Αγροτικά

Η εικόνα της καρπόδεσης, η πορεία της δακοκτονίας και πιθανοί κίνδυνοι για την ελαιοκαλλιέργεια στη χώρα

Συνεχίζεται η πορεία τόσο της καρπόδεσης όσο και του προγράμματος δακοκτονίας στα ελαιοπαραγωγά κέντρα της χώρας. Με τα δεδομένα συνεχώς να εμπλουτίζονται, αυτήν την εβδομάδα καταγράφεται η εξέλιξη των παραπάνω, καθώς και οι πιθανοί κίνδυνοι που εγκυμονούν για την ελαιοκαλλιέργεια αυτήν την περίοδο σε διάφορες περιοχές της χώρας:

Κρήτη

Στο Ηράκλειο δεν έχουν παρατηρηθεί πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με το μόνο αρνητικό αυτής της κατάστασης να είναι ότι αυτές αποτελούν “πρόσφορο έδαφος” για την ανάπτυξη του δάκου. Οι ψεκασμοί, όπως αναφέραμε την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται χωρίς διακοπή. Η καρπόδεση είναι αισθητά καλύτερη σε σύγκριση με πέρυσι. Η ένταση, η διάρκεια, καθώς και η υδατική κατάσταση των δέντρων θα μπορούσαν να καθορίσουν το εάν οι ελαιώνες της περιοχής θα μπορούσαν να επηρεαστούν από ένα κύμα καύσωνα όπως άλλων χωρών της Μεσογείου (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία) τις προηγούμενες ημέρες. Πάντως, τον περασμένο Αύγουστο δεν σημειώθηκαν ζημιές από τον 10ημερο καύσωνα στον Νομό.

Στα Χανιά οι ψεκασμοί ξεκίνησαν στα παραλιακά του Νομού για την Κορωνέϊκη. Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες δεν έχουν δείξει κάποιες αρνητικές συνέπειες, με τον καρπό ακόμη να είναι μικρός σε μέγεθος. Η καρπόδεση εξελίσσεται καλύτερα από πέρυσι στην Κορωνέϊκη, ενώ η Τσουνάτη βρίσκεται στα ίδια επίπεδα, λόγω των ζημιών από τις υψηλές θερμοκρασίες του Μαΐου, κατά την ανθοφορία.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου η εικόνα της καρπόδεσης είναι πολύ θετική, ειδικά στα παράλια τμήματα, ξεπερνώντας το 80% σε σχέση με την ανθοφορία, ενώ στη ζώνη μεσοπρώιμης ελαιοπαραγωγής το ποσοστό αυτό βρίσκεται κοντά στο 50% για τους λόγους που περιγράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Οι υψηλές θερμοκρασίες, που οδήγησαν στην παύση των ψεκασμών τελικά δεν παρατάθηκαν, με αποτέλεσμα η διακοπή αυτή να διαρκέσει μόνο μία ημέρα. Συνεπώς, οι ψεκασμοί βρίσκονται σε εξέλιξη στο μεγαλύτερο μέρος του Νομού, με τα ηπειρωτικά χωριά επίσης να ξεκινούν αυτές τις ημέρες.

Μεσσηνία

Στη Μεσσηνία αυτήν την εβδομάδα γίνεται η αλλαγή στις παγίδες, με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Υψηλές θερμοκρασίες επικράτησαν κατά τόπους στην Περιφερειακή Ενότητα, ωστόσο δεν υπάρχουν αναφορές από τους γεωργούς για ζημιές. Όσον αφορά τον πυρηνοτρήτη, επίσης δεν παρατηρούνται προβλήματα. Ικανοποιητική και ενισχυμένη εμφανίζεται σε σχέση με πέρυσι η καρπόδεση στην περιοχή.

Λακωνία

Η παγιδοθεσία βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή, με τους πρώτους ψεκασμούς κατά του δάκου να αναμένεται να ξεκινήσουν στις 4 Ιουλίου, από τα Νότια (Μονεμβασιά, Μολάοι), αλλά και τα Βορειοανατολικά τμήματα του Νομού. Η καρπόδεση δεν ανταποκρίθηκε, όπως έχουμε τονίσει, στο ύψος των προσδοκιών της ανθοφορίας, ωστόσο εξακολουθεί να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.

