Δήμος Πύλου - ΝέστοροςΤοπικά Νέα

Η επέτειος της ιστορικής μάχης των Κρεμμυδίων [εικόνες]

Τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων έναντι της πανδημίας, ο Δήμος Πύλου-Νέστορος εόρτασε σήμερα την επέτειο της Μάχης των Κρεμμυδίων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στην Κοινότητα Κρεμμυδίων. Στη συνέχεια οι επίσημοι μετέβησαν στο Μνημείο των Πεσόντων, όπου τελέσθηκε η Επιμνημόσυνη Δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια εις μνήμην των Ηρώων.

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας δήλωσε: «Η Μάχη των Κρεμμυδίων, μας δίνει σήμερα την αφορμή θαυμασμού της αυτοθυσίας και του ηρωϊσμού, με τα οποία αγωνίστηκαν οι πρόγονοί μας. Με παλικαρίσιο φρόνημα πολέμησαν για την ανεξαρτησία του Έθνους, αποτελώντας έμπνευση για τις επερχόμενες γενεές, ενώ παράλληλα έθεσαν τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους, όπου θα διαφυλάττονται τα ιερά και τα όσια της πατρίδος μας».

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ

Τον χειμώνα του 1825,  περίοδο κατά την οποία οι Έλληνες ήταν διαιρεμένοι σε δύο στρατόπεδα (με τον Κολοκοτρώνη και τον Ανδρούτσο φυλακισμένους), ο Ιμπραήμ αποβιβάστηκε στη Μεθώνη και πολιόρκησε τα κάστρα του Παλαιοκάστρου και Νεοκάστρου, στην Πύλο. Τότε η κυβέρνηση υπό τον Γεώργιο Κουντουριώτη, διόρισε αρχηγό τον Υδραίο πλοίαρχο Κυριάκο Σκούρτη, για να αποτρέψει τη διείσδυση του Ιμπραήμ στο εσωτερικό της Μεσσηνίας και, κατά συνέπεια, της Πελοποννήσου.

Ο Σκούρτης επέλεξε την περιοχή του χωριού Κρεμμύδια, μεταξύ Μεθώνης και Ναυαρίνου (Πύλου), για να περιμένει τον Ιμπραήμ, μαζί με πρόσθετα στρατεύματα από Σουλιώτες, Στερεοελλαδίτες και Μακεδόνες, υπό τις διαταγές των Κίτσου Τζαβέλα, Κώστα Μπότσαρη, Καραϊσκάκη, Χατζηχρήστου και Καρατάσου. Στο στρατόπεδο του Κρεμμυδιού είχε καταφθάσει, με εντολή του Κουντουριώτη, και ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος.

Τελικά, στα Κρεμμύδια, στις 7 Απριλίου του 1825  έγινε μάχη στην οποία συμμετείχαν περίπου 3.400 Αιγύπτιοι και 3.250  Έλληνες, οι οποίοι, κυκλωμένοι από παντού, διέσπασαν πολεμώντας τον κλοιό, αφήνοντας πίσω τους γύρω στους 600 νεκρούς.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button