Κόσμος

Η ληστεία του αιώνα, η τεράστια αξία των κλοπιμαίων και η… κατάρα του Brink’s Mat!

Περιγράφηκε ως «η ληστεία του αιώνα» (του προηγούμενου), κάποια από τα κλοπιμαία αναζητούνται μέχρι και σήμερα ενώ την ακολουθεί και μία… κατάρα!

Πρόκειται για τη ληστεία στην αποθήκη Brink’s Mat του αεροδρομίου Χίθροου στις 26 Νοεμβρίου 1983. Έξι ένοπλοι άνδρες που φορούσαν μάσκες, μπήκαν εκείνο το πρωί στην αποθήκη, σχεδιάζοντας να φύγουν με λεία 3,4 εκατ. λίρες και τελικά έφυγαν με… 26 εκατ. σε μπάρες χρυσού, διαμάντια και μετρητά. Η αξία των κλοπιμαίων σήμερα θα ήταν περίπου στα 86 εκατ. λίρες.

Οι ράβδοι χρυσού ήταν ιδιοκτησία της Johnson Matthey, η οποία κατέρρευσε την επόμενη χρονιά μετά τη χορήγηση μεγάλων δανείων σε απάτες και σε αφερέγγυες επιχειρήσεις.

Μόνο δύο άνδρες, ο Μπράιαν Ρόμπινσον και ο Μίκι Μάκαβοϊ, που θεωρούνται ως οι «εγκέφαλοι» της ληστείας, καταδικάστηκαν για τη συμμετοχή τους σε αυτή ενώ μεγάλο μέρος του χρυσού που εκλάπη, δε βρέθηκε ποτέ.

Το χρονικό

Οι έξι άνδρες μπήκαν στην αποθήκη του Χίθροου με τη βοήθεια του Άντονι Μπλακ, που ήταν φύλακας της αποθήκης. Με το που μπήκαν, έλουσαν το προσωπικό με πετρέλαιο και τους απείλησαν ότι θα τους έκαιγαν ζωντανούς αν δεν συνεργάζονταν και δεν τους έδιναν το συνδυασμό για να ανοίξουν το θησαυροφυλάκιο. Αφού, με τη βοήθεια του Μπλακ απενεργοποίησαν τα συστήματα συναγερμού, άνοιξαν το θησαυροφυλάκιο, βρήκαν τρεις τόνους χρυσού και έκλεψαν 26 εκατ. σε χρυσό, διαμάντια και μετρητά.

Δύο μέρες μετά τη ληστεία, ένα ζευγάρι είδε στον κήπο του γείτονα στο Μπαθ του Σόμερσετ να λειτουργεί ένα χυτήριο. Με την υποψία ότι μπορεί αυτό να σχετιζόταν με τη ληστεία στην αποθήκη του Χίθροου, το ζευγάρι ενημέρωσε αμέσως την αστυνομία αλλά όταν έφτασαν οι αστυνομικοί… έφυγαν, λέγοντας ότι είναι εκτός της δικαιοδοσίας τους και θα ενημέρωναν το αρμόδιο τμήμα! Το ζευγάρι δεν κλήθηκε ποτέ για να δώσει κατάθεση ή να προσκομίσει αποδείξεις σε κάποιο δικαστήριο και ποτέ δε δόθηκαν εξηγήσεις για την αδυναμία της αστυνομίας να ανταποκριθεί στο περιστατικό. Χρειάστηκε να περάσουν 14 μήνες και η αστυνομία έκανε έρευνα, βρήκε το χυτήριο του χρυσού και συνελήφθη ο Τζον Πάλμερ, ένας κοσμηματοπώλης και έμπορος χρυσού, ο οποίος στο δικαστήριο δήλωσε ότι δεν ήξερε ότι ο χρυσός που έλιωνε συνδεόταν με τη ληστεία και απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες.

Οι συλλήψεις

Ο Μπράιαν Ρόμπινσον ήταν ο πρώτος από τους ληστές που συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 1983 όταν ο κουνιάδος του, ο φύλακας της αποθήκης Brink’s Mat, έδωσε το όνομά του στην αστυνομία.

Η Scotland Yard ανακάλυψε γρήγορα τους οικογενειακούς δεσμούς μεταξύ των δύο ανδρών και ο Μπλακ ομολόγησε ότι βοήθησε τη συμμορία, παρέχοντάς τους ένα κλειδί που άνοιγε την κύρια πόρτα και δίνοντάς τους λεπτομέρειες για τα μέτρα ασφαλείας.

Το δεύτερο μέλος της συμμορίας, που συνελήφθη ήταν ο Μίκι Μάκαβοϊ που μοιράστηκε μέρος των κερδών του με τους Μπράιαν Πέρι και Τζορτζ Φράνσις. Ο Πέρι στρατολόγησε τον Κένεθ Νόγιε, που ήταν «κορυφή» στο να διαθέσει τον χρυσό στην αγορά. Ο Νόγιε έλιωσε τις ράβδους χρυσού και τον ανέμιξε με χάλκινα νομίσματα για να μην είναι εύκολο να εντοπιστεί. Ωστόσο, η κίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών μέσω της Bristol Bank κινητοποίησε τις Αρχές και ο Νόγιε τέθηκε υπό παρακολούθηση. Τον Ιανουάριο του 1985, σκότωσε έναν αστυνομικό που βρήκε στον κήπο του σπιτιού του και κρίθηκε αθώος στη δίκη.

