Κόσμος

Η Νεκρά Θάλασσα «βάφτηκε» κόκκινη – Τι συνέβη

Ένα απροσδόκητο θέαμα εντόπισαν οι ειδικοί στη Νεκρά Θάλασσα. Μια λίμνη που βρίσκεται στη βιβλική περιοχή Μωάβ, τη σημερινή Ιορδανία, έχει μυστηριωδώς γίνει κόκκινη.

Το γεγονός προκάλεσε ανησυχία στους ειδικούς, ενώ εργαζόμενοι του υπουργείου Ύδρευσης και Άρδευσης της Ιορδανίας έχουν ήδη πάρει δειγματοληψία για να προσδιορίσουν την αιτία του ανησυχητικού και ανεξήγητου φαινομένου.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, οι εικόνες έχουν πυροδοτήσει έντονη οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς τα κόκκινα νερά, στην Παλαιά Διαθήκη, είναι μία από τις δέκα πληγές του Φαραώ που έστειλε ο Θεός για να απελευθερώσει τους Εβραίους από τη σκλαβιά.

 

Τι λέει ο μύθος

Σύμφωνα με τη Βίβλο, ο Θεός μετέτρεψε τα νερά του Νείλου σε αίμα, σκοτώνοντας τα ψάρια και εμποδίζοντας τους Αιγύπτιους να πίνουν πόσιμο νερό, μετά την άρνηση του Φαραώ να απελευθερώσει τους Εβραίους δούλους του.

Οι ανατολικές ακτές της Νεκράς Θάλασσας, όπου βρέθηκε το κόκκινο νερό, τυχαίνει να είναι στο σημείο που βρίσκονταν οι δύο θρυλικές πόλεις, Σόδομα και Γόμορα, πριν την υποτιθέμενη καταστροφή τους από τον Θεό.

Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί

Παρότι η προέλευση αυτού του κόκκινου νερού παραμένει ακόμα άγνωστη, σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης της Ιορδανίας, ήδη έχουν εμφανιστεί κάποιες θεωρίες για αυτή την ξαφνική αλλαγή χρώματος του νερού.

Ο επικεφαλής του τμήματος Γεωργίας στην Νότια Κοιλάδα της Ιορδανίας, Γιασίν αλ Κασασμπέχ, είπε στο Roya News ότι αυτό το φαινόμενο εντοπίζεται σε λίμνες κοντά σε θάλασσες εξαιτίας της παρουσίας ενός συγκεκριμένου είδους βακτηρίου ή από κόκκινα φύκια που «αγαπούν» την αλμύρα, κάτι που αλλάζει το χρώμα με τη βοήθεια του φωτός του ήλιου.

Ωστόσο αυτό δεν εξηγεί γιατί το νερό ξαφνικά κοκκίνισε ενώ σε άλλες αντίστοιχες «πισίνες» δεν συνέβη το ίδιο.

Άλλοι αξιωματούχοι είπαν στο «Israel Today» ότι η παρουσία οξείδιου του σιδήρου στο νερό μπορεί να έχει παίξει ρόλο στην αλλαγή χρώματος, αλλά και πάλι δεν υπάρχει επαρκής εξήγηση γιατί αυτή η αλλαγή έγινε τόσο γρήγορα και ξαφνικά.

Ο επικεφαλής των Συνδικάτων Γεωλογίας της Ιορδανίας ανέφερε ότι το κόκκινο χρώμα οφείλεται στην προσθήκη ουσιών από τον άνθρωπο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button