Πελοπόννησος

Η παραλία στην Πελοπόννησο με το εντυπωσιακό ναυάγιο – Πλοίο – φάντασμα ή θύμα οικονομικής αποτυχίας;

Τι θα λέγατε για μια απέραντη παραλία με πεντακάθαρα καταγάλανα νερά που περιβάλλονται από άμμο και βλάστηση, με ένα επιβλητικό ναυάγιο να δεσπόζει αραγμένο στην ακτή;

Πώς θα σας φαινόταν αν σας λέγαμε ότι για να δείτε αυτή την εικόνα δε χρειάζεται να πάρετε αεροπλάνα και πλοία αφού βρίσκεται στην Ελλάδα και μάλιστα στο νομό Λακωνίας, δηλαδή περίπου 3 ώρες από την Αθήνα με το αυτοκίνητο;

Παραλία Βαλτάκι Λακωνία

Πού βρίσκεται το Βαλτάκι

Όπως προαναφέραμε, η παραλία Γλυφάδα στο Βαλτάκι βρίσκεται στο νομό Λακωνίας κι απέχει 5 χμ βόρεια από το Γύθειο. Συχνά αναφέρεται ως “Σελινίτσα”, στην πραγματικότητα όμως αυτή είναι μια άλλη κοντινή παραλία. Θα την αναγνωρίσετε από το ναυάγιο που φαίνεται από το δρόμο.

Είναι μια απαραίτητη στάση για όσους θέλουν να εξερευνήσουν την άγρια ομορφιά της Ανατολικής Μάνης. Η παραλία είναι, φυσικά, ανοργάνωτη, επομένως φροντίστε να έχετε ομπρέλα και όλα τα απαραίτητα (αρκετό νερό, φαγητό, αντηλιακό, κλπ). Η παραλία, εκτός από ιδανική για κολύμπι, διαθέτει και μεγάλο πάρκινγκ, όμως χωρίς σκιά.

Βαλτάκι Λακωνία - Ναυάγιο

 

Βαλτάκι Λακωνία παραλία

Η ιστορία του ναυαγίου

Το επιβλητικό ναυάγιο «Δημήτριος» προκαλεί δέος σε όσους το αντικρίζουν.·Είναι προσαραγμένο στη παραλία εδώ και πολλά χρόνια και αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Είναι γνωστό κι ως πλοίο φάντασμα αφού συνοδεύεται από πολλές ιστορίες και μύθους. Το πλοίο με το όνομα «Δημήτριος» (πρώην Klintholm), με χωρητικότητα 965 κόρων και μήκος 67 μέτρων, ναυπηγήθηκε το 1950. Το πλοίο είχε καταπλεύσει έκτακτα στο Γύθειο στις τέσσερις Δεκεμβρίου του 1980 λόγω ασθενείας του πλοιάρχου και της ανάγκης εισαγωγής του σε νοσοκομείο.

Ναυάγιο Γύθειο

Μετά τον κατάπλου δημιουργήθηκαν προβλήματα οικονομικής φύσεως με το πλήρωμα, αλλά και θέματα βλαβών στη μηχανή και ελλείψεις ασφαλείας στο πλοίο, ενώ παράλληλα επιβλήθηκαν ασφαλιστικά μέτρα από διάφορους δανειστές. Ετσι, το πλήρωμα απολύθηκε και η φύλαξη του πλοίου ανατέθηκε στους Γεώργιο Δανιήλ και Βασίλη Παρηγόρη.Το σκάφος ήταν πλαγιοδετημένο στο εσωτερικό του λιμένα Γυθείου.

Τον Ιούνιο του 1981 το σκάφος εξακολουθούσε να παραμένει στην ίδια θέση αλλά οι πλοιοκτήτες ειδοποιήθηκαν από τη λιμενική αρχή ότι το σκάφος ήταν επικίνδυνο λόγω αποκοπής των κάβων ενώ συγχρόνως είχε πάρει κλίση προς τη δεξιά πλευρά από την εισροή υδάτων στα κύτη του.

Βαλτάκι Λακωνία

Από τη Λιμενική Αρχή ζητήθηκε η μεθόρμιση του σκάφους εκτός λιμένα σε ασφαλές αγκυροβόλιο. Όμως δεν υπήρξε ανταπόκριση εκ μέρους των πλοιοκτητών μέχρι και το Νοέμβριο του ίδιου έτους. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, το σκάφος παρασύρθηκε από το αγκυροβόλιο του και απομακρύνθηκε περίπου δύο μίλια σε στίγμα, όπου και αγκυροβόλησε προσωρινά. Λίγο αργότερα, στις 23 Δεκέμβρη του 1981 παρασύρθηκε πάλι και προσάραξε στην τωρινή του θέση, στο Βαλτάκι στη Λακωνία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button