Ελλάδα

Η μοναδική ελληνική υποθαλάσσια σήραγγα. Πού βρίσκεται; (+video)

Χρειάστηκε επτά ολόκληρα χρόνια για την αποπεράτωση της και είναι η μοναδική υποθαλάσσια σήραγγα που βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια. Πού βρίσκεται;

Η μοναδική υποθαλάσσια σήραγγα που μπορεί να βρει κανείς επί ελληνικού εδάφους συνδέει το θαλάσσιο στενό που χωρίζει τη Στερεά Ελλάδα από την Ήπειρο στο άνοιγμα του Αμβρακικού κόλπου και αποτελεί τμήμα της Ευρωπαϊκής Οδού 55.

Παράλληλα θεωρείται από τα πλέον ακριβά δημόσια έργα στην Ελλάδα, μετά την Εγνατία Οδό, την Αττική Οδό και τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.

Η υποθαλάσσια σήραγγα Πρέβεζας – Ακτίου άρχισε να κατασκευάζεται το 1995 και ολοκληρώθηκε το 2002. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 58.904.232 ευρώ και θεωρείται από τα ακριβότερα δημόσια έργα στη χώρα μας. Αυτό το θαλάσσιο στενό συνδεόταν μέχρι το 2002 μόνο ακτοπλοϊκά με πορθμείο φέρι μποτ και συνολικό χρόνο διέλευσης κοντά στα 30 λεπτά.

Υποθαλάσσια σήραγγα Πρέβεζας-Ακτίου, η μοναδική στην Ελλάδα 2022

Γενικά, πρόκειται για ένα τούνελ 2.907 μέτρων με το 1/3 του να βρίσκεται στον πυθμένα της θάλασσας (909 μέτρα). Το υποθαλάσσιο τμήμα αποτελείται από 8 προκατασκευασμένα στοιχεία και το μέγιστο βάθος του φτάνει τα 27 μέτρα, καθιστώντας το ως το βαθύτερο σημείο που μπορείτε να οδηγήσετε στη χώρα.

Τέλος, ο σταθμός διοδίων βρίσκεται στο Άκτιο και απαγορεύεται η διέλευση σε πεζούς και ποδηλάτες. Ακόμα, σε οχήματα με επικίνδυνα φορτία ή καύσιμα επιτρέπεται η διέλευση σε ορισμένες μέρες και ώρες της εβδομάδας. Το κόστος τους είναι 0,70 ευρώ για μοτοσυκλέτα και 3 ευρώ για τα αυτοκίνητα.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button