Αγροτικά

Η Ελλάδα και άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες, υπέρ μια δίκαιης σήμανσης στα τρόφιμα

Τη θέση τους κατά του συστήματος σήμανσης της θρεπτικής αξίας των τροφίμων «α λα γαλλικά» εξέφρασαν με non paper επτά Κράτη – Μέλη, στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες την Δευτέρα 21/9.

Το non paper κοινοποιήθηκε στο Συμβούλιο από τις αντιπροσωπείες της Τσεχίας και της Ιταλίας εκ μέρους της Ελλάδας και άλλων τεσσάρων χωρών (Κύπρος, Ουγγαρία, Ρουμανία, Λετονία) και εκφράζει τις θέσεις των ανωτέρω χωρών στις συζητήσεις που θα οδηγήσουν την Κομισιόν στη διαμόρφωση πρότασης για ένα ενιαίο σύστημα σήμανσης της θρεπτικής αξίας των τροφίμων έως το τέλος του 2022. Κατ’ ουσία η εν λόγω συμμαχία τάσσεται υπέρ του ιταλικού συστήματος nutrinform battery και κατά του γαλλικού nutriscore που φαίνεται να απειλεί με αρνητικές αξιολογήσεις τα μεσογειακά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, και ΠΟΠ τυριά.  Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου ο υπουργός ΑΑΤ Μ. Βορίδης τάχθηκε υπέρ της διάδοσης της καλλιέργειας των οσπρίων.

«Να εξαιρεθούν τα ΠΟΠ από ένα παραπλανητικό σύστημα σήμανσης» 

Στο non paper οι βασικές θέσεις που εκφράζουν οι επτά είναι οι εξής:

  • Οι καταναλωτές ήδη έχουν στη διάθεσή τους αρκετές πληροφορίες για τη θρεπτική αξία των τροφίμων (περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι, υδατάνθρακες, κορεσμένα λίπη κ.ά) σύμφωνα με τον Κανονισμό 1169/2011. Ο ίδιος Κανονισμός ρυθμίζει θέματα προαιρετικής περαιτέρω πληροφόρησης στο ίδιο ζήτημα.
  • Τον Μάιο του 2020 η ΕΕ εξέδωσε τη στρατηγική «Από τη Φάρμα στο Πιάτο» με στόχο τη βελτίωση της βιωσιμότητας στην αλυσίδα τροφίμων. Την ίδια περίοδο εξέδωσε μια έρευνα για τη χρήση πρόσθετων πληροφοριών για την παρουσίαση της θρεπτικής αξίας των τροφίμων, που αναφέρει ότι τα εμπειρικά στοιχεία για την αξιολόγηση της επίδρασης της σήμανσης στο μπροστινό μέρος των συσκευασιών (FOPNL) είναι ανεπαρκή.
  • Tα Προϊόντα Γεωγραφικών Ενδείξεων και τα τρόφιμα που αποτελούνται από ένα συστατικό (όπως το ελαιόλαδο) θα πρέπει να εξαιρεθούν από ένα τέτοιο ενιαίο σύστημα σήμανσης.
  • Είναι επομένως θεμελιώδες ότι κάθε στοιχείο για να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας προϋποθέτει την κατανόηση από τους καταναλωτές.
  • Οι ενδείξεις με χρώματα δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην πληροφόρηση των καταναλωτών για την πραγματική ποιότητα / θρεπτική αξία των τροφίμων. Επομένως μια εναρμονισμένη σήμανση FOPNL θα πρέπει να εξετάζει τα τρόφιμα στο πλαίσιο ενός ευρέος πλαισίου των καθημερινών αναγκών μιας υγιεινής διατροφής, ενθαρρύνοντας την ποικιλία και μια σωστή ισορροπία όλων των ομάδων τροφίμων.
  • Ένα τέτοιο σύστημα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τα χαρακτηριστικά της διατροφικής κουλτούρας κάθε Κράτους – Μέλους.
  • Ένα Ευρωπαϊκό Ενιαίο σύστημα σήμανσης θα πρέπει να είναι προαιρετικό ως προς την εφαρμογή του ώστε να απαλλάσσονται οι επιχειρήσεις από επιπλέον γραφειοκρατικά βάρη. Ωστόσο εάν είναι εφικτό τα Κ – Μ θα μπορούν να θεσπίσουν ένα υποχρεωτικό μέτρο σε εθνικό επίπεδο.

Υπέρ της διάδοσης των οσπρίων ο Μ. Βορίδης

Τον κρίσιμο ρόλο που διαδραμάτισε και τη σημαντική συμβολή που παρείχε η καλλιέργεια των ψυχανθών στη διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας και αυτάρκειας εντός της Ένωσης από την έναρξη ακόμα της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού, ανέδειξε ο υπουργός ΑΑΤ Μάκης Βορίδης.

Παράλληλα, επεσήμανε τη στήριξη της πατρίδας μας σε κάθε μέτρο που προωθεί την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση των ευκαιριών στην αλυσίδα εφοδιασμού και την ανάδειξη των ωφελειών των φυτικών πρωτεϊνών στη διατροφή που, όπως παρατήρησε, αποτελεί και βασικό στόχο της νέα στρατηγικής «από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Ο κ. Βορίδης έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη σημαντική δυναμική που έχει αναπτύξει η καλλιέργεια οσπρίων στην Ελλάδα, ιδιαιτέρως ως προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ που συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, στην προστασία του εισοδήματος των παραγωγών, κυρίως μειονεκτικών, απομακρυσμένων και ορεινών περιοχών της χώρας μας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button