Κόσμος

Η μοναδική κυκλική γέφυρα -Το τρελό όνειρο ενός αρχιτέκτονα που δεν του «άρεσαν» οι ευθείες

Έντονες ήταν οι απορίες που είχε προκαλέσει η απόφαση ενός αρχιτέκτονα να δώσει κυκλική μορφή στη γέφυρα – στολίδι της Ουρουγουάης, που πλέον προσελκύει πλήθος επισκεπτών.

Με τα εγκαίνια ενός μοναδικού και εντυπωσιακής αισθητικής έργου είχε «κλείσει» το 2015 για την Ουρουγουάη. Πρόκειται για μια κυκλική γέφυρα που υψώνεται πάνω από την παράκτια λιμνοθάλασσα Laguna Garzon στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας και αφήνει κατάπληκτους όσοι βρεθούν στο διάβα της.

Η κατασκευή του ξεχωριστού έργου που επιτυγχάνει τη ζεύξη των πόλεων Rocha και Maldonado, διήρκησε 12 μήνες και η ολοκλήρωσή της σήμανε το τέλος της μετακίνησης των οχημάτων μέσω πλωτών μέσων που, φυσικά, δεν εναρμονίζονταν με το σύγχρονο προφίλ που επιδίωκε να υιοθετήσει η Ουρουγουάη.

Το έργο κόστισε 10 εκατ. δολάρια, το 80% (7 εκατ.) των οποίων χορηγήθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Eduardo Francisco Costantini, Αργεντινό μεγιστάνα του real estate και ιδρυτή του Μουσείου Λατινικής Αμερικανικής Τέχνης του Μπουένος Άιρες.

κυκλική γέφυρα ουρουγουάη

Για την κατασκευή της κυκλικής γέφυρας χρησιμοποιήθηκαν 450 τόνοι χάλυβα, 500 κυβικά μέτρα μπετόν και 40.000 μέτρα καλώδια. Στηρίζεται σε κυλινδρικούς δοκούς, επιτρέπει τη διέλευση έως και 1.000 οχημάτων την ημέρα και ανάμεσα στο οδόστρωμα υπάρχουν πεζοδρόμια.

κυκλική γέφυρα ουρουγουάη

Πανθομολουγουμένως, η σχεδίαση της γέφυρας την καθιστά αυτομάτως σε ένα από τα πιο εμβληματικά έργα της χώρας. Παρ΄όλα αυτά, μόνο λίγοι δεν είναι όσοι είχαν εύλογες απορίες σχετικά με το κυκλικό σχήμα της.

κυκλική γέφυρα ουρουγουάη

Την απάντηση έχει δώσει ο αρχιτέκτονας με έδρα τη Νέα Υόρκη Rafael Viñoly ο οποίος σχεδίασε τη γέφυρα. Όπως επισήμανε, ο στρογγυλός σχεδιασμός αναγκάζει τους οδηγούς να κινούνται με μειωμένη ταχύτητα και επιτρέπει στου επιβάτες να απολαμβάνουν την πανοραμική θέα ενός εκπληκτικού τοπίου. Ταυτόχρονα υπάρχει χώρος για πεζούς που έχουν την ευκαιρία να ατενίσουν τη θέα.

Η διάμετρός της είναι 200 μέτρα, ενώ η γέφυρα έχει αρκετά μεγάλο ύψος ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής διέλευση των πλοίων κάτω από αυτή.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button