Αγροτικά

Η παραγωγή των υπέρπυκνων ελαιώνων “πιέζει” τις τιμές του ελαιολάδου

Η αγορά του ελαιολάδου στην Ισπανία, χαρακτηρίζεται από αστάθεια το τελευταίο διάστημα. Η χαμηλή ζήτηση από “μεγάλους” αγοραστές έχει προκαλέσει σύγχυση στην αγορά.

Παράλληλα, η Πορτογαλία, λόγω της πρωιμότητας της παραγωγής της, επηρεάζει τις τιμές των φρέσκων ελαιολάδων και στην Ισπανία.  Μάλιστα, το γεγονός ότι στην Πορτογαλία, που αναμένεται φέτος να σημειώσει ρεκόρ παραγωγής, οι παραγωγοί επιζητούν να πουλήσουν άμεσα τα ελαιόλαδά τους, έχει επιφέρει μείωση των τιμών παραγωγού.

Επίσης, τα ελαιόλαδα παραγωγής Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου λόγω υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας των προηγουμένων μηνών δεν έχουν την ιδανική ποιότητα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον.

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές αποτελούν οι υπερεντατικοί ελαιώνες, οι οποίοι βρίσκονται σε πλήρη παραγωγής, ωθώντας τις τιμές προς χαμηλότερα επίπεδα. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάσταση αυτή πλήττει ακόμη περισσότερο τους παραδοσιακούς ελαιώνες, οι οποίοι με τη χαμηλότερη παραγωγικότητά τους και το υψηλότερο κόστος τους βρίσκονται σε δεινή θέση για να αντιμετωπίσουν την τάση καθόδου των τιμών με αποτέλεσμα  τους κινδύνους εγκατάλειψης των παραδοσιακών ελαιώνων.

Από την άλλη πλευρά, οι Ισπανοί παραγωγοί συγκεκριμένων ποικιλιών (hojiblanca, picual) στηρίζονται στην καλή ποιότητα του παραγόμενου από αυτές ελαιολάδου και χαράσσουν τη δική τους πορεία αναφορικά με τις προσφερόμενες τιμές, καθώς δεν πέφτουν κάτω από τα 3,30€/κιλό, με πολλές συναλλαγές να “κλείνουν” και στα 3,60€.

Είναι φανερό πως στην Ισπανία προβληματίζονται από τη χαμηλή ζήτηση από Ιταλούς αγοραστές για τα ισπανικά ελαιόλαδα, θεωρώντας πως οι Ιταλοί αναμένουν μια σταθεροποίηση των τιμών, όπως έχει γίνει με το λαμπάντε 1° (2,75€/κιλό) και το παρθένο ελαιόλαδο (2,90€/κιλό), προτού κινηθούν για οποιαδήποτε αγορά.

Με πληροφορίες από την Olimerca olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button