Ο Μάκαβοϊ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση για ένοπλη ληστεία και ο Μπλακ σε έξι. Ο Νόγιε κρίθηκε ένοχος για συνωμοσία στη διαχείριση του χρυσού από την αποθήκη Brink’s – Mat και καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 500.000 λιρών. Εξέτισε επτά χρόνια και βγήκε το 1994. Ο Μάκαβοϊ προσπάθησε να κάνει μια συμφωνία, να δώσει μέρος των χρημάτων του με αντάλλαγμα μειωμένη ποινή, αλλά δεν τα κατάφερε καθώς μέχρι τότε τα χρήματα είχαν εξαφανιστεί. Τον Ιανουάριο του 1995 το δικαστήριο θεώρησε υπεύθυνο τον Μάκαβοϊ για το σύνολο του ποσού που εκλάπη και του επέβαλε «πρόστιμο» 27 εκατ. Λιρών.

Η «μοίρα» των κλοπιμαίων

Πολλοί από τους τρεις τόνους κλεμμένου χρυσού δεν βρέθηκαν ποτέ. Το 1996, περίπου ο μισός χρυσός που είχαν λιώσει, εκτιμάται ότι επέστρεψε στη νόμιμη αγορά χρυσού. Σύμφωνα με το BBC, ορισμένοι ισχυρίστηκαν ότι οποιοσδήποτε φορούσε χρυσά κοσμήματα αγορασμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το 1983 μάλλον φορά… Brink’s-Mat!

Στις 21 Δεκεμβρίου 1983, λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες μετά τη ληστεία, η αστυνομία της Αυστρίας συνέλαβε πέντε άνδρες – τέσσερις Ιταλούς και ένα Αυστριακό – σε ένα ξενοδοχείο της Βιέννης. Η αστυνομία βρήκε επίσης δέκα ράβδους χρυσού με τους σειριακούς αριθμούς των ράβδων που εκλάπησαν στη ληστεία Brink’s-Mat. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, επρόκειτο για ράβδους βολφραμίου, καλυμμένες με χρυσό και επομένως δεν μπορούσαν να είναι οι κλεμμένες. Οι συλληφθέντες επρόκειτο να ισχυριστούν ψευδώς ότι ήταν από τη ληστεία του Χίθροου αλλά δεν δόθηκε καμία εξήγηση ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι παραχαράκτες έλαβαν τους αδημοσίευτους σειριακούς αριθμούς, ούτε το πιθανό όφελος από την παραχάραξη κλεμμένων περιουσιακών στοιχείων με αυτό τον τρόπο.

Η «κατάρα»

Η επονομαζόμενη «Κατάρα του Brink’s Mat» αναφέρεται σε πολλούς θανάτους ανθρώπων που φαίνεται να έχουν εμπλακεί στη ληστεία. Οι θάνατοι σύμφωνα με ανθρώπους του υποκόσμου του Λονδίνου θεωρήθηκε ότι σχετίζονταν με το ξέπλυμα χρυσού.

Το 1990, ο πρώην ταμίας της «Μεγάλης Ληστείας του Τραίνου», Τσάρλι Γουίλσον, είχε μετακομίσει στην Μαρμπέγια της Ισπανίας, όπου υπήρχε υποψία ότι ενεπλάκη σε λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Δεσμεύτηκε να ξεπλύνει μερικά από τα έσοδα από τη ληστεία Brink’s-Mat και έχασε 3 εκατομμύρια. Στις 23 Απριλίου 1990 έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς.

Στις 5 Δεκεμβρίου 1998 ο Σόλι Ναχόουμ, κοσμηματοπώλης της Χάτον Γκάρντεν έπεσε νεκρός έξω από το σπίτι του. Ήταν συνεργάτης της οικογένειας Άνταμς, που ήταν επίσης ύποπτος ότι είχε εμπλακεί στο ξέπλυμα του χρυσού από τη ληστεία Brink’s-Mat. Πιστεύεται ότι ο Ναχόουμ δολοφονήθηκε επειδή «εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς» 800.000 λίρες μετά από ένα deal ναρκωτικών.

Στα μέσα του 2001 έπεσε νεκρός ο Μπράιαν Πέρι και στις 14 Μαΐου 2003, νεκρός από πυρά έπεσε και ο Τζορτζ Φράνσις έξω από τη μεταφορική του εταιρεία στο Μπέρμοντσντέι. Ο Φράνσις ήταν πρώην συνεργάτης των Κρέις, που επίσης πιστεύεται ότι ενεπλάκησαν στο ξέπλυμα χρυσού. Τέλος, ο Τζον «χρυσοδάχτυλος» Πέλμερ έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς στις 24 Ιουνίου 2015.

«Τα λεφτά από αυτή τη ληστεία ήταν πάρα πολλά αλλά τα προβλήματα, οι θάνατοι και οι καταστροφές που ακολούθησαν μάλλον δεν άξιζαν τον κόπο» έχει πει ο Γουένσλεϊ Κλάρκσον, συγγραφέας του βιβλίου «The Curse of Brink’s-Mat: 25 Years of Murder & Mayhem».

«Τα πλοκάμια του εγκλήματος αυτού είναι τεράστια. Απλώνονται σε πολλές ηπείρους και συνδέονται με πολλούς θανάτους» τονίζει ο Κλάρκσον.

Λέγεται ότι τα χρήματα που ξέπλυναν από τη ληστεία Μπρινκς Ματ χρησιμοποιήθηκαν για την εισαγωγή του χαπιού ecstasy στη Βρετανία. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο συγγραφέας, τουλάχιστον 10 εκατ. Λίρες είναι ακόμα κάπου εκεί έξω, θαμμένα σε αυλές! «Με τόσους ανθρώπους να έχουν πέσει νεκροί, μάλλον δεν αξίζει να τα βρείτε. Τα κέρδη ανήκουν στην εποχή που διαπράχθηκε το έγκλημα» καταλήγει ο Γουένσλεϊ Κλάρκσον.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button