Αρκαδία

Η πρώτη εικόνα που έχει σχηματιστεί από την παγιδοθεσία είναι ότι υπάρχει υψηλή συγκέντρωση δακοπληθυσμών στα Ανατολικά (Άστρος Κυνουρίας), γεγονός που συνεπάγεται τη διενέργεια των πρώτων ψεκασμών κατά το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου. Η καρπόδεση κινείται σε υψηλότερα από πέρυσι επίπεδα. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν παρατηρηθεί ακραίες θερμοκρασίες, οι ειδικοί δίνουν έμφαση στο ενδεχόμενο οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες το επόμενο διάστημα να επιφέρουν στρες στα ελαιόδενδρα.

Αργολίδα

Η καρπόδεση στην Αργολίδα εξελίσσεται ομαλά και είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με πέρυσι, παρότι δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της ανθοφορίας. Ωστόσο, παρατηρείται σχετική ανομοιομορφία της καρπόδεσης ανάλογα με το μικροκλίμα της κάθε περιοχής. Αναφορικά με τους ψεκασμούς, αυτοί πρόκειται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, όμως ερωτηματικό παραμένουν οι καιρικές συνθήκες, καθώς οι προγνώσεις κάνουν λόγο για υψηλές θερμοκρασίες και δυνατούς ανέμους στην περιοχή τις επόμενες ημέρες. Την φετινή περίοδο σε έξαρση βρίσκεται η βαμβακάδα (ψύλλα) στην Αργολίδα, ενώ οι συνέπειες της προσβολής από πυρηνοτρήτη θα είναι ορατές και θα διαπιστωθούν μόνο μέσα από ενδεχόμενη καρπόπτωση κατά το πρώτο 20ημερο του Σεπτεμβρίου.

Αχαΐα

Η καρπόδεση εξελίσσεται αρκετά ικανοποιητικά στην περιοχή, παρά τις πρόσφατες κακοκαιρίες, με το ποσοστό αυτής σε σχέση με την ανθοφορία να ανέρχεται στο 70%. Η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη από πέρυσι. Οι θερμοκρασίες είναι μεν υψηλές (λειτουργώντας αποτρεπτικά για την ανάπτυξη δακοπληθυσμών) αλλά όχι απαγορευτικές και επιζήμιες για τα ελαιόδενδρα, ενώ δεν συναντώνται υψηλές τιμές υγρασίας. Αναφορικά με την δακοκτονία, στην περιοχή της Αιγιαλείας, όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα, οι πρώτοι ψεκασμοί είναι προγραμματισμένοι για τις 10 Ιουλίου. Παράλληλα, δεν έχουν υπάρξει αναφορές για εξάπλωση του πυρηνοτρήτη στην περιοχή.

Αιτωλοακαρνανία

Στην Αιτωλοακαρνανία η καρπόδεση, όπως είχαμε σημειώσει, κινείται σε μετρίως ικανοποιητικά επίπεδα. Στο πεδίο της δακοκτονίας, οι πρώτοι ψεκασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν στις 4 Ιουλίου, όπως και στη Λακωνία. Μόνος αστερίσκος είναι οι καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα οι υψηλές θερμοκρασίες και οι χαμηλές τιμές υγρασίας (<25%), που μπορεί να καθυστερήσουν την έναρξη των ψεκασμών, όμως προς ώρας οι συνθήκες δείχνουν ευνοϊκές.

Λευκάδα

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας, η καρπόδεση εξελίσσεται αρκετά ικανοποιητικά, όντας στο 70% σε σχέση με την ανθοφορία, σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Στο επόμενο 15ημερο αναμένεται να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί. Οι παγιδοθεσίες έχουν γίνει, με μικρές καθυστερήσεις λόγω των καιρικών συνθηκών στα ορεινά. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν στους ειδικούς η έξαρση του πυρηνοτρήτη και ιδιαίτερα του ρυγχίτη στην περιοχή.

