Μουσείο με κάτι που ταυτόχρονα είναι και διαφορετικό από αυτό που κάνουμε αλλά και σχετίζεται με αυτό που κάνουμε, χωρίς να είναι ανταγωνιστικό ούτε άμεσα ούτε έμμεσα».
Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Τάσος Βαμβακάς, Stuart Cox, Emma Dolphin, Peter Eastland, Annette Hilbrecht, Απόστολος Θωμόπουλος, Χαρούλα Κοροπούλη, Χρήστος Κυβέλος, Παναγιώτης Κυριακάκης, Εύη Λιακέα, Ηλίας Μακρής, Ειρήνη Μπράττη, Dermot Naughton, Αγγελική Πολίτη, Αγγελική Πολυχρόνη, Δημήτρης Ραφτέλης, Idun Lisbet Storrud, Παναγιώτης Φ. Τεμπελόπουλος, Μαριάμ Τσακιριάν, Σπυρίδων Φέγγος, Ingrid Weinert, Brigitte Woda-Stabl και Ηλίας Χριστόπουλος.
POLITH.jpg
Αγγελική Πολίτη
Στο σχετικό δελτίο Τύπου των διοργανωτών σημειώνεται: «Για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει τις ομαδικές εκθέσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, συνήθως στο Παλιό Σχολείο της Καρδαμύλης, βλέπουν τα ονόματα των συμμετεχόντων και αναρωτιούνται τι ακριβώς πρόκειται, χρειάζεται ίσως μια εξήγηση.
MAKRHS.jpgΣτη Μεσσηνία υπάρχει και δραστηριοποιείται έντονα μια πραγματικά διεθνής καλλιτεχνική κοινότητα. Ο καθένας έχει τα δικά του πολιτιστικά και πολιτισμικά εφόδια, όλοι είναι λίγο πολύ διαφορετικοί, ως ιδιοσυγκρασίες και ως καλλιτέχνες, ζουν όμως στον ίδιο τόπο, πιστεύουν στην σημασία της δημιουργίας και της διαφορετικότητας, στην ικανότητα της τέχνης να μιλά γι’ αυτά που ενώνουν τους ανθρώπους και στην αξία της, μπορούν να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν, και μια φορά τον χρόνο τουλάχιστον χαίρονται να βρίσκονται όλοι μαζί, να μοιράζονται τον ίδιο χώρο και να παρουσιάζουν τη δουλειά τους. Είναι καλό αυτό για όλους: τους ίδιους τους καλλιτέχνες, το κοινό και τον τόπο, και ελπίζουμε να έχει συνέχεια για πολύ καιρό ακόμη».
*Το 2ο έργο είναι του Stuart Cox και το 5ο του Ηλία Μακρή
Στ.Μ.
FEGGOS.jpg
Σπύρος Φέγγος
BRIGITTE-WODA-STABL.jpg
Brigitee Woda-Stabl

MOYSEIO.jpg
Το υπέροχο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button