Αγροτικά

Η μαύρη αγορά αγροτικών προϊόντων δυσκολεύει τη μεταποιητική βιομηχανία

Αρρυθµίες στη λειτουργία της αγοράς και δυσκολίες στην κάλυψη των αναγκών της εγχώριας µεταποιητικής βιοµηχανίας µε αγροτικά προϊόντα, δηµιουργεί ο ιδιότυπος τρόπος εφαρµογής του καθεστώς άµεσης φορολογίας των αγροτών, κυρίως µετά τις αλλαγές που επέφερε ο φορολογικός νόµος 4387/2016 και οι ρυθµίσεις που ακολούθησαν σ’ αυτό το πνεύµα.

Με δύο λόγια θα µπορούσε να πει κανείς ότι η «µαύρη αγορά» έχει αναδειχθεί στον µεγάλο νικητή του ισχύοντος καθεστώτος φορολογίας, καθώς οι αγρότες που βλέπουν ο πέλεκυς της εφορίας να επικρέµεται βαρύς πάνω από τα κεφάλια τους σπεύδουν να επωφεληθούν των προσφορών που ακούγονται για διάθεση προϊόντος χωρίς παραστατικά ή µε υποτυπώδη καταγραφή της πώλησης.

Οι προσφορές αυτές έρχονται συνήθως από επιχειρήσεις των βορείων συνόρων όταν πρόκειται για προϊόντα προς µεταποίηση, όπως είναι τα βιοµηχανικά ροδάκινα, ενώ φτάνουν και από πιο µακριά, όταν πρόκειται για νωπά προϊόντα τα οποία προορίζονται και για πιο µακρινές αγορές, όπως της Ρωσίας, όπου σηµειωτέον ισχύει το εµπάργκο και τα προϊόντα ακολουθούν -τυπικά τουλάχιστον- περίεργες διαδροµές.

Η συζήτηση για το «µαύρο εµπόριο» ιδίως στα αγροτικά προϊόντα, γίνεται παρασκηνιακά καιρό τώρα, ωστόσο, αφορµή για δηµόσιο διάλογο επ’ αυτού έδωσε η τελευταία παρέµβαση της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος, στην οποία εκφράζονται για πρώτη φορά ανοιχτά οι ανησυχίες της εγχώριας µεταποιητικής βιοµηχανίας στο ενδεχόµενο να «ξεµείνει» από προϊόν, λόγω της παράνοµης, όπως λέγεται, διακίνησης φρούτων και ιδίως συµπύρηνου ροδάκινου από τυχαίους και εξωθεσµικούς διακινητές.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button