Αγροτικά

Η οικιακή κατανάλωση των ευρωπαίων αύξησε τις εξαγωγές θερινών φρούτων

«Διανύοντας την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, ο οποίος παραδοσιακά είναι ο μήνας διακοπών των Ευρωπαίων, παρατηρείται αύξηση της ροής των εξαγωγών σε όλα τα θερινά φρούτα έναντι της αντίστοιχης εβδομάδος προηγουμένων ετών επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι λόγω πανδημίας οι καταναλωτές-πελάτες που παρέμειναν στις χώρες τους αύξησαν την οικιακή κατανάλωση».

Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο για την πορεία των εξαγωγών νωπών οπωροκηπευτικών του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas, όπου καταλήγοντας τονίζει πως «Σε κάθε περίπτωση θα αναμένουμε την επόμενη εβδομάδα για το επίπεδο που θα διαμορφωθεί η ζήτηση για εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς την απορρόφηση ή όχι της παραγωγής των προϊόντων μας δεδομένης της μείωσης της εγχώριας κατανάλωσης ελλείψει και τουριστών προκειμένου να ληφθούν τυχόν μέτρα για την αντιμετώπιση τους».

Αναλυτικά, στο εν λόγω δελτίο αναφέρονται τα εξής: «Συνεχίσθηκαν οι εξαγωγές πορτοκαλιών, λεμονιών που ουσιαστικά έχουν περαιωθεί.

Οι εξαγωγές κερασιών έχουν τελειώσει ουσιαστικά εκτοξευθείσες και καταγράφοντας για άλλη μια εβδομάδα ρεκόρ όλων των εποχών με + 47% σε σχέση με πέρσυ ανερχόμενες σε 38.892 τόνους έναντι 26.463 τ. με τις τιμές αυξημένες.

Οι εξαγωγές ροδακίνων γύρισαν σε θετικό πρόσημο κατά +1,5% έναντι πέρσι

Επίσης οι εξαγωγές των νεκταρινιών παρουσιάζουν ζήτηση και η εμφανιζόμενη μείωση οφείλεται σε οψίψηση της συγκομιδής.

Οι εξαγωγές των βερικόκκων ουσιαστικώς περαιώθησαν με -7,1% σε 20.387.έναντι 21.935 τόνους, λόγω μειωμένης παραγωγής.

Εν αντιθέσει οι εξαγωγές των καρπουζιών συνεχίζονται με θετικούς μεν ρυθμούς με καταγραφή ρεκόρ και σ αυτό το προϊόν, αυξημένες +14,2% 193.901 τόνους, έναντι 169.743 τ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Οι τιμές στον παραγωγό σε χαμηλά επίπεδα συντελούσης και της μείωσης της κατανάλωσης στην εγχώρια αγορά.

Οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών συνεχίζουν με την ζήτηση να εμφανίζεται βελτιωμένη της αντίστοιχης περσυνής περιόδου και με τις τιμές να διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα συντελούσης της μείωσης της κατανάλωσης και σ αυτό το προϊόν στην εγχώρια αγορά που εμφανίσθηκε αρκετά νωρίς».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 1 – 7/8/2020, είναι οι εξής:

-Πορτοκάλια 321.828 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 289.366 τόνων

-Λεμόνια 13.732 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 11.012 τόνων

-Ροδάκινα 77.688 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 76.504 τόνων

-Καρπούζια 193.901 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 169.743 τόνων

-Κεράσια 38.892 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 26.463 τόνων

-Νεκταρίνια 42.875 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 58.709 τόνων

-Βερίκοκα 20.387 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 21.935 τόνων

-Επιτραπέζια σταφύλια 4.330 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 3.944 τόνων

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button