Site icon Γαργαλιάνοι Online – Οι ειδήσεις και τα νέα της Τριφυλιας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου στην ώρα τους!

Η Ελλάδα και άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες, υπέρ μια δίκαιης σήμανσης στα τρόφιμα

Τη θέση τους κατά του συστήματος σήμανσης της θρεπτικής αξίας των τροφίμων «α λα γαλλικά» εξέφρασαν με non paper επτά Κράτη – Μέλη, στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες την Δευτέρα 21/9.

Το non paper κοινοποιήθηκε στο Συμβούλιο από τις αντιπροσωπείες της Τσεχίας και της Ιταλίας εκ μέρους της Ελλάδας και άλλων τεσσάρων χωρών (Κύπρος, Ουγγαρία, Ρουμανία, Λετονία) και εκφράζει τις θέσεις των ανωτέρω χωρών στις συζητήσεις που θα οδηγήσουν την Κομισιόν στη διαμόρφωση πρότασης για ένα ενιαίο σύστημα σήμανσης της θρεπτικής αξίας των τροφίμων έως το τέλος του 2022. Κατ’ ουσία η εν λόγω συμμαχία τάσσεται υπέρ του ιταλικού συστήματος nutrinform battery και κατά του γαλλικού nutriscore που φαίνεται να απειλεί με αρνητικές αξιολογήσεις τα μεσογειακά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, και ΠΟΠ τυριά.  Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου ο υπουργός ΑΑΤ Μ. Βορίδης τάχθηκε υπέρ της διάδοσης της καλλιέργειας των οσπρίων.

«Να εξαιρεθούν τα ΠΟΠ από ένα παραπλανητικό σύστημα σήμανσης» 

Στο non paper οι βασικές θέσεις που εκφράζουν οι επτά είναι οι εξής:

Υπέρ της διάδοσης των οσπρίων ο Μ. Βορίδης

Τον κρίσιμο ρόλο που διαδραμάτισε και τη σημαντική συμβολή που παρείχε η καλλιέργεια των ψυχανθών στη διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας και αυτάρκειας εντός της Ένωσης από την έναρξη ακόμα της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού, ανέδειξε ο υπουργός ΑΑΤ Μάκης Βορίδης.

Παράλληλα, επεσήμανε τη στήριξη της πατρίδας μας σε κάθε μέτρο που προωθεί την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση των ευκαιριών στην αλυσίδα εφοδιασμού και την ανάδειξη των ωφελειών των φυτικών πρωτεϊνών στη διατροφή που, όπως παρατήρησε, αποτελεί και βασικό στόχο της νέα στρατηγικής «από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Ο κ. Βορίδης έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη σημαντική δυναμική που έχει αναπτύξει η καλλιέργεια οσπρίων στην Ελλάδα, ιδιαιτέρως ως προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ που συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, στην προστασία του εισοδήματος των παραγωγών, κυρίως μειονεκτικών, απομακρυσμένων και ορεινών περιοχών της χώρας μας.

Exit mobile version