Αγροτικά

Η κάνναβη απογειώνει τις επενδύσεις στα Σκόπια

Οκτώ εταιρείες έχουν επενδύσει στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, με μεικτό κεφάλαιο για την παραγωγή κάνναβης, από την οποία παράγεται έλαιο για ιατρική χρήση. Οι προσδοκίες είναι ότι αυτή η παραγωγή μπορεί να φέρει τη χώρα περίπου στα 100 εκατ. ευρώ ετησίως σύμφωνα με αναφορά του “Al Jazeera Balkans”.

Το νομοθετικό πλαίσιο τροποποιήθηκε αρκετές φορές, ώστε να καλύψει τις ανάγκες ασθενών αλλά και τα προβλήματα, που παρατηρήθηκαν ενώ μεγάλη αμερικάνικη εταιρία ήρθε για να επενδύσει το 2017, στοχεύοντας σε ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στη χώρα, καθώς ο νόμος προβλέπει τη δυνατότητα εξαγωγής της. Η NYSK Holdings παράγει προϊόντα κάνναβης φαρμακευτικής ποιότητας για τη θεραπεία χρόνιων παθήσεων. Τα προϊόντα της εταιρείας περιλαμβάνουν λάδι κάνναβης, χάπια, κάψουλες, κρέμες, βύσματα, εισπνευστήρες και μπαλώματα. Η εταιρεία εξυπηρετεί τις μακεδονικές και ευρωπαϊκές αγορές και λειτουργεί ως θυγατρική της NYSK Holdings.

Η κρίση οδήγησε αρκετές ελληνικές εταιρίες τα προηγούμενα χρόνια στην αγορά των Σκοπίων, πηγές όμως αναφέρουν πως πρόκειται κυρίως για τη βιομηχανική παραγωγή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας των Σκοπίων, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, η αγορά και πώληση γεωργικών προϊόντων το α’ τρίμηνο 2018 αυξήθηκε κατά 4,6%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η κάνναβη απογειώνει τις επενδύσεις στα Σκόπια

Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας αυτής, είναι η διαφθορά. Στην πΓΔΜ ξεπλένονται, ετησίως, 300 έως 400 εκατ. ευρώ “βρώμικου χρήματος”, τα οποία αποτελούν μέρος των διεθνών εγκληματικών συστημάτων. Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών, κ. Blazo Trendafilov, πέρυσι υπήρξαν πάνω από 200 ύποπτες συναλλαγές που αναφέρθηκαν από τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Διπλωματικό έγγραφο αναφέρει πως η αξία των αγορασθέντων αγροτικών προϊόντων από μεμονωμένους παραγωγούς το πρώτο τρίμηνο του 2018, αυξήθηκε κατά 10,9%, ενώ η αξία των πωληθέντων γεωργικών προϊόντων από την ίδια παραγωγή μειώθηκε κατά 7,5%.

Η αξία της συνολικής αγοράς και πώλησης, σύμφωνα με διπλωματική ενημέρωση, αυξήθηκε στα ακόλουθα γεωργικά προϊόντα: Βιομηχανικές καλλιέργειες, Λαχανικά, Φρούτα, Αλκοολούχα ποτά, Κτηνοτροφικά προϊόντα, Γάλα και Γαλακτοκομικά προϊόντα ενώ παρατηρήθηκε μείωση στα ακόλουθα γεωργικά προϊόντα: Σιτηρά, Ζωοτροφές, Πουλερικά και Αβγά και Ψάρια.

Η μηνιαία κατανομή της αξίας της αγοράς και πώλησης γεωργικών προϊόντων παρουσιάζει αύξηση τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο, ενώ το Φεβρουάριο σημειώθηκε μείωση της αξίας αγοράς και πώλησης γεωργικών προϊόντων.

news247.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button