Αγροτικά

Η Κομισιόν επιτρέπει πωλήσεις χύμα ελαιολάδου απευθείας στους καταναλωτές

Ένα οχυρό 56 ετών, από εποχής του κανονισμού 136/1966 πέφτει. Σύμφωνα με πληροφορίες του olivenews.gr, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) εγκρίνει την τροποποίηση του κανονισμού που υποχρέωνε την πώληση ελαιολάδου στους καταναλωτές αποκλειστικά και μόνο τυποποιημένων, σε κλειστές σφραγισμένες συσκευασίες, χωρητικότητας έως και 5 λίτρων. Φυσικά, στην Ελλάδα κυριαρχεί ο 16κιλος “τενεκές” αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…Για αυτό άλλωστε το olivenews διοργάνωσε και την Ημερίδα με θέμα: “Λύση ή πρόβλημα ο 16κιλος τενεκές” (vid).

Τώρα, με την τροποποίηση του κανονισμού όσες χώρες-μέλη της Ε.Ε. επιθυμούν θα μπορούν να επιτρέψουν την πώληση χύμα ελαιολάδου από ελεγχόμενα σημεία πώλησης.

Ακόμη κι αν οι ελαιοπαραγωγές χώρες δεν τον εφαρμόσουν στις δικές τους εσωτερικές αγορές, θα πρόκειται για κοσμοϊστορικές αλλαγές γιατί σίγουρα θα τον εφαρμόσουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αγνοώ τους λόγους της έλλειψης ενημέρωσης από πλευράς Υπουργείου ΑΑΤ και (δι)επαγγελματικών φορέων. Το παρόν άρθρο αποτελεί την πρώτη απόπειρα ενημέρωσης του κόσμου του ελαιολάδου για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

Παραθέτουμε και την επίσημη θέση της πανεθνικής οργάνωσης των ιταλικών συνεταιρισμών:

“Οι τροποποιήσεις στον κανονισμό της ΕΕ που κινδυνεύουν να ακυρώσουν 30 χρόνια μαχών.

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο σημείο για την ελαιοκαλλιέργεια: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητά την αναθεώρηση των κανόνων εμπορίας του ελαιολάδου που περιέχονται στον Καν. (ΕΕ) αριθ. 29/2012 και, απ’ όσο φαίνεται, ορισμένες επιλογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην έγκριση της πώλησης χύμα λαδιού στους καταναλωτές, ακυρώνοντας ουσιαστικά με μία μόνο κίνηση τις μάχες που δίνει ο κλάδος για πάνω από 30 χρόνια όσον αφορά τα θέματα ποιότητας και πιστοποίησης.

Μία από τις πρώτες και πιο ανησυχητικές συνέπειες είναι η ρήξη αυτού του συμφώνου εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές, για το οποίο οι παραγωγοί έχουν κοπιάσει  με επενδύσεις και θυσίες.

Οι υπό συζήτηση αλλαγές θα ανοίξουν τον δρόμο για ασυνέπεια μεταξύ του τι περιμένει ο καταναλωτής και ποιο είναι πραγματικά το περιεχόμενο του μπουκαλιού. Φυσικά, αυτό μπορεί να συμβεί επειδή η αναθεώρηση του κανονισμού ο οποίος προτείνει την επίτευξη στόχων περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα του προϊόντος, την ποιότητα και την προέλευση, δημιουργώντας πρόβλημα στην διασφάλιση ποιότητας  με ανησυχητικές επιπτώσεις στις αγορές. Οι κανόνες θα είναι στην πραγματικότητα προαιρετικοί για τα κράτη- μέλη και θα βρεθούμε μπροστά σε έντονα στοιχεία ανισότητας.

Εάν εγκριθούν αυτές οι αλλαγές, είναι αυτονόητο ότι απόπειρες απάτης και παραποίησης θα γίνουν ακόμη πιο συχνές, καθώς οι διαδικασίες ελέγχου και επαλήθευσης από τις αρμόδιες αρχές θα είναι ακόμη πιο περίπλοκες και δύσκολες.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιλέξαμε να γίνει διάλογος με άλλους φορείς και με τα θεσμικά όργανα, ώστε να μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή κάθε εργαλείο που να αποτρέψει αυτό το πιθανό ανησυχητικό σενάριο να γίνει θλιβερή πραγματικότητα, και να υποβαθμιστεί η ποιότητα του ελαιολάδου για το οποίο παλεύουμε καθημερινά.”

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button