Λέσβος

Στη Λέσβο ο χειμώνας υπήρξε σύμμαχος της ελαιοκαλλιέργειας, με αρκετές ημέρες όπου επικράτησαν χαμηλές θερμοκρασίες, γεγονός που οδήγησε σε μια πολύ καλή ανθοφορία που εξελίχθηκε σε μια εξίσου καλή καρπόδεση. Συνεπώς αναμένεται μια πολύ καλύτερη χρονιά από άποψη παραγωγής σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα, η εικόνα είναι πολύ θετική στο Ανατολικό τμήμα του νησιού, ενώ στα Βόρεια και τα Δυτικά τμήματα, όπου βρίσκεται το 1/4 της παραγωγής, η καρπόδεση δεν έχει κινηθεί στα ίδια επίπεδα. Ωστόσο, αξίζει να σταθούμε στο ότι δεν σημειώθηκαν βροχοπτώσεις στο κρίσιμο διάστημα Μαρτίου – Απριλίου, γεγονός που αφήνει τους ελαιώνες του νησιού εκτεθειμένους σε περίπτωση παρατεταμένου καύσωνα.

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Στην Καβάλα η καρπόδεση συνεχίζει να εξελίσσεται ομαλά, όπως και οι θερμοκρασίες που επικρατούν. Η πρόσφατη χαλαζόπτωση και οι υψηλές θερμοκρασίες τον Μάϊο οριοθέτησαν την καρπόδεση.

Στη Θάσο, όπου ο καρπός έχει μέγεθος ρεβιθιού, έχουν τοποθετηθεί οι παγίδες και αναμένονται τα αποτελέσματα. Η εικόνα της καρπόδεσης είναι πολύ ικανοποιητική και σαφώς καλύτερη από αυτή των προηγούμενων 2 ετών, με τη διαφορά σε σχέση με την ανθοφορία να μην είναι μεγάλη. Επιπλέον, δεν παρατηρείται έξαρση του πυρηνοτρήτη στο νησί.

Στην Αλεξανδρούπολη, όπου πέρυσι υπήρξε ελάχιστη παραγωγή, φέτος η χρονιά εξελίσσεται αρκετά καλά, με την καρπόδεση να φτάνει και σε επίπεδα του 100% σε ορισμένες περιπτώσεις συγκριτικά με την ανθοφορία. Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις που ζημίωσαν περιοχές όπως η Καβάλα, για την Αλεξανδρούπολη ήταν, αντιθέτως, ωφέλιμες. Αν η χρονιά εξελιχθεί ομαλά, ενδέχεται η παραγωγή να φτάσει σε ιστορικά για την περιοχή επίπεδα. Παρόμοια είναι η εικόνα και στην Σαμοθράκη, όπου η καρπόδεση εξελίσσεται ομαλά. Αναφορικά με τη δακοκτονία, ο πυρήνας ακόμη δεν έχει πήξει και οι παγίδες δείχνουν αμελητέα συγκέντρωση δακοπληθυσμών (1,5 δάκο ανά παγίδα). Το επόμενο διάστημα θα κριθεί το χρονικό σημείο της επέμβασης με ψεκασμούς. Τέλος, ο πυρηνοτρήτης δεν δείχνει να βρίσκεται σε έξαρση στο Νομό Έβρου.

Σε Ξάνθη και Κομοτηνή η εικόνα της καρπόδεσης είναι θετική και ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της ανθοφορίας. Στην Ξάνθη η καρπόδεση βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με το χαλάζι στα Δυτικά να μην επηρεάζει την ποσότητα του καρπού στα δέντρα, ενώ δεν υπάρχουν προβλήματα και από τον πυρηνοτρήτη. Στην Κομοτηνή η εικόνα είναι ακόμη πιο αισιόδοξη, με την καρπόδεση να κινείται σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα.

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button