Τοπικά Νέα

Η Καλαμάτα παρούσα στο Active Citizens Fund!

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow, με την ιδιότητα του Διαχειριστή Επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα, ανακοίνωσαν τις 45 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που επιλέχθηκαν να λάβουν επιχορήγηση συνολικού ύψους €3,5εκ, με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ελληνική κοινωνία και η Καλαμάτα έχει εκπρόσωπο, τον δίαυλο καινοτομίας «ο Σπόρος».

Ο «Σπόρος», μία ιδέα των Βασίλη Πουλόπουλου, Επίκουρου Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Αναπληρωτή Δ/ντη στο ΓΑΒ LAB, και Ηλία Καλφακάκου Οικονομολόγου, είναι μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία με έδρα την Καλαμάτα που έχει σαν σκοπό την ενίσχυση του τρίπτυχου τουρισμός, πολιτισμός, επιχειρηματικότητα μέσα από την ενημέρωση του κοινού και την υποστήριξη της τεχνολογίας.

Το έργο, για το οποίο ο Σπόρος έλαβε επιχορήγηση, περιλαμβάνει την δημιουργία υλικού και την επιμόρφωση τουλάχιστον 500 ατόμων, μαθητών ηλικίας 14-18 αλλά και γονέων και κηδεμόνων στην περιοχή της Μεσσηνίας, πάνω στο θέμα του εντοπισμού ψευδών ειδήσεων (fake news).

Ζούμε σε μια εποχή όπου υπάρχει τεράστια παραγωγή ειδήσεων και πληροφοριών που προέρχεται από επίσημους, ανεπίσημους φορείς ενημέρωσης ακόμα και από μεμονωμένα άτομα. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει σχετική ενημέρωση από φορείς, παραμένει εξαιρετικά δύσκολη η ανάλυση της κάθε είδησης και πληροφορίας.

Σύμφωνα με την πρόταση που υποβλήθηκε από τον «Σπόρο», το πρόγραμμα έχει σαν σκοπό να επιμορφώσει άτομα για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ελέγχουν την εγκυρότητα κάποιας είδησης και να αναπτυχθεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία θα καταγράφονται οι μέθοδοι ανάλυσης πληροφοριών και παράλληλα θα γίνεται καταγραφή επιχειρημάτων με τη μέθοδο του πληθοπορισμού ώστε να εντοπίζονται ψευδείς ειδήσεις (fake news).

Στο αμέσως επόμενο διάστημα και με την έναρξη του έργου θα πραγματοποιηθεί επίσημη πρόσκληση στους αρμόδιους φορείς στην περιοχή της Μεσσηνίας ώστε να εκκινήσει το πρόγραμμα και να επιτευχθούν οι στόχοι του.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button