Αγροτικά

Η Κομισιόν συζητά να επιτρέψει τις άμεσες πωλήσεις χύμα ελαιολάδου στους καταναλωτές

Για μια χώρα όπως η Ελλάδα με την ιδιαιτερότητα του πολυσυζητημένου 16κιλου τενεκέ, το ζήτημα αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

H Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτραπεί η πώληση “χύμα” ελαιολάδου στη λιανική αγορά απευθείας στους καταναλωτές, μέσω της αναθεώρησης του Εκτελεστικού Κανονισμού 29/2012, ο οποίος αφορά τη συσκευασία και την ετικέτα του ελαιολάδου. Για μια χώρα όπως η Ελλάδα με την ιδιαιτερότητα του πολυσυζητημένου 16κιλου τενεκέ, το ζήτημα αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Η προοπτική της νομιμοποίησης του χύμα προκαλεί ανησυχία και αντιδράσεις όχι μόνο από τις επαγγελματικές οργανώσεις των τυποποιητών ελαιολάδου, αλλά και από την Ένωση των Οργανώσεων Ευρωπαίων Γεωργών και Ευρωπαίων Συνεταιρισμών Copa – Cogeca.

Σε αυτό το πλαίσιο διατυπώνονται, μεταξύ άλλων, διάφορα επιχειρήματα:

– Αν το ελαιόλαδο πωλείται στους καταναλωτές σε ανοιχτά, επαναγεμιζόμενα δοχεία, τότε δεν παρέχουν την παραμικρή εγγύηση για την ποιότητα του προϊόντος, ούτε για την υγιεινή του λόγω ανεπαρκών συνθηκών αποθήκευσης (έκθεση στο φως και τη θερμότητα) και οξείδωσης (επαφή με το οξυγόνο)

– Η χύμα πώληση θα καθιστούσε πολύ δύσκολη την εκτέλεση των ελέγχων από τις εθνικές αρμόδιες αρχές 

– Η ανάγκη διασφάλισης της ποιότητας του ελαιολάδου εγγυάται ότι τηρούνται τα πρότυπα εμπορίας

– Οι περιπτώσεις απάτης θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη φήμη του ελαιολάδου

– Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη μείωση των υπολειμμάτων συσκευασίας

Οι Copa-Cogeca υπέβαλαν ορισμένες προτάσεις, μεταξύ των οποίων:

– να καταστεί υποχρεωτικό για τα εστιατόρια να χρησιμοποιούν φιάλες που προορίζονται για άμεση κατανάλωση και φέρουν σήμανση (ετικέτα) και πώμα, το οποίο δεν θα επιτρέπει να επαναγεμίζεται η φιάλη,

η υποχρέωση να υπάρχουν σφραγισμένα πώματα για τα φιαλίδια ελαιολάδου θα πρέπει να επεκταθεί στο σύνολο της HoReCa,

– η ανάμειξη ελαιολάδου με άλλο φυτικό έλαιο πρέπει να απαγορεύεται ώστε το προϊόν να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα ποιότητας

Με πληροφορίες από το Teatro Naturale olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button